nas h 9316
20.03.2019

Namaz koji topi kalorije: recept za najukusniji humus

Humus je klasičan arapski namaz koji se prvobitno pravio u Egiptu, a danas je popularan u celom svetu što zbog bogatog ukusa, što zbog hraljivosti i niske kalorijske vrednosti. Pravi se od leblebija koje su veoma zdrave jer ne sadrže holesterol i zasićene masti. Bogate su proteinima i zato je humus omiljen među vegetarijancima. Leblebije su efikasne u sprečavanju nagomilavanja holesterola u krvnim sudovima, a regulišu i nivo šećera u krvi.
Humus sadrži i dosta omega 3 masnih kiselina, koje su odlične za poboljšanje inteligencije i održavanje zdravog srca. Povrh svega toga, ovo jelo ima i gvožđa, vitamina B6, mangana, bakra, folne kiseline i amino kiselina. Triptofan, fenilalanin i tirozin su amino kiseline koje se nalaze u humusu i koje promovišu dobar i kvalitetan san i podižu raspoloženje. Možete ga koristiti kao namaz u sendvičima, kao preliv za salatu ili testeninu ili kao umak za sirovo povrće i prilog za glavna jela.

Souping: najefikasniji prolećni detoks organizma

Priprema humusa je veoma jednostavna, a u nastavku pogledajte recept Jamieja Olivera za ovo zdravo i ukusno jelo.

1h 9316

Sastojci:

800g leblebija
4 kašičica tahinija (susam pasta)
2 češnja belog luka
1 kašičica morske soli
6 kašika hladno ceđenog maslinovog ulja
3 kašike soka od limuna
Paprika i peršun (po izboru)

Sočni brownie bez šećera za sve koji žele da smršaju

Priprema:

Potopite leblebije u vodu i ostavite ih da prenoće, a sledećeg dana ih kuvajte oko sat vremena. Kada se skuvaju, ubacite ih u blender i dodajte dobro usitljeni beli luk i so, a potom postepeno dodajte tahini, maslinovo ulje i sok od limuna. Kada dobijete kompaktnu smesu, humus je spreman za posluženje. Ukoliko želite, prilikom serviranja ga možete ukrasiti mlevenom paprikom i peršunom.

Foto: jamieoliver.com

Poslednje vesti
Ne propustite