12.09.2019

Nekoliko filmova s Venecijanskog festivala koje želimo da pogledamo

Najstariji filmski festival – 76. Venecijanska mostra, sa željom da dominira u završnici sezone svetskih festivala A kategorije, bila je ambiciozno postavljen oskarovski predpremijerni štand. U skladu s tim crvenim tepihom prošetalo je na desetine holivudskih zvezda poput Meryl Streep, Johnnyja Deppa, Breda Pitta, Scarlett Johansson… I ovog puta svedočili nezaboravnim trenucima s red carpeta, emotivnim istupima (Kristen Stewart priznala je da je zbog posla dugo morala da krije seksualnu orjentaciju), kao i skandalima među kojima je najviše pažnje izazvala Scarlett Johansson koja je rekla da veruje Woodyju Allenu da nije seksualno zlostavljao svoju usvojenu ćerku Dylan Farrow.

1ffv 13919

Ipak, ne smemo zaboraviti da su dobri filmovi bili glavni razlog okupljanja na Lidu, a na sreću filmovila iz Srbije većina prikazanih ostvarenja uskoro će doći u domaće bioskope ili na festivale. U nastavku pogledajte nekoliko naslova na koje bi trebalo da obratite pažnju.

DŽOKER

Reditelj Tod Philips, koji je publici poznat po filmu Borat i komedijama s Ben Stillerom, ovog puta napisao je scenario, režirao i producirao triler Džokor i osvojio Zlatnog lava. Reč je o ostvarenju u kom glavne uloge tumače Joaquin Phoenix i Robert De Niro. Phoenix je stand-up komičar u pokušaju Arthur Fleck koji postepeno postaje negativac Džoker. Film stiže u bioskope 3. oktobra.

AD ASTRA

Inspirisan romanom Srce tame, reditelj James Gray okreće se kosmosu, kao prostoru za koji kaže da je veoma neprijateljski raspoložen prema nama. Priča prati astronauta Roya McBridea (Brad Pitt) koji putuje do same ivice Solarnog sistema u potrazi za svojim ocem (Tommy Lee Jones) koji je nestao. Tokom putovanja Roy otkriva tajnu koja dovodi u pitanje prirodu ljudskog postojanja, kao i naše mesto u kosmosu. Film stiže u bioskope 19. septembra.

ČEKAJUĆI VARVARE

Kolumbijski reditelj i scenarista Ciro Guerra adaptirao je istoimeni bestseler roman za svoj debitantski film na engleskom jeziku. Glavne uloge u ostvarenju pripale su Johnnyju Deppu i Robertu Patinsonu, a film se bavi temom rasizma. Naime, Depp je moćni Načelnik koji živi spokojno na granici koju brani od Varvara. Suočen s policijskom torturom nad bezazlenim nomadima, stavlja se na njihovu stranu i odlučuje da jednu zarobljenu Varvarku vrati njenom narodu…

DOMAĆINSTVO

Film portugalskog reditelja Tiaga Guedesa bavi se teretom porodične baštine. On otvara pitanje šta nas kao ljude čini onakvim kakvi jesmo. Kakvi su nam izbori i mogućnosti u svim fazama života, šta nas definiše, zbunjuje, šta nas tera da postojimo i delujemo, šta je u nama našim nasledstvom preneseno? I sve to kroz priču o harizmatičnom veleposedniku Joãou Fernandesu, koji je u čitavom jednom periodu imao najveće imanje u Evropi, u južnoj oblasti Portugalije, pored reke Taho.

BABYTEETH

Debitantski dugometražni film australijske rediteljke Šenon Marfi s dosta (subverzivnog) humora tretira tešku i bolnu temu – ljubav adolescentkinje obolele od kancera. Njena junakinja Mile (Eliza Scanlen) gradi pozitivni svet muzike, zaljubljenosti i lepote, dakle sve ono što je neočekivano za situaciju teškog oboljenja koju ona u sebi nosi, živeći veselo kao da se nikada ništa neće dogoditi. Ponaša se kao bilo koja druga tinejdžerka koja pravi probleme svojim roditeljima. Zaljubila se u veoma mladog i slatkog dilera drogom i tera po svome. Babyteeth je film koji publiku navodi i na smeh i na suze i na pomisao kako je dobro u svakom trenutku slaviti život. Film stiže u bioskope sledeće godine.

OFICIR I ŠPIJUN

Novi film Romana Polanskog podigao je mnogo prašine već na početku festivala. Priča je zasnovana na aferi Drajfus koja je u 19. veku potresla Francusku. Reditelj optužen za seksualne prestupe pokušao je da uporedi sopstvenu situaciju sa onom u kojoj se našao Jevrejin Alfred Dreyfus, artiljerijski oficir u francuskoj vojsci, koji je osuđen za izdaju i prebačen na Đavolje ostrvo, gde su francuski zatvorenici izdržavali kazne. Afera je podelila tadašnju Francusku, jer su mnogi smatrali da je optužba bila motivisna antisemitizmom, a Dreyfus je na kraju oslobođen.
Polanski, koji je pobegao iz SAD nakon što se 1977. godine izjasnio da je kriv za silovanje 13-godišnje devojčice, rekao je da su mu poznati mnogi detalji o radu tužilaštva koje je i pokazao u filmu, i da ga je to jasno inspirisalo.

PRIČA O BRAKU

Netflixovu dramu s elementima komedije režirao je Noah Baumbach, a glavne uloge tumače Scarlett Johansson, Adam Driver, Laura Dern, Alan Alda, Rai Liotta… Film je ispirisan istinitom pričom o bračnom paru koji se razvodi, a biće dostupan za gledanje od 9. decembra.

THE LAUNDROMAT

Još jedan Netflixov film ovog puta u režiji Stevena Soderbergha i s Meryl Streep i Gary Oldmanom u glavnim ulogama. Glvna junakinja Ellen Martin (Streep) odlazi na odmor iz snova koji dobija neočekivan obrt zbog čega je primorana da se obrati advokatskoj kancelariji koju vode zavodljivi partneri Jurgen Mossack (Oldman) i Ramon Fonseca (Antonio Banderas). Film će biti dostupan za gledanje od 18. oktobra.

Foto: @labiennale

Poslednje vesti
Ne propustite