Leto 2020
04.08.2019

Nada nam otkriva zašto detoksikacija sokovima nije dobar izbor

Detoksikacija organizma prirodnim sokovima poslednjih godina jedan je od najvećih trendova, koji podrazumeva da tokom tri do pet dana ne konzumiramo ništa drugo osim propisanih sokića. Kao rezultat ovih detoks programa obećava nam se da ćemo organizam očistiti od svih toksina koje smo nakupili zbog loših životnih navika. Ali, da li je baš tako? Odgovor na ovo pitanje dala nam je Nada Piliskić, sertifikovana nutricionistkinja i personalni fitnes trener.
– Priča o detoksu prilično je primamljiva u svetu u kom živimo, gde se sve dešava brzo i svi su prezauzeti. Kada smo već godinama sve radili kako ne treba i nakupljali razne toksine, hajde da se sada kroz sokove za samo nekoliko dana očistimo od svega. Naravno da to ne ide baš tako. Ljudski organizam je savršen sistem koji kada funckioniše kako treba, sam sebe čisti i nikakvi sokići to ne mogu da urade umesto njega. Telo savršeno vari i obrađuje sve kako treba. Jetra, koža, bubrezi, creva, pluća taj posao rade savršeno i nikakvim napicima nije moguće uticati na njihov rad. Ono što se unosom detoks sokova trenutno dobije jeste diuretski i laksativni efekat, pa se osoba već nakon prvog dana oseti lakše, ali to nema nikakve veze ni sa čišćenjem, ni sa mršavljenjem – objašnjava Nada i dodaje da kroz ovu vrstu sokova obično unesemo mnogo šećera u kratkom roku:

2nt 17719

– Zanimljiva stvar je da se kroz takve napitke često unese dosta šećera i kalorija za vrlo kratko vreme jer se tu ubaci po nekoliko porcija voća i povrća. Probajte isto to da pojedete u komadu i mnogo ćete više koristi imati, a pre svega toliku količinu verovatno nećete ni uspeti da pojedete. S druge strane, tečne kalorije su takođe kalorije, ali nakon njih imate daleko veći osećaj gladi nego kada jedete hranu u prirodnom obliku. Zaključak je da se ne treba baviti ovakvim instant rešenjima koja dobro zvuče već promenom navika i pravilnom ishranom. Unosite dosta voća i povrća, kvalitetna mesa, riba, žitarice, orašasti plodovi, sirevi, jogurt… I neće vam biti potreban nikakav detoks.

1nt 4819

Više od Nadinom radu možete saznati na njenom blogu Fitt by Nada, Instagram profilu i YouTube kanalu.

Foto: Privatna arhiva

Poslednje vesti
Ne propustite