11.11.2020

Nekoliko knjiga o ženama koje su menjale istoriju

Žene koje menjaju svet nalaze se svuda oko nas. To su naše majke, bake, sestre, profesorke, ili možda autorke čije knjige toliko volimo. To su sve one fenomenalne žene koje nisu dozvolile da im život dodeli sporednu ulogu, a čiji je glas do skoro bio prigušen i potisnut. Vremena se srećom menjaju, pa je ženska perspektiva danas konačno u usponu, ali to ne znači da u prošlosti nije postojalo mnogo takvih žena. Neke od njih su se proslavile, neke nisu imale tu sreću, a mi vam danas predstavljamo sedam naslova koji govore o ženama koje su menjale istoriju. One su svojom hrabrošću i inteligencijom ostavile neizbrisiv trag u svetu, bilo da su se isticale ličnim radom ili su bile supruge najznačajnijih ljudi svog vremena.

MILUNKA SAVIĆ
Autorka: Vojislava Latković

Ova knjiga je svedočanstvo o ženi vrednoj divljenja. Ženi koja je uz svoju ćerku odgajila još tri usvojene devojčice i odškolovala još tridesetoro dece. O ženi koja je bila učesnik ratova, ali i o svim drugim nepopravdano zaboravljenim ženama koje su se tada borile u srpskoj vojsci. Koliko je Milunka bila velika svedoče i njena odlikovanja koja je dobila za osvedočenu hrabrost u tri srpska rata za oslobođenje.

MOJ ŽIVOT
Autorka: Lu Andreas Salome

Lu Andreas Salome bila je prototip nezavisnog ženskog uma na pragu 20. veka: hrabra, samosvesna, čudesne naravi koja je inspirirala brojne vrhunske intelektualce i umetnike, ali i obične ljude željne novih duhovnih spoznaja. Njeno ime ne pamti se toliko zbog opširnog književno-publicističkog opusa u koji spadaju poezija, pripovetke, romani, eseji i članci, koliko zbog fizičke i duhovne veze sa brojnim velikim intelektualcima kao što su Fridrih Niče (odbila je njegovu bračnu ponudu), Rajner Maria Rilke (bili su u višegodišnjoj vezi), Sigmund Frojd (pohađala je njegove seminare, dopisivali su se godinama)…
Sećanja na druženja sa njima, ali i sa Tolstojem, Šniclerom, Hamsunom, Vagnerom, Adlerom, brak sa Andreasom, detinjstvo u Rusiji… i čitav svoj život prebogat uspomenama, osećajima i duhovno-intelektualnim otkrićima sažela je u intrigantnoj i izuzetno zanimljivoj autobiografiji Moj život. U knjizi ne ispisuje svoj život kao čistu hronologiju, nego o njemu piše otvoreno, ali odmereno i sadržajno. Njen život bio je, ustvari, njena najveća umetnost, a ova knjiga je najbolja potvrda toga.

SEĆANJA – MOJ ŽIVOT UZ ČE GEVARU
Autorka: Aleida Marć

Aleida Marć bila je obična kubanska devojka skromnog porekla čije su detinjstvo obeležili Batistin državni udar 1952, napad na kasarnu Monkada u Santjagu i stvaranje revolucionarne svesti, dok je njena mladost bila obojena čarobnim ljubavnim susretom sa Ernestom Če Gevarom. Od tog trenutka, Aleidin život se stapa sa neobičnom Čeovom ljudskom i političkom avanturom. Odlučna, nepomiriva u svojoj veštini pomirenja porodičnih obaveza (ona i Če postaju roditelji četvoro dece) i političkog angažovanja, Aleida će od venčanja 1959. uvek biti uz muža u pravom avanturističkom zapletu prepunom borbe, političkih aktivnosti, tajnih putovanja. Lišeno ratničke prenaglašenosti koja često odlikuje memoare revolucionarnih vođa, autobiografsko pripovedanje ove odlučne i istovremeno nežne žene, u kojoj se na volšeban način objedinjuju ljubav i borba, pre svega je svedočanstvo o jednom životu. O životu izloženom opasnostima, proživljenom s izuzetnom hrabrošću, čak i posle tragičnog Čeovog kraja, 1967. Napisana četrdeset godina kasnije, 2007, ova trezvena i autentična knjiga omogućava nam da prodremo u intimu jednog suštinski pobunjenog srca i da upoznamo detalje privatnog i javnog El Komandanteovog života, kao i života Fidela Kastra. Ovo je priča o jednom mitu i o apsolutnoj ljubavi.

