Najbrži i najukusniji banana bread

Banana bread ili hleb od banane poslednjih godina sve je popularnija poslastica i kod nas, a to nas i ne čudi budući da se brzo priprema i izvanrednog je ukusa. Osim toga, pravi se od prezrelih banana te je savršen način da utrošite voće koje biste inače bacili. Ovaj kolač nastao je tridesetih godina prošlog veka u Americi, a danas je dobio i mnoge moderne varijante te mu se često dodaju orašasti plodovi ili borovnice i maline, pa čak i različiti filovi od vanile. Mi vam ovog puta donosimo originalni recept koji po želji možete da nadogradite. Ovako napravljen banana bread odličan je izbor za doručak ili užonu, a možete ga konzumirati i kao poslasticu.

1bb-191216

Sastojci:
200g šećera
200g putera
2 jaja
4 izgnječene banane (birajte što zrelije)
240g brašna
1 kašičica sode bikarbone
2 kašičice ekstrakta vanile
prstohvat soli
50gr oraha (po izboru)
1/2 banane za dekoraciju (po izboru)

Priprema: Umutite mikserom puter, šećer i ekstrakt vanile. Dodajte jaja i izgnječene banane i nastavite da mutite još minut ili dva. Na kraju dodajte i preostale sastojke i mutite sve dok ne dobijete kompaktnu masu. Izručite sve u pekač za hleb i pecite na 230°C oko 40 minuta odnosno dok kolač ne dobije finu bakarnu boju. Hleb po želji možete ukrasiti prečenom bananom.

Tekst: INJournal magazin
Foto: Magnolia, 101CookBooks

Podeli

Scroll to Top