nas hzk 21517
20.05.2019

Najzdravija ovsena kaša za savršen početak dana

Ovsena kaša je, uz smoothie, poslednjih nekoliko godina najpopularniji doručak. Ovo nas ne čudi ako imamo u vidu da je ovas jedna od najlekovitijih žitarica bogata vitaminima B komplekasa, zatim vitaminom E, dok od minerala sadrži najveći procenat magnezijuma, kalijuma, fosfora i mangana. Ovas je bogat i vlaknima zbog čega je odličan za probavni sistem, a uz snižava nivo holesterola i šećera u krvi i reguliše krvni pritisak.
Na tržištu je u ponudi mnogo gotovih ovsenih kaša u kesama koje se lako pripremaju, međutim, većina sadrži visok nivo kandiranog voća ili čak čokolade zbog čega su veoma kalorične. Kako bi vaš doručak bio izvor minerala i vitamina bez straha od viška kalorija predlažemo vam da sami pripremate vašu ovsenu kašu. Zato vam u nastavku donosimo recept Helene Malogorski koja se lako priprema, ali je potrebno da pre služenja preko noći ostane u frižideru. Umesto običnog mleka, možete koristiti i mleko od maka, a recept pronađite u nastavku teksta.

1hzk 21517

MLEKO OD MAKA:
Sastojci:
100g semenki maka
1.2l vode
1 supena kašika agave sirupa
1/4 kafene kašičice soli
1/2 vaniline mahune
Priprema: Sve zajedno izblendati u blenderu, pa procediti. Mleko se može konzumirati odmah.

OVSENA KASA:
Sastojci:
90g ovsenih pahuljica
250ml mleka od maka (ili običnog)
prstohvat soli
2 supene kašike agave sirupa (ili meda)
Pripema: Pomesati sve sastojke i odložiti ih u posudu s poklopcem, pa ostaviti preko noći u frižideru. Sutradan servirati, a po ukusu možete dodati sezonsko voće.

Recept i foto: @helenarawandlifestyle

Poslednje vesti
Ne propustite