ŽENA PONTIJA PILATA
Autorka: Antoaneta Mej

Klaudijini snovi imaju neprijatnu naviku da se obistine. Ona često vidi stvari i pre nego što se dogode. Ali, taj dar može biti i prokletstvo u opasnim vremenima.
Kao buntovno dete, sedeći pored imperatora Tiberija, Klaudija je prvi put u životu ugledala moćnog gladijatra Holtana, koji će postati njena jedina prava ljubav. Ali, kao mlada i privlačna, ona će se poslužiti magičnim Izidinim moćima da zaludi i zadobije ambicioznog Pontija Pilata. Krenuvši s njim u Judeju, upašće u vrtlog otvorene pobune, gde će, uprkos dubokoj čežnji za Holtanom, pokušati da pomogne Pilatu, čija karijera zavisi od toga da li će uspeti da održi red u toj nemirnoj zemlji. U tom vrtlogu je i Mirijam od Magdale, Klaudijina dugogodišnja prijateljica, koja joj priznaje svoju bezgraničnu ljubav prema čoveku radikalne religije, Isusu. Mučena vizijama rata, nepravde i razaranja, Klaudija se očajnički trudi da spase božanskog mučenika…
Savršeno prikazujući duh Rimskog carstva i atmosferu Judeje pred raspinjanje na krst Isusa Hrista, roman donosi provokativni novi pogled na najveću priču ikada ispričanu.

PARISKA ŽENA
Autorka: Pola Meklejn

Pariska žena je priča o ambicijama i izdaji, o izuzetnom vremenu i ljubavi dvoje nezaboravnih ljudi: Ernesta Hemingveja i njegove žene Hedli Ričardson. Ovom knjigom autorka nas vraća u Čikago, 1920. godine. Hedli Ričardson je tiha devojka od dvadeset osam godina koja je skoro odustala od ljubavi i sreće. Kada sretne Ernesta Hemingveja, život će joj se sasvim promeniti. Posle šarmantnog udvaranja i venčanja, oni odlaze u Pariz, gde postaju zlatni par žive i nestalne grupe čuvene izgubljene generacije, u kojoj su i Gertruda Stajn, Ezra Paund, Fransis Skot Ficdžerald i Zelda Ficdžerald. Iako veoma zaljubljeni, Hemingvejevi nisu pripremljeni za život ispunjen pićem i brzinom u Parizu zahvaćenom erom džeza, koji ne vrednuje tradicionalne pojmove porodice i monogamije. Uprkos njihovoj izuzetnoj vezanosti, ipak se suočavaju sa krajnjom krizom braka i izdajom koja će dovesti do propasti svega za šta su se tako snažno borili.

KNEGINJA LJUBICA
Autor: Radoš Ljušić

Istoriografska knjiga o kneginji Ljubici u stvari je zanimljiva hronika o Srbiji iz vremena knjaza Miloša i njegovog sina, knjaza Mihaila. Vreme ustanovljavanja srpske države, u ovoj knjizi je dato iz jednog posebnog i novog ugla.
Ljubica, inače rođena Vukomanović, prošla je dug put od seoske lepotice do prve srpske kneginje, i bez obzira na promenljivu sreću u životu, a još više u svom braku, svojom srčanošću, ali i trezvenošću, odlučnošću u izrazu i govoru, skromnošću u oblačenju, izazivala je poštovanje ne samo svog naroda, već i stranaca koji su je upoznali i o tome svedočili. Njena hrabrost je posebno bila važna, kada je u jednom teškom trenutku ustanka 1915. godine pružila sudbonosnu podršku mužu i ustanicama. Iako nije mogla da utiče na jedan od najtragičnijih događaja iz srpske istorije koji se 1817. dogodio u Radovanjskom lugu, dve godine kasnije omogućila prenos Karađorđevih ostataka u Topolu. Pored toga, značajno je pomogla Karađorđevoj supruzi Jeleni i deci, po njihovom povratku iz Rusije 1830. godine. To su samo neki od razloga zbog kojih je, kako tvrdi autor ove knjige, od svih kneginja i kraljica, upravo kneginja Ljubica ostala u najboljem sećanju srpskog naroda.

OPSESIVNI GENIJE: UNUTRAŠNJI SVET MARIJE KIRI
Autorka: Barbara Goldsmit

Prva žena koja je diplomirala fiziku na Sorboni (1893) i prva žena u Francuskoj koja je odbranila doktorat (1903). Bila je i prva žena profesor na Sorboni i prva žena koja je dobila, ne jednu, već dve Nobelove nagrade. Fransoa Miteran svoj poslednji predsednički govor 1995. godine posvetio je ovoj velikoj ženi Francuske smeštajući njen pepeo u pariški Panteon među monolitno društvo muškaraca: Rusoa, Zole, Igoa, Voltera. Pored Miterana sedeo je Leh Valensa, tadašnji predsednik njene domovine. Naravno, reč je o Mariji Sklodovskoj Kiri.
Međutim, pored ovih zadivljujućih činjenica, istinsko divljenje leži u bližem upoznavanju sa životom ove naučnice. Njen život predmet je knjige Opsesivni genije: Unutrašnji svet Marije Kiri, koju potpisuje Barbara Goldsmit, a prevod u Srbiji 2006. objavljuje smederevski Heliks. Goldsmit je istoričarka, autorka mnogih bestselera i dobitnica brojnih književnih nagrada. Prema sopstvenom priznanju, Marija Kiri bila je njen idol od tinejdžerskih dana. Ono što pronalazimo među stranicama ove biografije jesu razlozi da Marija Kiri postane idol svih nas.

Naslovna fotografija: @taylranne
Foto: Instagram, Promo

Poslednje vesti
Ne propustite