06.04.2017

Najfinija prolećna torta do sada

Ako ste u potrazi za idealnom prolećnom delicijom koja će vas istovremeno zasladiti i osvežiti pronašli smo recept za najfiniju tortu od manga koju ste ikada probali. Ova sočna poslastica topi se u ustima, a njen očaravajući ukus zadovoljiće čak i najstrože hedoniste. Mekana kora u kombinaciji sa filom od sira i manga uz dodatak izvrsne glazure nije preterano slatka, a opet je jako ukusna. Mango možete zameniti ananasom ili breskvama, a recept vodi poreklo iz sredine prošlog veka kada su pripadnice više klase iz Amerike ovu tortu služile svojim gostima uz kafu.

3tm 6417

 

SASTOJCI:

Za koru:
2 pune šoljice mekog brašna
1 kašičica praška za pecivo
1/2 kašičice sode bikarbone
1/2 kašičice soli
1/2 šoljice maslaca koji ste prethodno ostavili na sobnoj temperaturi
1 i 1/2 šoljice šećera
2 jaja
1 kašičica ekstrata vanile
1 šoljica kiselog mleka

1tm 6417

Za fil:
2 šoljice umućene slatke pavlake (može i šlag)
3 kašike šećera
1 i 1/2 šoljice naseckanog manga

Za glazuru:
200 g neslanog krem sira koji ste prethodno ostavili na sobnoj temperaturi
250 g maslaca koji ste prethodno ostavili na sobnoj temperaturi
prstohvat soli
1 kašičica ekstrakta vanile
1 kapičica kore od narandže
1/4 šoljice soka od narandže
2 šoljice šećera u prahu
1/2 šoljice propženog kokosa (za ukras)

2tm 6417

PRIPREMA:

Kora: Zagrejte rernu na 190 stepeni. U posudi pomešajte sve suve sastojke. U drugoj posudi stavite kiselo mleko, maslac, ekstrat vanile i šećer. Mutite dok se sastojci ne ujednače, a potom dodajte jedno po jedno jaje uz neprestano mućenje. Dodajte trećinu suvih sastojaka i nastavite da mutite dok smesa ne postane kompaktna. Ponavljajte postupak dok ne utrošite sve suve sastojke. Dobićete glatko testo koje je potrebno podeliti na dva dela, a svaki od njih se peče po 25 do 30 minuta, u zavisnosti od jaline rerne. Ostavite kore da se potpuno ohlade.
Fil: Nakon što slatku pavlaku umutite u šlag, dodajte joj šećer i mutite kratko dok se šećer ne rastopi. Na kraju dodajte iseckani mango.
Glazura: Umutite krem sir i maslac mikserom dok ne dobije sjanu boju (biće vam potrebno 1 do 2 minuta). Dodajte prstohvat soli, ekstrakt vanile, koru i sok od narandže i lagano promešajte. Na kraju dodajte šeđer u prahu i mutite mikserom na najmanjoj brzini dve dok smesa ne postane glatka.
Na kraju, prvu koru stavite na tanjir za torte, nanesite fil, a preko stavite drugu koru. Premažite tortu glazurom i ukrasite je kokosom koji ste prethodno propržili. Prijatno!

4tm 6417

Recept i foto: The Kitchy Kitchen

Poslednje vesti
Ne propustite