25.10.2020

Naša food blogerka sa stalnom adresom u Hong Kongu podelila je sa nama recepte za tri lokalna specijaliteta

Ako ste otvoreni za eksperimentisanje u kuhinji, a uz to vam je prioritet da vaši obroci budu zdravi i izbalansirani, inspiraciju uvek možete pronaći na Instagram profilu @m_a_n_g_o_and_c_o_c_o. Iza ovog naloga stoji naša food blogerka Tamara Goršek Bobanac, koja više od godina dana s porodicom živi u Hong Kongu, gde istražuje azijsku kuhinju, a svoje znanje odnedavno deli sa pratiocima na Instagramu. S obzirom na to da smo na njenom profilu pronašli malo drugačije recepte od onih na koje smo navikli, pitali smo je da neke od njih podeli s nama, a pre toga nam je iz prve ruke otkrila kako izgleda kuhinja na najvećem kontinentu na svetu i koliko se razlikuje od onoga što možemo da probamo u Beogradu.

– S obzirom na to da sam jedna od onih žena koja je pristala da bude podrška suprugu u izgradnji inostrane karijere već sedam godina živim van Srbije. Pre nego što smo došli u Hong Kong, živeli smo u Švajcarskoj, koja je postala moja druga domovima, dok sada imamo priliku da istražujemo čari Azije.
Moram priznati da sam do dolaska u Hong Kong mislila da se azijska kuhinja svodi na nudle sa soja sosom i suši, a onda sam se uverila koliko je ovaj deo sveta raznovstan u svakom smislu, a posebno u kulinarskom. Postoji veliki broj različitih kuhinja – kineska (u okviru koje se razlikuju brojne kuhinje, poput Shandong, Sichuan i Huan kuhinje, zatim Cantonese, Anhui, Fujian…), potom koreanska, malezijska, tajlandska, japanska… Mislim da ovde prosečni lokalci čak nisu upoznati sa čarima svih ovih kategorija i podkategorija. Tako da postoji dosta toga za šta mi u Evropi nikad nismo ni čuli.

Koliko često pripremate lokalne specijalitete?
– Lokalno stanovništvo u Hong Kongu uglavnom priprema Cantonese specijalitete koji nisu baš po mom ukusu. Oni generalno jedu dosta svinjetine i pačetine i koriste raznorazne umake i soseve dok se moja ishrana više bazira na jednostavnijoj hrani bez preterivanja u mesu i nepotrebnim dodacima. Postoje dva lokalna jela koja ponekad volim da napravim – to je njihova wonton supa i jelo dim sum, koje liči na raviole kuvane na pari i prilično je jednostavnog i neutralnog ukusa. Inače, najviše mi se dopada japanska, jer je čista, rafinirna, sa mnogo ribe i jednostavnim kombinacijama ukusa.
Odlazite li redovno na pijace u Hong Kongu?
– Nekoliko puta mesečno idem na pijacu gde najradije nabavljam lokalno, tačnije azijsko, voće i povrće, koje nije uvek dostupno u super marketima ili je značajno jeftinije na pijaci – mladi kokos, marakuja, specijalne vrste bundeve, japansko grožđe, njihov zeleniš koji se razlikuje od našeg – neke druge vrste kelja ili kupusa. Posebno volim da kupujem cveće na tezgama jer sve te živopisne boje izgledaju nestvarno, a kupci imaju mogućnost da sami prave bukete.

Šta vam je prioritet prilikom pripremanja obroka?
– Na prvom mestu mi je da hrana koju moja porodica i ja jedemo bude zdrava ili bolje reći mudro kombinovana u pogledu sastava i redosleda obroka. Verujem da zdravlje ulazi na usta da je zdrava ishrana put do zdravog tela i zdravog emotivnog stanja. Sigurna sam da se prehrambene navike stiču jako rano i zato sam srećna što kao skoro full-time mama imam priliku da sama pripremam svojoj deci obroke i da ih odmalena učim da imaju zdrav odnos prema hrani. Svesna sam da je danas teško biti siguran u poreklo i kvalitet svega što jedemo, ali isto tako znam da mogu da se potrudim da koliko je moguće vodim računa o poreklu, da ni sa čim ne preterujem i da se konstantno informišem o ovoj temi. Takođe, verujem da jedino ako sebi dozvolimo da imamo dane za zabranjenu hranu, možemo dugoročno biti na zdravom putu. Ključ je u umerenosti.

RECEPTI

KIMCHI

Kimchi je tradicionalno koreansko jelo, čiji sastav može da varira, a svodi se na povrće koje je prošlo proces fermentacije. Najčešće se kupus kombinuje se sa belim lukom, đumbirom, čili papričicama i začinima. U Aziji se kimchi jede uz kombinacije koje ne možete ni da zamislite, a ja ga najradije konzumiram uz pasulj ili jaja na oko sa avokadom i tostiranim integralnim hlebom. Volim ga jer znam da je bogato probiotskim bakterijama, koje su nam najpotrebnije za dobar rad creva, dobar imunitet i celokupno zdravlje. Originalni recept sam malo modifikovala, kako biste mogli da ga pripremite od povrća koje je dostupno na našem podneblju.

