nas lk 30519
29.05.2019

Lena Kovačević: Najvažnije je biti autentičan

Kada govorimo o kvalitetim domaćim izvođačima i autorima mlađe generacije na vrhu liste uvek je ime Lene Kovačević, koja se veoma studiozno bavi svakim segmentom svog posla. Atraktivna pevačica poigrava se raznim muzičkim žanrovima, ali svaki od njih predstavlja publici na sebi svojstven način. Svoj jedinstven potpis stavila je i kada je u crtanom filmu Manu munja otpevala naslovnu numeru Letimo, ali i pozajmila glas ptici Kalifi.
- Zaista mi je bila čast što sam deo filma koji je ove godine dobio najveće nagrade na festivalima u Amsterdamu i Berlinu. Kalifa je inteligentna, šarmantna, cinična ptičica… Prava Dorćolka. Fantastična je muzika i ta pesma koju Kalifa peva je mešavina džeza i popa. Baš sam uživala u celom angažmanu – rekla nam je Lena.
Radu na ovom filmu prethodila je promocija njene numere Dubine koju je publika najpre slušala na radio stanicama, a tek naknadno je snimljen i spot na grčkom ostrvu Egina. Dubine će biti samo jedan u nizu njenih hitova koje će 15. juna izvoditi na beogradskom koncertu zakazanom u Botaničkoj bašti.

1lk 30519

U danasnje vreme objavljivanje singlova uglavnom ide u paru sa ekranizacijom, zbog cega je pesma Dubine mesec dana cekala svoj spot?
- Volim kada pesma nađe svoj put do slušalaca sama od sebe, bez vizuelnih dodataka. Sačekali smo da se pesma emituje neko vreme na radiju pa smo zatim snimili spot. Naravno, spotovi su danas obavezni ali ponekad treba pustiti samu muziku da nađe svoj put. Pesma Dubine meni je vrlo draga i smatram da je dobro da se takva numera prvo pojavi samo kao audio izdanje.
Po cemu ćete pamtiti snimanje spota na grčkom ostrvu Egina? Da li je bilo onih anegdota koje ćete dugo prepričavati?
– Oduvek sam želela da posetim to ostrvo, na kom se nalazi i jedan divan manastir, tako da su se sada sve stvari poklopile i to je bila jedina logična lokacija za spot. Pored divne prirode i predela bez ljudi, jer smo snimali u februaru, susreli smo se sa činjenicom da nemamo signal na mobilnim telefonima, a kada smo to otkrili imali smo zakazano televizijsko uključenje uživo u jedan beogradski studio i bilo je pravo dovijanje kako nabaviti signal. Srećom, moja prijateljica koja je radila na spotu je imala neki austrijski broj koji je našao signal i ona je bila link. Zanimljivo je koliko više ne razmišljamo o mogućnosti da negde nemate internet ili dostupnost telefona.
U saradnji s dizajnerkom Biljanom Tipsarević imali ste autentičan stajling, koliko je za danasnje izvođače važno da imaju i jedinstven modni izraz?
- Volim modu i volim Biljanine kreacije, vrlo su efektne i elegantne. Mislim da je danas dobro u svakom smislu biti autentičan, dosledan sebi, ne pratiti trendove zarad trendova već pronalaziti sopstveni stil koji odgovara tipu ličnosti.

2lk 30519

Da li se kada je reč o izboru garderobe, frizure ili šminke potpuno prepuštate saradnicima ili znate da im kažete – ne ovo nisam ja i neću tako izgledati?
- Volim da čujem sve sugestije, ali imam stroge principe i znam šta mi odgovara, tako da je krajnja odluka na meni, priznajem da zato nisam uvek najjednistavnija za saradnju. Umem pomalo i sama da se šminkam, iako ima sjajnih šminkera sa kojima često sarađujem, poput Sanje Orlandić.
Koliko se vaš lični stil razlikuje od onog na sceni?
- Nema velike razlike u stilu, jedino što sam privatno u casual varijanti, ne nosim tako često haljine, više sam u farmerkama, pantalonama, majicama.
S obzirom na to da ste se školovali u inostranstvu i da ste i sada poslovno angažovani i van granica, koliko čest boravak u velikim metropolama utice na vas stil odevanja?
- Velike metropole vam daju iskustvo i širinu, imate priliku da proširite svoja shvatanja posla, dobijete priliku da radite na veoma komercijalnom tržištu. Verovatno sve što vidte utiče i na lični stil – ako imam vremena obratim pažnju na to šta je u ponudi i šta se nosi u gradovima u kojima nastupam.

3lk 30519

Vaš singl Cafe doživeo je uspeh i van naših granica, verujete li da i pesme Dubine ima takav potencijal?
- Cafe nastavlja svoju internacionalnu promociju i dalje, a Dubine su za sada slušane u regionu, što je velika stvar, tako da je najbolje pustiti da pesme same imaju svoj tok do slušalaca, jer samo tako potvrđuju svoj kvalitet.
Početkom proleća našli ste se u centru medijskih zbivanja zbog navodnog plagijata Keti Peri, kako ste doživeli tu vest?
- Bila sam vrlo iznenađena, ima možda nekih delova singla Keti Peri koji podsećaju na Cafe ali po meni to nije plagijat. Ono što je zanimljivo jeste da su tu temu pokrenuli mediji u Nemačkoj, pa se prelio kod nas. Na neki način imponuje da neko obrati pažnju na vas, mada autorska prava su uvek ozbiljan stvar, ali ni ja ni moji saradnici ne mislimo da je Cafe kopiran.

4lk 30519

Foto: Andreja Damnjanović

Poslednje vesti
Ne propustite