09.02.2020

Najnovija metoda za transplataciju kose sada je dostupna i kod nas

Iako je opadanje kose normalan i prirodan proces u toku kojeg dnevno opadne preko 100 dlaka, koje se nadomeste novim vlasima, mnoge osobe u savremenom svetu suočavaju se s pojačanim gubitkom kose što može biti ozbiljan problem ukoliko se na vreme ne obratite lekaru. S obzirom na činjenicu da je kosa jedan od glavnih simbola zdravlja i lepote, poslednjih godina razvijena čitava grana medicine – trihologija, zahvaljujući kojoj se danas ovaj problem može rešiti. Postoje mnoge procedure poput PRP tretmana, KIT metode ili mezoniti pomoću kojih se opadanje kose najčešće može uspešno izlečiti, ali u određenim situacijama jedino trajno rešenje jeste transplatacija.

1tk 9220

@fakestorm

Trenutno najsavremenija među tehnikama transplatacije jeste safirna FUE metoda koja se smatra zlatnim standardom, a podrazumeva vađenje pojedinačnih graftova (grupa dlaka) sa donorske regije i usađivanje istih u zoni gde nedostaju dlake. Ova tehnika omogućava planiranje rasporeda, inklinacije i distribucije graftova što je ključno da bi se dobila optimalna gustina.

ŠTA BI TREBALO DA ZNATE O SAFIRNOJ FUE METODI?
Kao što ime sugeriše, ova tehnika koristi nastavke izgrađene od safira kojima se kreiraju zaseci za postavljanje dlaka. Dok se u standardnoj FUE tehnici koriste čelični nastavci za formiranje incizije za implantaciju, upotreba safira omogućava formiraje preciznije incizije što omogućava stvaranje manjih kanala za postavljanje dlake. Rezultat toga je manja mogućnost oštećenja susednih folikula i stvaranja ožiljaka.
Najveća prednost safirne FUE metode je postizanje transplantacije s visokom gustinom i prirodni izgled kose i kod muškaraca i kod žena. Druga bitna prednost jeste činjenica da ne ostavlja ožiljke, a period rehabilitacije je kraći. Potrebno je svega 3 dana da bi zazdravila donorska regija , a graftovi zazdrave za svega 5 do 7 dana.

trans k 1

trans k 2

DA LI SU NAKON TRANSPLATACIJE POTREBNI DODATNI TRETMANI?
Nakon transplatacije se prporučuje PRP tretman, odnosno tretman krvnom plazmom koja je bogata faktorima rasta kose. Primenjena u transplantaciji kose, PRP metoda omogućava veće preživljavanje graftova, čak do 98-99%. PRP se obično primenjuje već na dan operacije, zahvaljujući čemu se stvora idealna sredinu za rast nove dlake. Nakon toga, trebalo bi uraditi još dva PRP tretmana ukoliko želite da vaša kosa brže izraste i da dobije idealnu gustinu i kvalitet.

4tk 9220

Dr Elena Arsova, triholog i menadžer Hair Clinic Beograd

KADA SE VIDE PRVI REZULTATI?
Transplantirani graftovi ispaju između 4. i 8. nedelje. Ponovni rast kose počinje u 3. mesecu, a kompletan rezultat vidi se između 8. i 12. meseca posle transplatacije. Uspeh operacije transplantacije kose sa FUE metodom takođe je veliki (98% -100 %) kao rezultat napretka u razvoju medicinske aparature koja se koristi tokom ove tehnike. Preporuke naših doktora-trihologa, dr Elena Arsova i dr Milena Stanojević, su PRP i laserski tretmani nakon transplantacije, koji omogućuju veći stepen preživljavanja graftova i brže rezultate u rastu kose.

5tk 9220

Naslovna fotografija: @fakestorm
Foto: Instagram, Shutterstock, Promo

Poslednje vesti
Ne propustite