10.10.2016

Kolači od bundeve: 3 recepta od kojih se stvaraju zazubice

U svetu nutricionizma bundeva je poznata kao “lekovita kraljica jeseni”. Karakteriše je visok nivo antioksidanasa i karotena, a posebno vitamina C i E. Zato je idealna u borbi protiv srčanih bolesti, smanjuje rizik od raka, katarakte i moždanog udara. Smiruje i poboljšava san. Od bundeve ćete imati puno koristi, bilo da je konzumirate sirovu ili termički obrađenu.
Ukoliko niste veliki ljubitelj ove veoma korisne namirnice, donosimo vam 3 odlična recepta za poslastice od bundeve na koje niko neće ostati imun.

#1 KUGLICE OD BUNDEVE

3b-101016

Sastojci:

55g punomasnog krem ​​sira
2 kašike šećera ‘
1/3 šoljice pirea od bundeve
1 i 3/4 šoljice mlevenih krekera
1/2 kašičica cimeta
1/2 muskantnog oraha
100g bele čokolade

Preliv:

280g čokolade
malo putera

Priprema: 

Umutite mikserom krem sir koji je prethodno bio na sobnoj temperaturi zajedno sa šećerom. Dodati pire od bundeve, mlevene krekere, cimet, muškantni orah i rastopljenu čokoladu. Mutiti mikserom na srednjoj brzini 2 minuta dok se smesa potpuno ne sjedini i ne postane mekana, a gusta. Smesu držati u frižideru najmanje sat vremena da se dobro rashladi.
Rashlađenu smesu oblikovati u kuglice i odlagati na limeni pleh koji je prethodno obložen papirom za pečenje. Potom i kuglice rashladite u frižuderu.
Otopite čokoladu za preliv sa malo putera u mikrotalasnoj pećnici ili na pari. Kada smesa postane kompaktna ostavite je da se rashladi oko 5 minuta. Izvadite kuglice iz frižidera i prelijte ih čokoladom, a po želji ih možete ukrasiti i mlevenim krekerima. Gotove kuglice ponovo rashladiti pre nego što ih poslužite.

#2 CHEESECAKE OD BUNDEVE

1b-101016

Sastojci:

Kora:

1/2 kašičice cimeta
1/4 šoljice šećera
1 kašičica smeđeg šećera
6 kašika rastopljenog maslaca

Fil od sira:

2 čaše krem sira
2/3 šoljica šećera
1 kašičica ekstrakta vanile
2 velika jaja
2/3 šoljice izrendane konzervirane bundeve
1/2 kašičice cimeta

Toping:

1/2 šoljice smeđeg šećera
1/2 šoljice brašna
1/4 šoljice ovasa
1/4 kašičice cimeta
1/4 šoljice maslaca sa sobne temperature
1 kašičica ekstrakta vanile
1 kašičica sirupa od karamele

Priprema:

Zagrijte rernu na 220 stepeni.
U odgovarajućoj posudi stavite sve sastojke za koru i mešajte dok ne dobijete kompaktnu masu, a potom koru stavite u pleh za pečenje koji ste prethodno obložili papirom.
U drugoj posudi stavite krem sir koji je prethodno bio na sobnoj temperaturi, šećer i ekstrat vanile. Umutiti sastojke mikserom dok smesa ne postane glatka i prozračna. Dodajte jedno po jedno jaje dok neprestano miksujete. Na kraju dodajte bundevu i cimet i promešajte, a potom smesu dodati u pleh u koji ste prethodno stavili koru.
Za toping pomešajte smeđi šećer, brašno, ovas i cimet. Dodajte maslac i ekstrat vanile i mešajte dok ne dobijete kompaktnu masu. Prelijte toping preko kolača i stavite u pećnicu. Peći oko 50 minuta, a kada se kolač malo prohladi odložite ga u frižider na 2 sata. Pre nego što poslužite cheesecake prelijte ga sirupom od karamele.

#3 KROFNE OD BUNDEVE

2b-101016

Sastojci:

Krofne:

1 i 3/4 šoljice pirea od bundeve
1/2 šoljice ulja
3 velika jaja
1 i 1/2 šoljice šećera
3/4 kašičice cimeta
1/2 kašičice muškatnog oraščića
1/2 kašičice đumbira
1 i 1/2 kašičice soli
1 i 1/2 supene kašike praška za pecivo
2 šoljice brašna
1 čokolada za kuvanje

Preliv:

3 belanca
1/2 šoljice šećera

Priprema:

Zagrejte rernu na 220 stepeni i pripremite pleh za pečenje krofni.
U posudi pomešajte pire od bundeve, ulje, jaja i šećer.
U drugoj posudi pomešajte sve začine, so, prašak za pecivo i brašno.
Izmešajte mokre sa suvim sastojcima i dobićete testo za krofne. Razvucite testo i uz pomoć kalupa oblikujte krofne. Polovinu oblikovanog testa stavite na prethodno papirom obložen pleh. Potom testo posuti narendanom čokoladom, pa prekriti drugom polovinom testa. Pecite 15 minuta. Dok su krofne još tople premažite ih maslacem i potom ih pospite mešavinom od cimeta i šećera.
Za pripremu preliva najpre u šerpi prokuvajte vodu, a potom preko nje staviti drugu posudu sa belancima i šečerom. Mutiti belanca i šečer na pari, a nakon što se smesa dobro ugreje, sklonite sa pare i nastavite da mutite dok ne dobijete srednje krutu masu. Krofne ukrasite prelivom od belanaca.

 

Poslednje vesti
Ne propustite