18.02.2017

Nataša Pavlović: 5 praktičnih saveta za trudnice

Ona ima odlična rešenja za sva svakodnevna pitanja koja nas muče, a svoja iskustva rado deli sa gledaocima emisije “Praktična žena”. Autorka i voditeljka na Prvoj televiziji, Nataša Pavlović nedavno je otkrila da je u petom mesecu trudnoće i da će uskoro po drugi put postati mama. Poučena prethodnim iskustvom, ali i novim saznanjima došla je do pet ključnih tema o kojima bi trebalo da se informiše svaka trudnica. Prenatalni test, pravilna ishrana i način spavanja, pozitivno okruženje, ali borba protiv strija za Natašu su najvažnija pitanja koja postavljaju buduće mame, a ona je podelila svoje korisne savete.

Prenatalni test:
– Ovo je odličan način da majke budu sigurne da je sa bebom sve u redu i da mirno provode trudničke dane. Metoda je neinvazivna jer se putem krvi majke dolazi do DNK deteta te se sa sigurniošću od 99 procenata mogu utvrditi sve eventualne genetske anomalije. Može se raditi već od 10. nedelje trudnoće i odlična je zamena za dabl i tripl test, kao i za amniocintezu.

Ishrana:
– Trudnicama često nedostaju gvožđe i proteini te je potrebno da povedu računa o tome da ih nadoknade pravilnom ishranom. Spanać, pasulj, orasi, lešnici, riba i piletina odlični su izvori gvožđa. Moja preporuka je da se unosi svež spanać, a najbolji način za to jeste da se napravi smoothie sa spanaćem i bananom ili nekim drugim voćem. Uz gvožđe je potrebno unositi i namirnice bogate vitaminom C jer je on neophodan organizmu da bi apsorbovao gvožđe. Svi znamo da su citrusi ili recimo kiseli kupus odlični izvori vitamina C. Kada je reč o proteinima, odličan izvor su govedina i ćuretina, a ko ne voli meso može da jede artičoke, soju ili tofu sir.

Način spavanja:

– Preporučuje se da buduće majke spavaju na boku jer na taj način beba dobija najviše kiseonika. Spavanje na stomaku se nikako ne savetuje, a posle određenog vremena i nije moguće dok bi trebalo izbegavati i spavanje na leđima.

Strije:
– Ovo je briga sa kojim se suočavaju sve trudnice, a kako bi izbegli pojavu strija stomak bi redovno trebalo mazati već od kraja prvog tromesečja. Najbolje je da to radite ujtru i uveče. Za jutro je dobro odabrati neku kvalitetnu kremu koja ne sadrži veštačke dodatke jer koža sve absorbuje, pa štetne materije mogu da dođu do deteta dok za večernje sate preporučujem mešavinu lavandinog, ricinusovog i maslinovog ulja sa vodom. Ovu mazalicu lako možete napraviti sami, a mažite je samo pre odlaska u krevet i izdvojte spavaćicu za koju vam neće biti žao da je umastite.

Pozitivno okruženje:

– Naučno je dokazano da beba oseća energiju majke i da čuje njen glas. Zato tokom blagosloveog stanja treba izbegavati sve stresne situacije. Okružite se pozitivnim ljudima i budite što češće nasmejane.

Foto: Promo

Poslednje vesti
Ne propustite