10.06.2020

Kako loše navike utiču na našu kožu i šta možemo da uradimo po tom pitanju

Koliko vam se često dešava da vam je koža upaljena, dehidrirana ili se suočavate s nepravilnostima koje ne možete da kontrolišete? Pomenute promene najverovatnije su danak brzog tempa života, koji je, nažalost, deo naše svakodnevice. Tužna je činjenica da je u savremenom svetu koža lica konstantno izložena štetnim uticajima, a osim agresora iz spoljne stedine, stres i loše navike, kao što su neredovan san, nepravilna ishrana i pušenje najveći su neprijatelji lepog izgleda.

STRES I KOŽA

Problemi s kožom zbog stresa nisu retki i odavno su prepoznati u stručnoj javnosti, a njegovi efekti najčešće se reflektuju kroz pojavu akni, crvenila, suvoće, ubrzanog starenja, nezdrave boje tena… Glavni krivac za to je kortizol, hormon inflamacije koji se u telu javlja kao odgovor na napetost i tenziju, a njegovo prekomerno lučenje može imati ozbiljne posledice. Kortizol pojačava gubitak vode iz tela, pa hroničan stres često uzrokuje dehidrataciju kože. Kad smo napeti, smanjena je i proizvodnja hijaluronske kiseline, što dalje pogoršava suvoću i umoran izgled. Ovaj hormon razara i kolagen od kog zavise elastičnost i čvrstoća kože, a njegovim uništavanjem gubi se tonus, stvaraju se bore, a koža se opušta. Tenzija se po pravilu očitava i na našem licu jer se najčešće mršitomo što dodatno doprinosi stvaranju linija na koži. Pod uticajem kortizola, povećava se i stvaranje sebuma, pa se pore lakše zatvaraju i dolazi do pojave akni.

NEREDOVAN SAN

Hronična nesanica ili nekvalitetan san mogu imati trajne posledice na kožu, a neke od najočiglednijih su podočnjaci, tamni krugovi oko očiju, siv i umoran ten. S obzirom na to da se naše ćelije obnavljaju tokom noći, neredovan san remeti ovaj proces, a uporedo usporava i mikrocirkulaciju. Koži je zbog toga potrebno mnogo više vremena da regeneriše oštećenja nastala pod dejstvom spoljnih agresora, a vreme spavanja ujedno je i period kad proizvodi za negu imaju najefikasnije dejstvo, pa joj je usled nedostatka sna i to uskraćeno.

NEPRAVILNA ISHRANA

Svi znamo da nega lica počinje iznutra odnosno da je hrana najvažniji izvor vitamina, amino kiselina i antoksidansa koji su potrebni našoj koži. Za naš organizam, a pre svega za kožu, vitalan značaj imaju i minerali koje telo ne sintetiše pa njihovo prisustvo prvenstveno zavisi od ishrane. Međutim, malo je poznato da izbalansiranom ishranom možemo obezbediti zadovoljavajući nivo minerala za rad vitalnih organa, ali veoma mali procenat dođe i do naše kože, zbog čega je njihova topikalna primena od ključnog značaja za zdravlje kože.

PUŠENJE

Pušenje izaziva štetu izazvanu slobodnim radikalima, koji dolaze u dodir s našom kožom i oštećuju je, na sličan način kao što to čine UV zraci, smog ili izduvni gasovi koje proizvode automobili. Slobodni radikali deluju tako što oslabljuju kožnu barijeru i dovode do gubitka vlage, što za posledicu ima suvu i dehidriranu kožu, siv i umoran ten, kao i pojavu bora i finih linija. Čak i ako ste pasivan pušač, dim može naškoditi vašoj koži, a isto važi i za pušenje elektronskih cigareta, jer iako ne proizvode dim, one proizvode paru u kojoj se nalazi nikotin.

ŠTA MOŽEMO DA PREDUZMEMO?

Koliko god želeli da sačuvamo kožu od svih pomenutih neprijatelja, neralno je očekivati da možemo potpuno da ih izbrišemo iz svog života. Za početak je dovoljno da osvestimo šta sve škodi našoj koži, da se potrudimo da izbegavamo stresne situacije i da se što je moguće više odreknemo loših navika. Sve to može dati odlične rezultate u kombinaciji s odgovarajućom beauty rutinom u kojoj su nam prvenstveno potrebni preparati koji ojačavaju prirodnu barijeru kože, koja će na taj način postati otpornija na sve pomenute agresore.
U skladu s potrebama naše kože u 21. veku, dermo-kozmetički brend Vichy lansirao je niz proizvoda koji su prilagođeni savremenom životnim tempu, a jedan od bestseler preparata s potpisom ove kuće od samog lansiranja je booster Minéral 89.

