26.02.2017

MAKE-UP DONT’S: Dušan Lazić otkriva najčešće greške pri šminkanju

Nevešto konturisanje koje izgleda kao da imate fleke na licu, rumenilo koje sija kao disko kugla, previše naglašene obrve, bronzano lice naspram porcelanskog vrata… Malo je stvari koje ženu mogu da učine ružnijom nego što jeste kao što to može loša šminka. Uz to, preterivanje sa make-up slojevima čini da izgledate prljavo i neuredno. Čak i devojke koje se najviše trude uglavnom ne briljiraju! Zato smo u pomoć pozvali prestižnog beogradskog šminkera Dušana Lazića koji nam je otkrio 5 grešaka koje najčešće primećuje kod žena, a uz to je dao i odlična rešenja za sve make-up (ne)prilike.

1. MAKE-UP NEPRILAGOĐEN GODINAMA, PRILICI I DOBU DANA
– Ono što mi već na prvu “upada u oko” jeste činjenica da dame ne vode računa da svoj make-up prilagode najpre životnom dobu u kome su, a potom i prilici i dobu dana. Moja preporuka je jednostavna i glasi – što više godina, to kraća kosa i manje šminke. S druge strane, mlade devojke ne bi smele da bubuljice ili crvenilo na licu prekrivaju debljim slojevima pudera. Jaka podloga možda trenutno prekriva njihovu problematičnu kožu, ali na taj način zapušavaju pore i produžavaju period u kome će njihova koža biti sklona aknama. Dakle, nega umesto šminke! – tvrdi Lazić i nastavlja:
– Devojke bi trebalo da znaju i da večernji make-up dopušta da se poigravaju jakim bojama i podlogama dok tokom dana ništa preterano nije dozvoljeno. Čak ni matiranje lica. Prikladna šminka za odlazak na posao ili kafu sa prijateljicama podrazumeva jedan sloj pudera koji nije mnogo tamniji od prirodne boje tena. Moja preporuka su mineralni puderi ili tonirane kreme. Ko ima probleme sa podočnjacima može ih prekriti odgovarajućim proizvodom, a nakon dobre baze dovoljno je staviti malo rumenila koje daje svežinu, malo maskare, a ukoliko baš želite da nanesete i senku, koristite kremaste teksture. Sa izborom ruževa se možete poigravati koliko god želite i ne dajte da vas zavara vladajući trend mat usana, slobodno nanesite i gloseve!

1dl 26217

2. NEODGOVARAJUĆA PODLOGA
– Boja pudera bira se na osnovu boje većeg dela lica. Istina je, odstupanja su dozvoljena, ali samo za ton ili dva. Međutim, devojke često nanose pudere koji su dosta tamniji od njihovog tena. Rezultata toga jeste lice koje izgleda prljavo, a podsećam da je cilj nanošenja pudera da se ujednači ten i licu pruži svežina. Dobra baza, osnova je svakog make-upa, pa ako ovde napravite kiks, sav ostali trud pada u vodu.

3. ZLOUPOTREBA KONTURINGA
– Cilj konturisanja jeste blago senčenje lica bez oštrih prelaza. Međutim, uglavnom svedočimo preterivanjima u nanošenju bronzera, a neretko devojke koje ovaj proizvod stavljaju na čelo, bradu i nos izgledaju kao da imaju fleke na tim delovima lica.

4. LOŠE ISCRTANE OBRVE
– Oštre linije prilikom iscrtavanja obrva jedna su od najvećih greški u make-upu. Obrve bi morale da izgledaju prirodno, a različitim proizvodima popunjavaju se samo određene nesavršenosti.

5. FAKE TREPAVICE
– Kada govorimo o preterivanju, ne smemo zaboraviti ni nadogradnju trepavica. Veličina veštačkih trepavica, kao i njihova gustina određuje se individualno sa ciljem da oko izgleda veće i otvorenije. Umesto toga, svedočimo devojkama koje uglavnom preteraju, pa kao rezultat toga dobiju efekat tužnih, umornih, pa čak i zavorenih očiju.

SAVET: Polako dolazi leto kada je sveža i hidrirana koža imperativ. Zaboravite na mat pudere, slobodno ponesite sjaj umesto mat karmina i birajte kajsijaste tonove!

2dl 26217

3dl 26217

Poslednje vesti
Ne propustite