27.03.2016

Najveći rizici koji su obeležili karijeru Anne Wintour

Kao najmoćnija žena u svetu mode, Anna Wintour danas, osim na stil, utiče i na mnoge druge sfere kao što su svetske finansije ili politika. Glavna urednica Vogue-a i kreativna direktora Condé Nasta koju je čak i kraljica Elizabetha II odlikovala ordenom danas spada u najmoćnije ljude na svetu. Međutim, ova šezdesetšestogodišnja dama morala je da preduzme mnogo rizika kako bi se našla na toj poziciji, a mi vam donosimo pregled najdrastičnijih odluka koje je donela na svom putu ka uspehu.

1966. napustila je školu
Wintour je pohađala prestižnu srednju školu North London Collegiate School, ali je 1966. odlučila da se ispiše kako bi započela program obuke za rad u čuvenoj londonskoj modnoj kući napusti Harrods. Četiri godine kasnije, ona je počela karijeru u modnom novinarstvu, a brzo je postala i asistent urednika u časopisu “Harpers & Queen”.

1975. daje otkaz i seli se u Njujork
Nakon uspešnog starta u “Harpers & Queen-“, Anna je zbog neslaganja sa pretpostavljenima odlučila da napusti taj posao i da se sa tadašnjim momkom preseli u Njujork.

Tokom kasnih 70-ih radila je za erotske magazine
Menjajući različita radna mesta u Njujorku, Anna je radila i za mnoge erotske magazine kao što je Viva, i uprkos lošoj reputaciji koju su te novine imale, ona je uspevala da čak i najbolje fotografe poput čuvenog Helmuta Newtona ubedi da rade editorijale.

1987. pravi drastične promjene u magazinu “House & Garden”
Kao urednica časopisa “House & Garden”, ona je odlučila da se umesto na enterijer i bašte fokusira na modu, pa je čak i ime magazina promenjeno u HG. Njena odluka se loše odrazila na prodaju, ali je sebi povećala šansu da dobije priliku da radi za američki Vogue.

1988. na naslovnicu Vogue-a stavlja modela u jeansu
Nakon što je uspela da smeni Grace Mirabell u i dođe na mesto glavog urednika Vogue-a, Wint kao glavni urednik američkog Voguea, Wintour je odlučila da na svoju prvu naslovnu stranu stavi modela u jeansu. To je bio prvi put u istoriji modnih magazina da se neko pojavi na naslovnici u ležernoj i jeftinoj garderobi. Time je otvorena potpuno nova era u modnoj industriji.

1989. stavlja Madonnu na naslovnu stranu Vogue-a
Postavljanjem Madonne na naslovnicu Vogue-a, ona je prekinula višedecenijsku tradiciju da samo modeli mogu da se nađu na tom prestižnom mestu. Ovaj rizik bio je jedan od najvećih u njenoj karijeri, a najavio je potpuno novu eru u odnosu između muzičkih zvezda i modne industrije.

2004. objavljuje mesečnik sa najvećim brojem strana
Septembarski Vogue imao je čak 832. stranice i bio je mesečnih sa najvećim brojem stranica ikada.

2009. odlučuje da stvori inicijativu Night Out kao odgovor na recesiju
Kao odgovor na recesiju koja je imala ogroman uticaja na modnu industriju i prodaju dizajnerskih komada, Wintour je pozvala kupce da troše svoj novac na odeću i razvila Night Out globalnu inicijativu kroz koju je u mnogim shopping centrima organizovano niz događaja koji slave modu.

Foto: Instagram/missfeh

Poslednje vesti
Ne propustite