KAKO OVAJ PROIZVOD DELUJE?

Pre svega, važno je znati da se boosteri koriste za poboljšanje celokupnog stanja kože i da pojačavaju dejstvo ostalih proizvoda koje koristimo u beauty rutini. Za razliku od seruma, koji ciljano deluju na određeni problem, boosteri sadrže veću koncentraciju aktivnih sastojaka i doprinose opštem zdravlju kože tako što jačaju njenu otpornost i osiguravaju joj odgovarajući nivo hidratacije.
Minéral 89 booster svoj naziv duguje činjenici da sadrži 89% Vichy vulkanske vode koja koži pruža 15 esencijalnih minerala koji ojačavaju njenu prirodnu barijeru i čine je otpornijom na pomenute agresore, ali i na štetne uticaje iz spoljne sredine. Drugi ključni sastojak ovog proizvoda je hijaluronska kiselina prirodnog porekla, koja omogućava intenzivnu hidrataciju jer zadržava 1000 puta više vode od svoje težine pa kožu čini glatkom i punijom. Dejstvo hijalurona u prevenciji starenja već je dobro poznato, a neki od najvažnijih benefita su činjenica da obnavlja epiderm, pruža dubinsku hidrataciju, vraća volumen i poboljšava elastičnost. Osim toga, zaslužan je i za transport nutrijenata u koži, ali i odbranu od mehaničkih i hemijskih oštećenja.
Ova inovativna formula od samo 11 sastojaka preporučuje se u svakoj beauty rutini, jer odgovara svim tipovima kože i svim životnim dobima. Zbog umirujućeg karaktera Minéral 89 booster pogodan je čak i za osetljivu kožu, a dok suvoj koži osigurava dugotrajnu hidrataciju, nemasni finiš ovog preparata čini ga idealnim i za masnu kožu, kojoj pruža potrebnu hidrataciju bez osećaja težine i začepljenja pora.

Minéral 89 booster kreira nevidljivi zaštitini sloj na koži koji deluje kao prva linija odbrane od spoljnjih oštećenja, kao i svih negativnih posledica stresa, neredovnog sna, loše ishrane i drugih štetnih navika. Minerali sadržani u Vichy vulkanskoj vodi u kombinaciji s hijaluronskom kiselinom anuliraju štetna dejstva stresa kao što su dehidratacija kože, gubitak čvrstoće ili elastičnosti ili prerana pojava bora i finih linija. Prekomerno lučenje sebuma, koje se najčešće javlja kao posledica dehidratacije kože, takođe se može ublažiti zahvaljujući ovom preparatu, koji pruža potrebnu vlagu epidermu, ali ne zatvara pore. Booster kožu čini otpornijom i na učinke neredovog sna i vraća zdrav sjaj umornom licu.
Minerali sadržani u ovom proizvodu imaju ključnu ulogu za izgled kože, jer iako zdravom ishranom možemo da obezbedimo dovoljno minerala za naš organizam, njihov mali procenat dolazi i do naše kože. Stoga je upotreba topikalnih preparata bogatih mineralima izuzetno značajna, a Minéral 89 booster sadrži sve potrebne hranljive sastojke za naš epiderm. Pušačima će koža biti zahvalna ukoliko se opredele za ovaj proizvod zbog činjenice da sadrži anti-pollution tehnologiju koja blokira dejstvo zagađivača iz spoljne sredine, među koje se ubraja i duvanski dim.

KAKO DA UKLJUČITE MINÉRAL 89 U SVOJU BEAUTY RUTINU?

Minéral 89 booster dostupan je u apotekama, a njegova upotreba preporučuje se i u dnevnoj i u večernjoj beauty rutini, odmah nakon umivanja, a pre nanošenja seruma i krema. Redovnim korišćenjem vaša koža će iz dana u dan biti sve blistavija i punija, a vratiće vam se i onaj tako poželjan rosan izgled lica.

Foto: Shutterstock, Promo

Poslednje vesti
Ne propustite