nas sff 24819
24.08.2019

Najbolji naslovi sa Sarajevo film festivala koje ne želimo da propustimo

Svečanom dodelom nagrada u Narodnom pozorištu sinoć je zatvoren 25. Sarajevo film festival. Tokom osam dana, više od 100.000 ljudi iz celog sveta prošetalo je crvenim tepihom, među kojima su se našle i neke od najvećih zvezda svetske kinematografije, kao što su Alehandro Gonzalez Injaritu, Isabel Iper, Gael Garsija Bernal, Pavel Pavelikovski, Tim Rot… Za najbolji igrani film proglašen je Take Me Somewhere Nice, rediteljke Ene Sendijarević, dok je priznanje Srce Sarajeva za najboljeg reditelja otišlo je u ruke Emina Alpera za film Priča o tri sestre. Nagradu za najbolju glumicu dobila je Irina Jambonas za film Rounds, a u muškoj kategoriji trijumfovao je Levan Gelbakhiani za ulogu u filmu And then We Danced. Verovatno najzačajnije priznanje za svakog autora – nagrada publike, ovog puta pripala nastavku serije Senke nad Balkanom, koja je premijerno prikazana upravo u Sarajevu.

1sff 14819

Glumica Jovana Stojiljković bila je član žirija

Na ovogodišnjem izdanju prikazano je rekordnih 270 filmova iz 56 zemalja, a mi smo izdvojili nekoliko naslova koje ne bi trebalo da propustite.

TAKE ME SOMEWHERE NICE

Glavna junakinja Alma kreće na put iz Holandije u Bosnu kako bi posetila oca kog nikada nije srela. Društvo joj prave njen ravnodušni rođak i njegov šarmantni prijatelj, s kojima će na ovom putovanju proživeti niz avantura.

PRIČA O TRI SESTRE

Film govori o turskom običaju o usvajanja devojaka iz ruralnih područija i njihovo udomljavanje u bogate gradske porodice u kojima im se pruža adekvatan život, a one zauzvrat pomažu u kućnim poslovima. Glavne junakinje su sestre Rejhan, Nuran i Hava koje su razočarale svoje udomitelje zbog čega su primorane da se vrate siromašnom ocu.

MAČKA U ZIDU

2sff 24819

Radnja je fokusirana na život u londonskoj stambenoj četvrti za socijalno ugrožene članove društva u vreme Brexita, a glavna junakinja Irina – samohrana majka iz Bugarske, pokušava da se probije kao arhitekta i odbija da, poput većine svojih komšija, živi od socijalne pomoći.

MO

3sff 24819

Studentkinje Mo i Vera još od detinjstva su najbolje prijateljice. Mo je kao tinejdžerka izgubila oca i još nije preboljela njegovu smrt, a zaplet nastaje kada Ursu, jedan od najstrožih profesora, hvata Mo u prepisivanju tokom ispita. Nakon što mu se Mo suprotstavi, Ursu joj oduzima mobilni telefon i izbacuje nju i Veru s ispita. Dve studentkinje moraju da polože taj ispit i pokušavaju na razlićite načine da dođu do prelazne ocene, međutim, Mo će u jednom trenutku izgubiti kontrolu.

SIN

Drugi igrani film rediteljke Ines Tanović donosi priču o međusobnim odnosima četveročlane porodice u Sarajevu u kojoj je jedan od sinova usvojen. Glavne uloge tumače Snežana Bogdanović, Uliks Fehmiu, Izudin Bajrović, Dino Bajrović, Emir Hadžihafizbegović….

AND THEN WE DANCED

Švedsko-gruzijski film imao je premijeru na ovogodišnjem Kanskom festivalu, a govori o Merabu koji od malih nogu trenira u Nacionalnom gruzijskom ansamblu sa plesnom partnerkom Marijom. Njegov svet se okreće naopako kada u ansambl dođe bezbrižni Irakli, koji mu postaje najjači suparnik.

HEIDI

Film proslavljenog reditelja rumunskog novog talasa Cătălina Mitulescua smešten je u predgrađe Bukurešta – području koje policajac Visoiu poznaje ceo svoj život. On uskoro puni šezdeset godina i dobija zadatak da pronađe dve prostitutke voljne da svedoče u predmetu protiv organizovanog kriminala.

Foto: Promo

Poslednje vesti
Ne propustite