nas pj 161119
16.11.2019

Malo drugačija pita od jabuka koju ćete voleti

Pita od jabuka jedan je od simbola jeseni u svim zapadnjačkim kuhinjama, gde je prisutna u različitim oblicima. Prhko testo u kalupu, rendane ili narezane jabuke, otvorena, zatvorena ili okrenuta naopačke, bezgluteinska, u kombinaciji s drugim voćem ili u obliku crumblea… Svaka verzija idealna je dopuna cozy kućnoj atmosferi u kojoj volimo da uživamo tokom jeseni. Osim toga, opojni mirisi jabuke, cimeta i drugih začina začas će nas vratiti u detinjstvo i neke bezbrižna vremena.
Ako ste odlučili da ovog vikenda počastite sebe comfort food zalogajima, pripremili smo vam odličan recept za pitu od jabuka čija vam priprema neće oduzeti mnogo vremena. Ova verzija pravi se od listanog testa koje možete kupiti u svakom marketu, a vi ne morate da uradite ništa više od rezanja jabuka i dodavanja začina.

1pj 161119

Sastojci:
6 supenih kašika putera
1/2 kg slatkih jabuka
1/2 šolja braon šećera
1/2 šolje belog šećera
1 supena kašika brašna
2 supene kašike javorovog sirupa
2 kafene kašike ekstrakta vanile
2 supene kašike soka od limuna
1 kafena kašika cimeta
3/4 kafene kašike đumbira
1/2 kafene kašike muskantnog oraha
1/2 kafene kašike soli
1/2 šolje jabukovog sirća
1 list lisnatog teksta
1 jaje
200 ml slatke pavlake

2pj 161119

Priprema: U maloj šerpi kuvajte puter na srednjoj temperaturi dok ne porumeni, a potom odložite šerpu. U drugoj posudi stavite jabuke isečene na tanke kriške i dodajte im braon šećer, bračno, javorov sirup, ekstrat vanile, limunov sok, cimet, đumbir, muskantni orah, so, jabukovo sirće i puter. Sve sastojke dobro izmešajte i stavite u tepsiju. Lisnato testo razvucite tako da njime možete potpuno da prekrijete tepsiju s jabukama. Umutite jaje i njime prelijte testo, a potom dodajte i beli šećer. Pecite 20 minuta u rerni koju ste prethodno zagrejali na 220 stepeni. Izvadite pitu iz rerne, isecite testo na kvadrate i prekrijte pitu aluminujumskom folijom, a potom je vratite u rernu i smanjite temperaturu na 180 stepeni. Nakon 20 minuta ponovo izvadite pitu, prelijte je slatkom pavlakom i nastavite da pečete još 10-ak minuta. Toplu pitu možete poslužiti sa sladoledom od vanile.

3pj 161119

Recept i foto: @halfbakedharvest

Poslednje vesti
Ne propustite