29.11.2020

Najčešći razlozi zbog kojih su vam usne hronično suve i ispucale

Živimo u vremenu kada smo naučili sve lekcije o nezi lica pa svaki beauty entuzijasta prilično stručno može da objasni razliku između seruma, hidrantnih krema i ulja za lice, i bez greške će primetiti kada je njegovoj koži potreban piling, a kada intenzivna hidratacija. Međutim, i dalje jako malo znamo o jednoj od najnežnijih regija na licu – usnama. Zbog toga veliki broj osoba ima hronično suve i ispucale usne uprkos tome što u torbi ima tri do pet balzama koje redovno koristi. Jer, na žalost, tretmani koje kupujemo u drogerijama i apotekama nisu uvek najbolje rešenje.

@josefinevogt

ŠTA UZROKUJE HRONIČNO SUVE I ISPUCALE USNE?

Postoji mnogo faktora koji mogu uzrokovati ovaj problem, a najčešće su to vremenski uslovi, loša hidratacija, nepravilna ishrana, nedostatak vitamina B, ne konzumianje dovoljno tečnosti, ali i alergijska reakcija na neke od sastojaka koji se nalaze u balzamima za usne. Nemali broj osoba zapravo je alergična na pojedine sastojke iz negujućih tretmana, kao što su lanolin, pčelinji vosak ili kokosovo ulje, koji su generalno dobri za usne. Ova vrsta alergija može nastati i zbog parfema i drugih sastojaka koji služe samo za to da vaš balzam lepo miriše.  Pored toga, određeni medikamenti, poremećaj u radu štitne žlezde i druge autoimune bolesti takođe mogu dovesti do isušivanja usana.

KAKO IZABRATI PRAVU NEGU?

Prosečnoj osobi najviše će odgovarati tretmani za usne na bazi sastojaka kao što su ricinusovo ulje, ceramidi, glicerin, vitamini C i E, šea puter ili ulje avokada. Kada je reč o sintetičkim sastojcima, birajte okluzive koji stvaraju zaštitni sloj na usnama, ali im omogućavaju da upijaju vlagu. Jedan od najefikasnijih proizvoda na našem tržištu je Eucerin Aquaphor SOS Lip Repair jer ima hidratantna i antiinflamatorna svojstva. Sadrži glicerin koji ima sposobnost ne samo da održava usne hidriranim već i zaštićenim od izvora iritacije iz okoline. Obogaćen je i bisabololom i pantenolom pa poboljšava proces zarastanja kože i regeneraciju usana.

Eucerin Aquaphor SOS Lip Repair

DA LI USNE MOGU POSTATI ZAVISNE OD BALZAMA?

Postoji rasprostranjeno mišljenje o tome da naše usne mogu postati zavisne od balzama, a iako nema relevantnih naučnih studija koje se bave ovom temom, dermatolozi tvrde da priče o tome nisu bez osnova. Iako naše usne nemaju lojne žlezde, postoje određeni procesi koji ih prirodno hidriraju i vlaže, a mogu biti narušeni ako preterujemo s upotrebom balzama.

Naslovna fotografija: @josefinevogt
Foto: Instagram, Promo

Poslednje vesti
Ne propustite