Sastojci:
1 glavica kineskog ili običnog kupusa
100 gr rotkvica ili kelerabe
50 gr mladog luka
2 veće šargarepe
4 šoljice vode
3 kašičice morske soli

Sos:
1/4 jabuke
1/2 kruške
2 velike ljute paprike
4 čena belog luka
10 gr đumbira
10 gr šećera
100 gr aleve paprike
1/2 kašičice kurkume
komadić čili papričice
nekoliko kašičica vode

Priprema: Iseckajte povrće na manje komade i potpopite ga u vodu koju ste posolili. Ostavite da odstoji najmanje 6 sati, a najbolje tokom noći.
Sastojke za sos prvo iseckajte, a potom dodatno usitnine u blenderu tako da dobijete kompaktnu smesu.
Kada je povrće dovoljno odstojalo, iscedite ga, ali nemojte baciti vodu, a potom ga pomešajte s pripremljenim sosom. Kada sve dobro izmešate, stavite dobijeni miks u plastičnu posudu koja po zapremini odgovara količini sadržaja. Nalijte sve vodom koja vam je ostala nakon što ste iscedili povrće tako da sastojci budu potpuno pokriveni vodom (voda bi trebalo da bude oko 2 cm iznad povrća), a šuplina između poklopca i nivoa hrane bi trebalo da iznosi oko 1 cm. Ova posuda treba da stoji na tamnom mestu 7-10 dana, kako bi povrće upilo sve začine i omekšalo. Nakon toga spremno je za konzumiranje, a posudu prebacite u frižider.

JAPANSKA RAMEN SUPA

Postoje različita verovanja koja se tiču ovog jela. Jedno od najrasprostranjenijih je da bi trebalo da budete smireni dok jedete i skoncentrisani na sam proces konzumacije. Činija s ramen supom najpre se osmotri kako bi u sebi probudili osećaj zahvalnosti za taj obrok.
Pravi se od bujona koji može biti povrtni, riblji ili mesni. U bujon se dodaju nudle od pšenice i različiti dodaci – povrće, pečurke, jaja… Lično volim ramen bez mesa, koji nije vegetarijanski jer sadrži jaja. Japanska supa, baš kao i naša domaća, sadrži sve što nam je potrebno – ugljene hidrate, proteine u mesu ili u jajima, vitamine u povrću. Japanci veruju da je ramen hrana za dušu i telo.

Sastojci:
2 čena belog luka
1 mladi luk
1/4 šolje susamovog ulja
kašičica susamovih semenki
koren đumbira (parče od oko 2 cm)
6 šitake pečurki
kašičica soja sosa
4 glavice pak čoija – vrsta kineskog kupusa, koja najviše liči na naš zeleni kelj, pa ga možete koristiti kao zamenu
ramen nudle – uglavnom se prave od pšeničnog brašna bez jaja, ali ako ne možete da ih pronađete preporučujem da kao zamenu koristite pirinčane rezance
2 jaja
200 gr tofu sira
malo kukuruznog brašna

Priprema: Najpre u susamovom ulju izdinstajte čenove belog luka, šargarepu iseckanu na štapiće, đumbir i pečurke. Dinstajte dok beli luk ne dobije zlatkasatu boju, a onda dodajte oko 0.75 l vode i kuvajte oko 15 minuta.
U međuvremenu na susamovom ulju izgrilujte pripremljen tofu sir, koji ste prethodno uvaljali u kukuruzno brašno. Skuvajte nudle prema uputstvu, a kada ih ocedite ostavite ih u minimalno vode kako se ne bi zalepile.
Izgrilujte i sveže oprani kineski kupus, koji ste prethodno isekli na četvrtine. (Obično je potrebno oko 4 minuta na srednje jakoj temperaturi).
Skuvajte jaja tako da budu rovita (potrebno je 5-7 minuta).
Kada je sve gotovo, podelite nudle na dva dela i stavite ih u dva tanjira/činije, a isto uradite i sa supom. Dodajte tofu, šargarepu, kineski kupus, jaje isečeno na dve polovine i pospite susamovim semenkama i soja sosom.

MANGO I KOKOS SA RIŽOM

Ovo je moj omiljen azijski dezert po kome je i blog dobio ime. Iza reči mango i kokos krije se divno simbolično značenje, a njihovom kombinacijom dobija se savršen lagani dezert. Ovo je originalno tajlandski specijalitet, poznat pod nazivom Khao Niaow ma muang (mango lepljivi pirinač), koji se najčešće prodaje kao street food hrana u toj zemlji, ali se zbog ogromne popularnosti služi širom Azije. Priprema se veoma jednostavno, a ukus je fantastičan.

Sastojci:
1 šolja lepljivog pirinča
400 ml punomasnog kokosovog mleka
mrvica morske soli
2 zrela manga
nekoliko kašičica smedjeg šećera

Priprema: Potopite pirinač u šolju vode i ostavite da stoji oko 30 minuta. Nakon toga sipajte još 1/2 šolje vode, mrvicu soli i jednu kafenu kašičicu smeđeg šećera. Stavite pirinač na šporet i kuvajte ga na laganoj temperaturi. Neka bude na pola pokriven poklopcem. Da bi napravili sos, potrebno je da da na srednjoj temperaturi zagrejete kokosovo mleko sa tri kašike smeđeg šećera. Biće sasvim dovoljno da se greje oko 5 minuta, a za to vreme pripremite mango, koji možete iseći na kockice ili ga samo prepolovite. Kada pirinač bude skuvan, stavite ga u činiju, prelijte kokosovim mlekom, a sa strane dodajte mango.

Foto: Privatna arhiva

Poslednje vesti
Ne propustite