26.09.2017

Modna inspiracija: Šta se ove jeseni nosi na ulicama Zagreba

Ukoliko volite da pratite Instagram profile na kojima možete pronaći kvalitetnu modnu inspiraciju onda sigurno već pratite profil @stylezagreb
iza koga stoje sestre Slavica i Ana Josipović. Dame sa dugogodišnjim radnim iskustvom u medijima pre skoro dve godine pokrenule su popularnu stranicu koja danas ima više od 100.000 pratilaca, a tajna njihovog uspeha prvenstveno se ogleda u umeću da zabeleže najzanimljivije modne momente sa Ilice ili Trga bana Jelačića. Glavni saveznici u čitavom projektu su im stylish sugrađanke koje šetaju centrom hrvatske prestonice, ali i sve druge lepo obučene žene koje posećuju Zagreb i samim tim postaju deo modne kulture tog grada.
Rad sestara Josipović toliko nam se dopao da smo rešili da ih pitamo kako nastaju najlepše street style fotografije, šta se u nihovom gradu najviše nosi ove jeseni i kako su izgledali njihovi počeci.
– Sve je počelo kao Strašni sud, kako se zvala rubrika u Cosmopolitanu koju je pokrenula Slavica, kada je 2002. godine došla na mesto urednice mode. Bili su to u stvari i počeci današnjeg streetstylea u Hrvatskoj. A kada su nekoliko godina kasnije na svet došli Facebook, pa Instagram, ovaj vid fotografije i svakodnevnog praćenja modnih uličnih trenutaka dobio je snažni uzlet. Pre 2 godine pokrenule smo Style Zagreb kao dnevnik mode na ulicama Zagreba. Hrvati, ali i ceo naš region, su jako osetljivi na modu i trendove pa imaju potrebu da aktivno učestvuju u ovom modnom dnevniku i da komentarišu zabeležene modne kombinacije zbog čega je naša web adresa i postala mesto koje se svakodnevno prati. Eto, drugi rođendan nam je već iza ćoška.

1sz 25917

Koliko se vaš rad tokom prethodne 2 godine menjao?
– Ideja je uvek ista – naći inspirativne street style outfite i zabeležiti ih, a ono što se svakodnevno menja je medij i platforma kroz koju komuniciramo. Najveći fokus je na našem Instagram profilu gde nas prati više od 100.000 ljudi i tu svakodnevno donosimo svež pogled na uličnu modu i atmosferu grada. Zagreb se jako menja u poslednje 2-3 godine i trudimo se da tu atmosferu pretočimo u fotografiju i modnu priču. Što se tiče prisutnosti posetioca u gradovima, reći ćemo vam da je Beograd na trećem mjestu, a najviše nas prate žene između 25 i 35 godina. Međutim, i momci se vrlo često uključuju u rasprave koje se razviju kada neki styling uzburka modne emocije.
Da li Zagrebčanke rado pristaju da fotografišete njihove outfite ili ima i onih kojima se ta ideja ne dopada?
– Trend praćenja ulične mode postao je veoma popularan s razvojem društvenih mreža pa danas retko sretnemo nekoga ko nije voljan da se fotografiše. Inače, najradije lovimo spontane trenutke. Volimo da zabeležimo kad neko lepo nosi svoj stil, odnosno kad je celokupna pojava upečatljiva. Najljepši modni trenuci na ulici nastaju kad prolaznici ni ne primete naše objektive, ali ne vrebamo uvek iza ugla i često zaustavimo zanimljivo odevene ljude pa napravimo instant mini editorijal.

2sz 25917

Smatrate li da su Zagrebčanke žene od stila i vidite li mnogo odličnih odevnih kombinacija kada prosetate Ilicom ili Trgom bana Jelacica?
– Dobar stil je u našim krajevima visoko cenjena disciplina pa moramo da priznamo da se kući često vratimo duboko impresionirane outfitima koji se pojavljuju na ulici. No Style Zagreb ne govori samo o Zagrepčankama. To je modni dnevnik o zanimljivim stilovima koje srećemo na ulicama ovog grada, a odakle oni dolaze uopšte nam nije bitno. Po outfitu ne možemo da zaključimo da je li neko iz Zagreba, iz nekog drugog grada ili države već to uglavnom saznamo tek na Instagramu kada neko prepozna i taguje tu osobu na slici. Svako ko se šeta ulicama čini kulturu odevanja nekog grada, a mi to pretačemo u modni jezik i fotografiju. Naravno, poznajemo lokalne stylish ljude koje češće srećemo pa tako i pratimo njihov stilski razvoj.

20sz 25917

Šta se na ulicama vašeg grada najčešće nosi ove jeseni?
– Počelo je loše vreme i često padaju kiše pa nam je september issue prepun stylinga s kišobranima, a izostao je lagani jesenjki look koji obično viđamo tokom prelaska iz leta u jesen. Na zagrebačku uličnu modu preslikavaju se trendovi koje viđamo u vodećim modnim gradovima pa su se tako ove jeseni obukle midi cvetne haljine na preklop, čizmice u crvenoj boji, sock boots do gležnja, apopularne su i čizme iznad kolena od pliša koje će stilski obeležiti ovu sezonu. Nose se uglavnom uz gole noge, ovesized džempere i sakoe.
Inače, specijalnost Zagreba su fine basic kombinacije pa će outift s dobrim krojem farmerki i, recimo, lepom vojničkom jaknom često dobiti više pažnje nego neka jako trendi kombinacija. U Zagrebu ne prolaze maštovite stilske kombinacije kakve možemo videti na svetskoj sceni. Neki komadi ili boje nikada neće zaživeti, iako su hit u inostranstvu. Prošlog leta, puderasto roza boja bila je svetski hit, a u Zagrebu se nije primila, zamenila ju je potpuno suprotna – intenzivna žuta. Ili, na primer, krznene papuče koje su na svetskoj sceni prisutne zadnjih nekoliko sezona u Hrvatskoj spadaju u najodbojiniju obuću. Ovde se više neguje dobara mera usklađenosti klasike i ključnih komada sezone koji naglašavju čitav styling.
Ove jeseni počele ste da radite i TV priloge, o čemu je reč?
– Na Hrvatskoj televiziji radimo sedmične trominutne priloge o uličnoj modi i trendovima. Trudimo se da o modi govorimo na duhovit i vedar način, bez kritikovanja i s većom dozom tolerancije jer svako ima pravo na svoj modni izražaj. Naš dosadašnji rad na televiziji nije imao loše kritike, štaviše zasad nas hvale.

3sz 25917

4sz 25917

5sz 25917

6sz 25917

7sz 25917

8sz 25917

9sz 25917

10sz 25917

11sz 25917

12sz 25917

13sz 25917

14sz 25917

15sz 25917

16sz 25917

17sz 25917

18sz 25917

19sz 25917

Foto: StyleZagreb.com

Poslednje vesti
Ne propustite