20.10.2021

Ove namirnice navodno najbrže oslobađaju organizam od toksina

Kada je reč o ishrani često imamo tendenciju da idemo u dve različite krajnosti – ili preterujemo u jelu i konzumiramo nezdrave namirnice, ili smo skloni rigoroznim dijetama i programima detoksikacije koji iscrpljuju naš organizam. Ukoliko ne možete da se odreknete loših navika, umesto da iznova pokušavate da izbegnete čokoladu ili ispijanje Coca-Cole, uvedite u svoju ishranu namirnice koje podstiču izbacivanje toksina iz organizma. Jedna od vodećih američkih nutricionista, dr. Frank Lipman, tvrdi da postoji četiri grupe namirnica koje bi trebalo svakodnevno da konzumiramo. Većinu njih već jedemo redovno, ali Lipman naglašava da redovno i svakodnevno nije isto.

NAMIRNICE BOGATE SUMPOROM

@woon.heng

U ovu grupu spada povrće poput crnog i belog luka, kupusa, brokolija, karfiola… Ove namirnice čiste našu jetru, bubrege i krvotok, a samim tim i ojačavaju imunološki sistem. Bogate su i vitaminima i vlaknima koja omogućavaju bolji rad probavnog sistema, a samim tim čiste organizam od toksina.

ROTKVICE

@goop

U kineskoj medicini potencira se na zdravim svojstvima rotkve koja je u zapadnom svetu pomalo zapostavljena. Rotkve sadrže veliki broj aktivnih enzima koji pomažu u probavi, kao i velike količine vitamina C, kalijuma i drugih sastojaka koji čiste krvotok, bubrege i jetru.

ZELENO LISNATO POVRĆE

@goop

Zelena salata i drugo listato povrće bogat su izvor vitamina, minerala i antioksidansa koji poboljšavaju rad probavnog trakta i jetre, a telo čiste od toksina, metala, pesticida… Zato svakodnevno jedite španać, kelj, ječam, blitvu, rukolu…

LIMUN

@thebarefoothousewife

Dr. Lipman predlaže i svakodnevan unos limuna, jer je odličan za detoksikaciju i alkalizaciju organizma. Limun neutrališe toksine, poboljšava rad probavnog trakta, odličan je izvor antioksidanasa, a zbog bogatstva vitaminom C dobar je za imunitet.

Tekst: INJournal magazin
Naslovna fotografija: @matiamubysofia, @goop
Foto: Instagram

Poslednje vesti
Ne propustite