27.11.2020

Maja Stanišić nam otkriva kako da negujemo kosu tokom zime

Smena godišnjih doba zahteva niz promena u garderoberu i beauty rutini, a dok smo u ovom periodu mahom zauzeti odabirom pravih proizvoda za negu lica neretko zaboravljamo da je i našoj kosi potrebna nega prilagođena sve nižim temperaturama. Mali je broj žena koje se zimi ne susreću s nizom izazova kada je reč o kosi jer je to vreme kada dolazi do pojačanog opadanja dok je dlaka sklona lomljenju. Ove pojave možda jesu zabrinjavajuće, ali uz pravilnu negu i tokom najhladnijeg doba godine možemo imati zdravu i negovanu kosu. Šta se zapravo dešava s kosom zimi i kakva joj je nega potrebna, otkrila nam je frizerka s dugogodišnjim iskustvom Maja Stanišić, vlasnica prestižnog salona Loft Parrucchieri.

Maja Stanišić

HIDRATACIJA JE KLJUČ PRAVILNE NEGE
– Leto i zima, svako na svoj način, definitivno su godišnja doba tokom kojih se kosa susreće s najvećim brojem izazova pa je potrebno da joj posvetimo malo više pažnje. Ovo je period u godini kada se usporava rad limfnog sistema, dolazi do pojačanog opadanja, a dlaka postaje suva i krta. U skladu s tim, najvažnija stvar koju bi trebalo da joj priuštimo jeste nešto intenzivnija hidratacija odnosno mudar izbor šampona, maski i kondicionera. Sada su dozvoljeni šamponi s nešto jačin formulama na bazi prirodnih ulja, poput kokosovog ili ulja avokada. Upotreba kondicionera obavezna je nakon svakog pranja kose, a maske za kosu se obično preporučuju na svakih 10-15 dana, pa bi zimi mogli da ih koristite tri puta mesečno.
Često se susrećem s pitanjem da li maska može da zameni kondicioner i obrnuto, a odgovor je – ne. Oba proizvoda imaju svoju funkciju i potrebna su u rutini. Dok kondicioner hidrira dlaku i pomaže joj da zadrži vlagu, maska je dubinski hrani. Upotreba maski posle svakog pranja nije dobra odluka jer su u pitanju intenzivne formule koje opterećuju kosu, a može doći i do prezasićenja proizvodima što kasnije stvara drugu vrstu problema.

@ninasuess

IZBOR PREPARATA U SKLADU S TIPOM KOSE
– Osnovno pravilo za devojke s tankom kosom glasi da ne bi smele da koriste šampone sa silikonima, žene s jakom i debljom dlakom trebalo bi da u ovom periodu biraju šampone na bazi pomenutih prirodnih ulja, a ove proizvode mogu koristiti i žene s normalnim tipom kose, ali bi trebalo da biraju najblaže formule.

REDOVNO ŠIŠANJE
– Ovo je divan period za promenu frizure, a žene koje su manje hrabre obavezno bi trebalo da šišaju krajeve na svakih mesec i po dana, najviše na dva meseca. Mada se redovno šišanje krajeva preporučuje tokom cele godine, posebno je važno u zimskom periodu kada je kosa izložena mnogim štetnim uticajima. Grejanje, hladan spoljašnji vazduh, kao i kape i šalovi nisu prijatelji naše kose koja u ovom periodu postaje krta i lakše se lomi. Zbog toga je redovno šišanje izuzetno važno ako želite da imate zdravu i jaku dlaku.
Zima je takođe pogodna za promenu boje kose jer su sada mahom aktuelne nešto tamnije nijanse dok se s početkom proleća svi okrećemo svetlijim tonovima.

@oljaryz

OBRATITE PAŽNJU NA ISHRANU
– Poznato je da nega počinje iznutra i da je pravilna ishrana osnova svega. Zato svojim klijentima uvek savetujem da jedu namirnice bogate proteinima i omega-3 masnim kiselinama, zatim zeleno povrće i da unose što više tečnosti. To je glavni preduslov ako želite da imate lepu kosu, a sve ostalo je kozmetika.

NEKOLIKO PROIZVODA PO PREPORUCI NAŠE SAGOVORNICE

Philip B Peppermint & Avocado šampon

Philip B Russian Amber Imperial kondicioner

L’Oréal Professionnel Serie Expert Vitamino Colour 10 in 1 spej

Naslovna fotografija: @oljaryz
Foto: Instagram, Promo

Poslednje vesti
Ne propustite