20.02.2016

Ne propustite: 5 najintrigantnijih filmova na FEST-u

Internacionalni filmski festival FEST ove godine se održava po 44. put, a biće otvoren projekcijom domaćeg filma Vlažnost. Najznačajniji domaći festival prvi put je održan 1971., i već tokom prvih godina, postao je jedan od vodećih kulturnih događaja u zemlji. Od 26. gebruara do 6. marta očekuju nas veoma zanimljive projekcije na nekoliko lokacija u Beogradu, a mi smo izdvojili 5 naslova koje ne bi trebalo da propustite.

99 DOMOVA

1f 20216

Režija: Ramin Bahrani
Scenario: Ramin Bahrani / Amir Naderi / Bahareh Azimi
Uloge: Andrew Garfield, Michael Shannon, Laura Dern.

Kada harizmatričnin i nemilosrdni biznismen Rik Karver, izbaci iz doma Denisa Neša, samohranog oca koji se brine o svojoj majci i mladom sinu, Neš postaje očajan da obezbedi svoju porodicu i primoran je da radi za Karvera. Karver mu obećava da će povratiti kuću i osigurati porodicu, ali ga lukavo uvlači u svet bogataša i glamura. Kako Neš upada sve više u Karverovu mrežu, shvata da situacija postaje mnogo brutalnija i opasnija nego što je zamišljao.
Film je osvojio Grand Prix na Američkom filmskom festivalu Dovil. Takođe je prikazan na Specijalnim projekcijama Festivala u Torontu 2014.

APOKALIPSA JAKUZA

2f 20316

Režija: Takashi Mikee
Scenario: Yoshitaka Yamaguchi
Uloge: Yayan Ruhian, Rirî Furankî, Hayato Ichihara, Mio Yûki

U nemilosrdnom svetu jakuza podzemlja, niko nije legendarniji od „bosa” Kamijure. O njemu kruže glasine da je nepobediv, a u stvarnosti on je vampir – mafijaški bos krvopija! U njegovoj bandi je i Kagejama, njegov najodaniji sledbenik. Međutim, drugi članovi bande posmatraju Kagejamu sa prezirom i rugaju mu se zato što ne može da se istetovira – zbog osetljive kože. Jednoga dana, stižu ubice iz inostranstva koje znaju za tajnu bosa Kamijure i postavljaju mu ultimatum: ili će se vratiti u međunarodni sindikat koji je napustio pre mnogo godina, ili će umreti. Kamijura odbija i u žestokoj borbi sa majstorom borilačkih veština Kjokenom, biva rastrgnut. Na samrti, Kamijura uspeva da ugrize Kagejamu i da prenese svoje vampirske moći mladom jakuzi koji ništa ne sluti. Kada počne da otkriva svoje nove moći, Kagejamu želja da osveti smrt bosa Kamijure vodi u susret nasilnom obračunu sa Kaeru-kunom, misterioznim i naizgled nezaustavljivim vođom inostranog sindikata!

AVE CEZARE

nas f 20216

Režija: Joel Coen / Ethan Coen
Scenario: Joel Coen / Ethan Coen
Uloge:Scarlett Johansson, Channing Tatum, Emily Beecham, Tilda Swinton

Dobitnici četiri Oskara, Džoel i Itan Koen, napisali su scenario i režiraju film Ave, Cezare!, komediju sa najvećim filmskim zvezdama, smeštenu u period posle Zlatnog doba Holivuda. U filmu igraju Džoš Brolin, Džordž Kluni, Alden Erenrajh, Rejf Fajns, Džona Hil, Skarlet Johanson, Frensis Mekdormand, Tilda Svinton i Čening Tejtum. Ave, Cezare! prati jedan dan u životu čoveka koji rešava probleme za studio, i to dan kad će morati da reši mnogo problema.

DOBRA ŽENA

1mk 20116

Režija: Mirjana Karanović
Scenario: Mirjana Karanović / Stevan Filipović / Darko Lungulov
Uloge: Mirjana Karanović, Hristina Popović, Bojan Navojec

Nakon trideset godina braka, glavna junakinja saznaje tajnu o svom mužu, zbog koje je prisiljena da donese odluku da li će nastaviti da živi skrivajući istinu od sebe same, ili će ostaviti sve ono što je dotad stekla i započeti novo poglavlje. U trenutku kada saznaje da je teško bolesna, ona otkriva i ratnu prošlost svog muža i, po prvi put u životu, prinuđena je da sama donosi određene odluke.

VLAŽNOST

5v 20216

Režija: Nikola Ljuca
Scenario: Staša Bajac / Nikola Ljuca
Uloge: Miloš Timotijević, Tamara Krcunović, Marija Krakman, Katarina Marković, Dragan Bakema, Milan Marić, Slaven Došlo, Vanja Ejdus, Jasna Ornela Beri, Feđa Stojanović, Jelena Stupljanin, Tanja Petrović, Biljana Keskenović, Vladimir Aleksić, Marija Opsenica

Petar je zgodan i harizmatičan menadžer uspešne kompanije koja velike državne projekte snabdeva građevinskim materijalom. Po povratku sa poslovnog puta, njegova žena Mina ga sačekuje na aerodromu. Oni dolaze kući i, dok on spava, Mina nestaje bez traga. Petar počinje da laže i skriva njen nestanak, trudeći se da održi savršenu sliku života koji je izgradio. Međutim, u kovitlacu sumnjivih poslovnih dogovora, priprema za porodičnu slavu, sestrinih bračnih problema, nesanice i razuzdanih noćnih izlazaka po beogradskim klubovima, Petrovi strahovi sve više izlaze na površinu i što se on više trudi da ih potisne, oni su sve jači.

Poslednje vesti
Ne propustite