17.04.2021

Nekoliko dokaza da ogledala mogu transformisati svaku prostoriju u vašem domu

Kada govorimo o dekoraciji zidova, većina nas odmah razmišlja o živopisnim grafikama, raskošnim slikama, možda čak i tapetama, policama ili starim fotografijama, dok na moć svestranih ogledala uglavnom zaboravljamo, iako su jedan od najpraktičnijih načina da unesemo novu atmosferu u svoj dom. Osim što stvaraju iluziju većeg prostora, sa njima igra svetlosti postoje mnogo interesantnija, pa pravo gledalo, na pravom mestu može potpuno promeniti izgled bilo koje prostorije.
Jedna od najlepših stvari u vezi sa ogledalima jeste da pomoću njih možete postići svaki efekat koji poželite. Velike verzije sa postoljem savršene su za gole zidove, minimalistički dizajn uklopiće se u bilo koje kupatilo, a mala ogledala okačena na zidu unose neočekivanu energiju. Opcija je zaista mnogo, baš kao što postoji i bezbroj različitih ogledala – od suptilnih do smelih, pristupačnih i luksuzinih, ali svako, pored dekorativne, ima i funkcionalnu stranu. S obzirom na to da malo koji komad nudi takvu svestranost, u nastavku vam otkrivamo nekoliko načina da pomoću ogledala transformišete bilo koju prostoriju u svom domu.

VELIKO OGLEDALO NA PRAZNOM ZIDU

@irenelarahome

Veliko ogledalo u dnevnoj ili spavaćoj sobi savršen je način da izbegnete monotoniju golih zidova. Izaberite model s masivnim ramom i samo ga položite na zid radi postizanja neočekivanog efekta. Ovako pozicionirano ogledalo, osim estetske, ima i praktičnu funkcioju jer ćete uvek imati gde da proverite kako izgleda vaš stajling od glave do pete.

NEOČEKIVANI OBLICI 

@fallfordiy

Ukoliko imate kamin (pravi ili samo masku), obavezno iznad njega stavite ogledalo. Izbegavajte klasične okrugle ili četvrtaste oblike i izaberite polukrug ili napravite bilo koji drugi neočekivani izbor.

IGRA BOJAMA

@tuckstudio

Kao što smo rekli, ogledalima možete postići svaki efekat koji poželite. Kada ga unete u prostoriju u kojoj dominiraju neočekivane boje, kao što je ovo kupatilo, ono će poprimiti isti ton. U ovom slučaju, jednostavno ogledalo sa zlatnim okvirom reflektuje i naglašava roze pločice.

ZID ISPUNJEN OGLEDALIMA

@detailsandswirls

Verujemo da o ovome niste razmišljali, ali ako malo bolje sagledate stvari, shvatićete da je zid ispunjen igledalima jedan od najboljih načina da unesete neočekivanu atmosferu u predsoblju ili dnevnoj sobi. Birajte raskošne ramove, različitih oblika i veličina, a na raspolaganju vam je bezbroj mogućnosti za kreativnu igru.

RETRO OGLEDALO U SPAVAĆOJ SOBI

@roomandroot

Ako želite da unesete dozu vintage šarma u svoju spavaću sobu, ovako pozicionitano retro ogledalo je prava stvar za vas. Smestite ga u blizini prozora kako bi imalo i funkcionalnu primenu.

U PREDSOBLJU 

@ourdesertdigs

Predsoblje svakako spada u prostoriju koju nije lako urediti, ali funkcionalna klupa i statement ogledalo zapravo su sve što vam treba na samom ulazu u dom.

NEOBIČNO OGLEDALO U HODNIKU 

@tuckstudio

Baš kao i predsoblje, i hodnici nam često zadaju muku kada rešimo da ih dekorišemo. Ogledalo može napraviti bitnu razliku, ukoliko izaberete model neobičnog oblika ili sa nesvakidašnjim ramom.

U KUPATILU

@ponciano.design

Ovo je must have mesto za ogledalo, ali razmislite o ramu i nemojte ići linijom manjeg otpora i staviti obično pravougaono ogledalo u nivou pločica. Umesto toga, izaberite okvir koji je usklađen sa slavinom i ručicama na fiokama i dobićete kupatilo koje izgleda kao da ste u hotelu sa pet zvezdica. Imate prostora za dva ogledala? Efekat će biti još bolji.

U MALIM PROSTORIMA

@irenelarahome

Svi znamo da je jedna od najvećih prednosti ogledala činjenica da stvaraju iluziju većeg prostora, ali da li se služite ovim trikom ukoliko živite u malom stanu? Odgovarajući model iznad dvoseda u dnevnoj sobi učinite je vizuelno većom, a na isti način možete se poigrati i u svakoj drugoj prostoriji.

IZBEGAVAJTE…

Nemojte zaboraviti da su ogledala izrađena od stakla i ne postavljajte ih na mestima gde možete da ih srušite. Vodite računa da svako ogledalo bude dobro pričvršćeno i angažujte profesionalca da uradi ovaj posao. Trebalo bi da znate da postoje ogledala koja su isključivo namenjena da budu položena na podu (videćete napomenu na zadnjoj strani ogledala), pa nemojte ove modele stavljati na zid.
U nastavku pogledajte neka od najlepših ogledala koja možete naći na našem tržištu.

ZARA HOME,
cena: 34.990 din.

ZARA HOME,
cena: 14.990 din.

ZARA HOME,
cena: 8.990 din.

ZARA HOME,
cena: 8.990 din.

IKEA,
cena: 5.999 din.

IKEA,
cena: 9.999 din.

IKEA,
cena: 5.999 din.

EMMEZETA,
cena: 1.999 din.

EMMEZETA,
cena: 12.999 din.

JYSK,
cena: 1.999 din.

JYSK,
cena: 3.500 din.

 

JYSK,
cena: 5.500 din.

Tekst: INJournal magazin
Naslovna fotografija: @detailsandswirls
Foto: Instagram, Promo

Poslednje vesti
Ne propustite