11.09.2021

Mafini bez šećera i glutena za savršeno veče kod kuće

Mada su se prvi mafini služili u Velikoj Britaniji i Americi još u 19. veku, ovi ukusni kolačići postali su planetarno popularni tek u novom milenijumu, a poslednjih desetak godina sastavni su deo ponude mnogih pekara i restorana u našoj zemlji. Najveća prednost mafina jeste to što se spremaju se veoma brzo, a ukus im može varirati od najraskošnijih kremastih punjenja do slanih i konkretnih zalogaja idealnih za doručak ili užinu. Mada je brašno sastavni deo tradicionalnog recepta, poslednjih godina mafini su dobili mnogo zdravih verzija koje su podjednako ukusne. Danas vam donosimo recept u kom je belo brašno zamenjeno kokosovim dok se umesto šećera koristi javorov sirup. Mafini po ovom receptu ne sadrže gluten i pogodni su za sve sladokusce koji su na dijeti. Pripremaju se jednostavno i brzo, pa ukoliko večeras ostajete kod kuće nema razloga da ih ne isprobate.

1m 41019

@pickuplimes

Sastojci:
4 jaja
2 žumanca
1/3 šolje susamove paste
3/4 šolje javorovog sirupa
1/2 supene kašike ekstrakta vanile
1/2 šolje prosejanog kokosovog brašna (45 grama)
1/4 šolje kakaa (20 grama)
1/4 kafene kašike soli
1/2 supene kašike praška za pecivo

2m 41019

@tiu_ashleyjeanne

Priprema: U velikoj posudi žicom umutite jaja, žumanca, susamovu pastu, javorov sirup i ekstrakt vanile dok se dobro ne sjedine. Dodajte prosejano kokosovo brašno, kakao, so i prašak za pecivo, pa mutite dok masa ne postane glatka.
Pleh za mafine obložite silikonskim modlama i u svaku modlu ulijte testo. Ostavite da odstoji oko 5 minuta kako bi kokosovo brašno počelo da upija tečnost, a potom stavite u rernu koju ste prethodno zagrejali na 200 stepeni. Pecite 15-20 minuta odnosno dok čačkalica zabodena u mafin ne postane čista.

muffin4

@thebutterhalf_

Naslovna fotografija: @pickuplimes
Foto: Instagram

Poslednje vesti
Ne propustite