18.10.2015

Kultni beogradski restorani impresivne istorije

Različite generacije sa godinama su beležile svoje tragove na gastro mapi Beograda, a svaka sezona po pravilu donosi i nova “in” mesta koja stanovnici prestonice obožavaju. Neka od njih uspevaju da zadrže svoju popularnost i ostanu aktuelna i kada prođe prvi talas oduševljenja, dok neka odu u zaborav i prinuđena su na velike promene ili čak zatvaranje. U našem gradu ipak postoji nekoliko restorana u kojima su se odlično isprepletali istorija i savremeno doba. Svaki od njih priča svoju vlastitu priču, a dugogodišnja tradicija samo povećava šarm ovih mesta.
Danas smo za vas izdvojili četiri restorana koji sa pravom nose kultni status. Oni se već decenijama nalaze na nezaobilaznoj gastronomskoj karti grada i u njima je nezaboravno hedonistčko iskustvo zagarantovano.

Klub književnika

1p r 181015

Ovaj restoran je idealan spoj dobre hrane i legendarnih priča. Ivo Andrić je na ovom mestu dao prvu izjavu nakon što mu je uručena Nobelova nagrade. Ovde su se Danilo Kiš i Momo Kapor redovno družili, i prvi put zajedno osetili starim. Ovo je mesto gde je Rokfeler među prvima došao na večeru, a među poslednjima otišao.
Klub književnika je, već skoro sedamdeset godina, mesto na kom su počinjale i cvetale mnoge ljubavi. Ovo je jedino mesto, rekli su njihovi prijatelji, gde se Elizabet Tejlor i Ričard Barton nikada nisu svađali. Mesto gde se za jedno veče obećala i udala Olivera Katarina. Klub Književnika je bio prvi svedok veze između Ljiljane i Mome Kapora. Danas, sedamdeset godina kasnije, Beograd se promenio. Promenio se i Klub književnika, ali neke stvari su ostale iste: dobra hrana spremana po tradicionalnim receptima i prijatna atmosfera u kojoj velika imena današnjice sede zajedno sa mladim nadama sutrašnjice.

Madera

2p r 181015

Nalazi se u gradskoj zoni duge prošlosti. Deo današnjeg Bulevara kralja Aleksandra od Takovske do Beogradske ulice bio je poznat pod imenom Fišegdžijska čaršija jer je, po naredbi kneza Miloša Obrenovića, taj prostor bio određen za prodaju baruta i fišeka.
Na mestu gde se danas nalazi restoran Madera najpre je otvorena kafana Smederevo, gde su se okupljali kočijaši i amali. Potom je, u duhu moderne, podignuta višespratna zgrada čije je prizemlje 1937. godine krasila kafana – restoran Madera. Priča kaže da je restoran dobio ime tako što je neko od gostiju doneo odlično vino sa portugalskog ostrva Madeira. U ovom restoranu okupljali su se gradski boemi, čuveni umetnici i novinari, koje su popularno nazivali “maderašima”. Među njima su dr Aca Obradović, Predrag Milojević, Ljuba Tadić, Miroslav Radojčić, Den Tana, Miljan Miljanić, Slava Đukić, Ljubiša Vukadinović, Dragoslav Šekularac i drugi.
Današnji moderan izgled, restoran je dobio 2003. godine, a ostaje večno omiljen među Beograđanima i njihovim gostima prvenstveno zbog odlične hrane. Svaki zalogaj u Maderi neponovljivo je gastro iskustvo.

Kalemegdanska terasa

3pp r 181015

Ovo je restoran sa tradicijom i oaza hedonizma koja se nalazi u istorijskom srcu Beograda u sklopu istoimene tvrđave. Savršen spoj modernog i tradicionalnog iskustva u kome uživaju sva čula. Za poseban ugođaj uživanja u hrani zaslužan je šef kuhinje Ljubiša Stojanović koji je na osnovu svog bogatog iskustva kreirao jedinstven meni, a jela spremljena od organskih namirnica su pravi izbor za porodični ručak. Iz restorana se pruža spektakularan pogled na grad i reku, a zalazak sunca na Kalemegdanskoj terasi ima posebnu boju. Osim Beograđana, ovo mesto obožavaju i stranci koji ne propuštaju odlazak u ovaj restoran u svojoj turističkoj turi.
Kalemegdanska terasa je ultimativni hedonizam sa pogledom. Odlična usluga, prijatna atmosfera u gotovo idiičnom ambijentu samo su deo rama u koji ćete staviti uspomene sa ovog čarobnog i posebnog mesta.

Tri šešira

4p r 181015

Restoran Tri šešira jedan je od najstarijih u Skadarliji. Otvoren je 1864. godine u kući u kojoj je prethodno bila zanatska radionica, čiji su zaštitni znak bila tri plehana šešira. Kada je 1901. godine srušena kafana Dardaneli koja je bila mesto okupljanja beogradskih boema, noćni život tadašnjeg Beograda premešta se u Skadarliju, naročito u Tri šešira.
Mnogi poznati beogradski umetnici i pisci su u ovoj kafani pevali i pisali. Na ovom mestu okupljali su se Đura Jakšić, koji je stanovao preko puta kafane, Branislav Nušić, glumac Čiča Ilija Stanojević, Tin Ujević… U novije vreme restoran je ugostio kralja Huana Karlosa, Džordža Buša, Vili Branta…
Restoran je poznat po specijalitetima nacionalne kuhinje i odličnom izboru domaćih pića. Pored odlične hrane, ne izostaje ni dobar provod, jer svake večeri sviraju tamburaši.

Poslednje vesti
Ne propustite