23.03.2016

Moć aromaterapije: Sve što treba da znate o eteričnim uljima

Aromaterapija deo je fitoterapije koja koristi biljke i biljne preparate za za prevenciju i lečenje različitih bolesti. Specifičnost aromaterapije je u tome što u tu svrhu upotrebljava posebne ekstrakte iz biljaka koji se nazivaju eterična ulja. Ona predstavljaju mešavinu koja nastaje destilacijom vodenom parom ili hladnim ceđenjem biljaka ili smola, a često se eteričnim uljima nazivaju i ekstrakti dobijeni na druge načine. Eterična ulja zapravo nisu ulja u pravom smislu te reči.
Mada njihovo delovanje na ljudski organizam još nije u potpunosti razjašnjeno, ona deluju na naša tkiva i organe, kao i na hormonski i nervni sistem. Iako svako ulje ima nekoliko glavnih sastojaka, ključ delovaja je u sinergiji svih komponenata koje svojim mirisom deluju na raspoloženje i emocije. Putem receptora u nosu informacija koju nosi miris direktno odlazi u mozak, a svako ulje ima svoju specifičnu “energetsku vibraciju” kojom suptilno deluje na ljudsko energetsko polje i na taj isceljuje. Iako postoje već ustaljena verovanja o tome na koji način svako ulje energetski deluje, dobro je razvijati vlastitu osetljivost i intuiciju da vas vodi u prepoznavanju specifičnosti svakog od ulja i uticaju koje ima na vaše biće.
Eterična ulja se mogu koristiti na razne načine, a među najpopularnijim su masaže, lokalno utrljavanje, inhalacija, a mogu se stavljati i u kupke ili saune.
Sve veći broj istraživača dokazuje da je, osim u prevenciji i lečenju različitih bolesti, aromaterapija odlična i za popravljanje pamćenja i koncentracije, smanjenje depresivnosti ili anksioznosti, a mnoga ulja kao što su cimet, sandalovina, vetiver ili kleka, imaju i afrodizijsko dejstvo.

Foto: sites.psu.edu

Poslednje vesti
Ne propustite