05.04.2017

Naučite da motivišete sebe i ostvarite sve ciljeve

Da li vam je poznata situacija, kada se ujutru probudite, a zapravo vam se ništa ne radi? Nemate volje, ni motivacije? Da situacija bude gora, noćas niste spavali, dete se svako malo budilo, jutros vam se pokvario auto, pa ste morali pešaka da dođete do željene destinacije što vam je to oduzelo duplo više vremena… Pa kako da budem motivisana u ovakvim situacijama?
Sa druge strane ima stvari gde ste jako motivisani. Recimo, redovno se bavite fizičkom aktivnošću, trčite, i zaista vam je sjajno, ali se onda desi nešto, recimo prehladite se, i nestane motivacija za nastavak.
Šta može da pomogne u motivaciji? Evo nekoliko predloga:

2m 5417

1. Postavite sebi ciljeve
Kada imate cilj pred očima, znate zašto nešto radite i mnogo vam je lakše da istrajete. Bitno je da taj cilj bude zaista vaš, a ne neke druge osobe. Recimo, drugarica je krenula da trči, pa ću i ja sa njom iako ja više volim da plešem. Tada baš i nećete biti motivisani za trčanje i biće vam teško. Samo kada pomislite da bi trebalo ponovo da krenete na trčanje, nije vam dobro. Sa druge strane, da ste odabrali ples, jedva bi čekali da idete i bili bi motivisani.

2. Pravite planove
Bitna stavka je i da se planira unapred. Ali, ako imate problema da planirate, postavite ciljeve za jedan dan. Danas ću uraditi pet trbušnjaka. Danas ću naučiti pet novih reči iz italijanskog. Danas ću pročitati deset stranica knjige. Napišite sve na papir i imajte to čitav dan pred očima. Pronađite razlog zašto vam je bitan taj cilj, zašto baš to želite da uradite? Ako naučim svaki dan pet novih stranih reči, moći ću da čitam i knjige na engleskom, da gledam filmove bez prevoda. Što je više razloga zbog čega nešto želite, biće vam lakše da održite motivaciju.

1m 5417

3. Putovanje počinje prvim korakom
I putovanje od hiljadu milja počinje prvim korakom. Sigurna sam da ste već čuli ovu rečenicu, a u njoj ima jako mnogo istine. Svakog dana napravite mali korak ka svom cilju. Često mislimo da ako danas uradimo samo nešto malo da to nije bitno, ni važno. A zapravo svaki korak je bitan. Ako odložite danas, sutra, prekosutra, onda vas za pet dana čeka mnogo više obaveza, i gubite motivaciju jer znate da je to mnogo posla i da možda ni nećete stići sve da uradite. Korak po korak. Šta je to što ćete već danas uraditi?

4. Nagradite sebe
Da, nagradite sebe kada uradite stvari koje ste isplanirali. Ta nagrada može biti gledanje filma, šetnja, druženje, ili čak kockica omiljene čokolade. Ali, neka tako bude samo kada uradite zacrtane zadatke.

3m 5417

Imajte na umu da je sasvim u redu da nekada imamo manje motivacije, a nekada više. Velika greška koju znamo da napravimo je ta da kada nemamo motivacije, mi odustanemo. Ali baš tada bi trebalo da napravimo naredni korak, da postavimo novi cilj. Ako mi se danas baš baš ne trči, jer je napolju hladno i pada kiša onda ću danas raditi jogu. A sutra kada sija sunce, vratiću se trčanju sa osmehom na licu.
Želim vam da postavite ciljeve koji će vas pokrenuti i zaista biti vaši, i ohrabljujem vas da kada vam motivacija ponestane istrajete i napravite još jedan korak. Jer, znate koja je razlika između onih koji postižu svoje ciljeve i onih koji to ne rade? U tome što su prvi istrajni čak i u situacijama kada se čini da se ništa ne dešava i onda kada im fali motivacije. A ako istraješ, stižeš do cilja.

4mm 5417

5m 417

Tekst: Nora Kalapati, ThetaHealing i Bars praktičar, Floriterapeut
Foto: Anthropologie, Women’secret

Poslednje vesti
Ne propustite