05.04.2017

Katarina Gromilić: Moja borba sa kilogramima nakon porođaja

Balerina i koreograf Katarina Gromilić godinama unazad beskompromisno vlada “pozorišnim daskama”, a njena gracioznost i vitka figura nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. Tridesetrogodišnja umetnica i majka osmogodišnje Lare, godinu i po dana mlađe Hane i sedmomesečne Maše odlikuju ogromna snaga i instrajnost, kako u poslu tako i u životu. Snagu volje još jednom je dokazala kada je nakon trećeg porođaja uspela da se otarasi viška od čak 30 kg koje je dobila tokom blagoslovenog stanja. Veliki podsticaj u tome bio joj je suprug i kolega Milan Gromilić u kome ima najveći životni oslonac.
– Tokom prve dve trudnoće ugojila sam se oba puta po 22 kilograma, međutim, treća trudnoća mi je bila hormonski najintenzivnija što se odrazilo i na moje psihičko i na fizičko stanje. Do petog meseca sam igrala predstave u svom matičnom Pozorištu na Terazijama i do tada se nisam preterano ugojila, međutim, čim sam započela porodiljsko odsustvo, sve sam nadoknadila. Imala sam ogroman apetitit, a nisam želela da gladujem, pa sam već u šestom mesecu dobila 15 kilograma viška dok sam do kraja trudnoće dobila 30 kilograma.
Da li se to odrazilo na vaše zdravlje?
– Optimalno je da se žena tokom trudnoće ugoji 12 kilograma, do 15 je prihvatljivo dok se 20 kilograma viška već smatra kritičnim. Ja sam imala 30 kilograma više. To nikako nije dobro jer postoji mogućnost da dobijete povišen šećer i krvni pritisak, a nije dobro ni za zglobove. Na sreću, ja sam izbegla te posledice, osim što sam pred sam kraj trudnoće jako oticala pogotovo što je to bio letnji period. Sećam se da kada me je doktorka videla 10-ak dana pred porođaj da joj ni malo nije bilo svejedno. Zaista, to nije bio lep prizor. Moram da priznam da se iskreno divim ženama koje se tokom trudnoće ugoje 10-ak kilograma. Ne mogu da kažem da apelujem na trudnice da vode računa o ishrani jer znam šta znači imati veliki apetit dok vam hormoni divljaju, ali tako veliki višak kilograma koji sam ja imala, nije dobar.
Kako ste se kao žena koja je čitavog života vitka suočili sa tako velikim viškom kilograma?
– Maša je na rođenju bila beba prosećne težine od 3.750 kg tako da je meni ostao veliki višak po povratku iz porodilišta. Tačnije, imala sam ravno 80 kg, a moja težina je uvek bila 55 kg. Nije mi bilo svejedno jer kada bih se pogledala u ogledalo to nisam bila ja, a najviše su mi nedostajala moja koščata ramena i koske oko vrata koje su vidljive na mom telu. Jednostavno, želela sam nazad svoj identitet.
Koliko se višak kilograma odrazio na vaše psihičko stanje?
– Pošto dojim svoje dete, opcija da se nerviram nije dolazila u obzir jer sam svesna da psihičko stanje majke utiče na kvalitet mleka. Osim toga, nakon prve dve trudnoće sam, takođe, imala višak kilograma koga sam uspela da se rešim. Na sve to, u horoskopu sam ovan i veoma sam uporna, pa sam znala da ću se vratiti na svoju staru kilažu. Ipak, prvih meseci sam uglavnom bila kući jer nisam želela da me bilo ko vidi u takvom stanju, a moj mali trik je bio i u tome da nisam želela da kupujem novu garderobu dok ne smršam već sam uglavnom provodila vreme u širokim trenerkama i pidžamama. I danas, kada imam 59 kg i dalje odbijam da idem u kupovinu sve dok se ne vratim na staru kilažu od 55 kg.
Vaša kćerka će uskoro napuniti 7 meseci, na koji način ste uspeli da se otarasite viška kilograma u relativno kratkom roku?
– Pošto dojim i još ne mogu da vežbam, redukovala sam ishranu. Mislim da je to i jedini način da izgubite kilograme.
Kako se hranite?
– Najčešće doručkujem ovsene pahuljice sa suvim voćem i jogurtom, to mi najviše prija, pa retko jedem nešto drugo u jutarnjim satima. Trudim se da što kasnije ručam kako bih izbegla večeru, pa oko 16h jedem meso i povrće. Kako ne bih išla u krevet praznog stomaka za večeru pojedem neku salatu, smoothie, ceđeni sok… U početku sam gubila po 3 kg mesečno što je u principu i najzdravije, a poslednjih meseci, kako se približavam svojoj idealnoj kilaži, gubim oko 2 kg mesečno. Uskoro ću verovatno početi i da vežbam, pa verujem da će brzo moje telo biti kao pre.
Jeste li i pre trudnoće vodila računa o ishrani ili ste imali vitku liniju zahvaljujući dobroj genetici?
– Uvek sam se trudila da se hranim zdravo, tako da se nikada nisam izgladljivala, niti prejedala. Ručala sam kad sam bila gladna i kada se zasitim, ja stanem. Trudila sam se da to budu zdrave namirnice, a moja jedina slabost su slatkiši za kojima imam potrebu nakon ručka. Planiram u potpunosti da ih izbacim iz ishrane i to ću vrlo brzo i uraditi. Svi znamo da kada jedan dan pojedete nešto slatko, sutradan ponovo imate potrebu za tim. A kada se na 3 dana odreknete slatkiša i kada prođe ta kratka kriza, onda vam se više i ne jedu. Takođe, moram da naglasim da sam pre trudnoće 10 meseci bila vegetarijanac što se na mom primeru nije dobro pokazalo. Naime, osećala sam se čistije, ali mi je gvožđe palo na 2. Pokušala sam da popravim krvnu sliku tako što sam cedila koprivu i cveklu i pila ih sirove, međutim, kada sam otišla kod hematologa rekao mi je da samo krvavi biftek može da mi pomogne. Tada sam ponovo počela da jedem meso, a krvavi biftek sa brokolijem ili rukolom i danas je često na mom meniju.

Foto: Miomir Milić za Reebok

Poslednje vesti
Ne propustite