16.10.2016

Kesten pire: Recept za najpopularniju jesenju poslasticu

Jesen je i ulice već mirišu na pečeno kestenje, ali za mnoge je kesten omiljeni sastojak za ukusne poslastice, a najukusnija među njima jeste kesten pire. Ova za mnoge najprimamljivija jesenja poslastica može se napraviti i kod kuće. Ukoliko je dodatno ukrasite šlagom, biće to prava oktobarska slatka rapsodija. Donosimo vam odličan recept za domaći kesten pire.

Sastojci:

1 kg kestena (u ljusci)
40 g šećera u prahu
50 g kristal šećera
1/2 vanilin šećera
0,5 dl ruma
0,5 l slatke pavlake

Priprema:

Operite kestenje, stavite ga u hladnu vodu i skuvajte. Kesten treba oljištiti odmah nakon kuvanja i to tako što izvadite iz vode nekoliko kestena da se malo prohlade i ljuštite dok ostalo kestenje držite u vodi. Postupak ponavljajte dok ne očistite kesten.
Kesten sameljite vodenicom za mlevenje mesa na krupno. Potom dodajte šećer u prahu i kristal šećer, rum i vanilin šećer i sve dobro promešajte. Potom smesu ponovo sameljite, ovaj put sitno.
Umutite slatku pavlaku i poslužite kesten pire sa šlagom.

Poslednje vesti
Ne propustite