17.01.2020

Nekoliko pravila za uređenje doma u skandinavskom stilu

Skandinavski uticaj procvetao je u svakom segmentu – od mode i vizuelne umetnosti do arhitekture i enterijera. Zato se poslednjih godina razgovori o uređenju životnog prostora ne mogu zamisliti bez spomena ljupkog skandinavskog stila. Jednostavno je – svi žele udobne i ušuškane domove u kakvim žive stanovnici ovog dela Evrope. Kako je u Švedskoj, Dankoj i Norveškoj tokom većeg dela godine hladno vreme, oni su se dosetili da u svoj enterijer unesu toplinu. Njihovi dizajneri nameštaja imaju jedinstvene ideje kojima to uspevaju da ostvare, a smatra se da su prelepi domovi u kojima žive najveći razlog kog se ljudi sa tog kraja sveta smatraju najsrećnijim na svetu. Otkrivamo vam jednostavne trikove koji će vam pomoći da vrhunski uredite enterijer i obezbedite lepu atmosferu u kojoj će svaki vaš gost poželeti da ostane zauvek.

1. HYGGE KONCEPT

Ne postoji tačan prevod reči hygge koja označava dansku umetnost življenja. Radi se o konceptu uređenja prostora koji pruža prijatan osećaj topline i gostoprimstva. Možete ga postići ukoliko svoj dom obogatite ukrasnim jastucima, prekrivačima ili romantičnim svećama. Ali, da biste zaista osetili hygge način življenja pozovite prijatelje na večeru koju ćete sami spremiti i potrudite se da budete domaćini u čijem će se domu svi osećati opušteno. A možete i da jednostavno sebi spremite toplu čokoladu i hedonistički uživate u njenom ispijanju. Ili se smestite u udobnu fotelju i prelistajte svoj omiljeni magazin.

1ss 2317

@isabellath

2. JEDNOSTAVNOST JE NA CENI

Glavna ideja vodilja prilikom uređenja enterijera za Skandinavce je jednostavnost. Prostori u kojima oni žive su pročišćeni i pošteđeni nepotrebnih aksesoara za kuću i kičastih detalja. Pa ipak, oni su umetnici u tome da jednostavne domove učine prijatnim i toplim mestom za život. Tajna je u odabiru nameštaja od prirodnih materijala kao što su drvo ili koža dok su pletena ćebad jedno od njihovih glavnih oružja za postizanje cozzy efekta. U njihovim domovima svaki komad nameštaja ima svoju svrhu i sve je u savršenoj estetskoj harmoniji.

2ss 2317

@emiliemadelene

3. NEUTRALNE PALETE

Stanovnici severne Evrope vole da njihovim stanovima dominiraju neutralne palete boja, a omiljeni su im zemljani tonovi. Najviše vole drvenastu braon boju, prljavobelu, belu i sivu, a monotoniju ponekad razbiju tako što jedan zid u sobi ofarbaju u tamnoplavu, tamnosivu ili u neku od nijansi zelene boje.

3ss 2317

@emiliemadelene

4. NEKA BUDE RAZIGRANO

Da bi se osećali živahno i poletno u životnom prostoru, on mora da bude razigran i ispunjen pažljivo odabranim detaljima. Skandinavci najviše vole da obogate dom cvećem, a poslenjih godina sve popularnije su viseće biljke u saksijama. Tako na prirodan način stvaraju lepu atmosferu. Oni su umetnici i u tome da naprave zanimljive dekoracije od školjki ili šišarki tako što ih stave na stakleni poslužavnik ili tanjir, a u sredini dodaju romantične sveće. Njihovo često rešenje je i da bele zidove obogate omiljenim fotografijama ili uramljenim grafikama.

4ss 2317

@heidisbridge 

5. RAVNOTEŽA FORME I FUNKCIJE

Oni nisu žrtve lepo uređenog prostora. Ravnoteža izmežu estetike i funkcionalnosti se podrazumeva. Zato tokom uređenja uvek razmišljaju o udobnosti i unose sve one komade nameštaja koji će im omogućiti da uživaju u svom stanu. Njihove dnevne sobe uvek izgledaju lepo, ali su istovremeno jako prijatne i idealne za opuštanje i putovanja u mislima. Isto važi i za sve druge prostorije.

5ss 2317

@homepolish

6. SPAVAĆA SOBA JE NAJVAŽNIJA

Ako postoji jedna prostorija u skandinavskim domovima koja ima blagu prednost nad svim ostalim, onda je to spavaća soba. Ona je za njih sveti gral. Prioritet je izbor udobnog kreveta, a vodi se računa i o svim drugim detaljima. Skandinavci jako polažu pažnju na posteljine koje su uvek od pamuka i često u beloj boji, a ukrasni jastuci i dekorativna đebad na francuskom ležaju se podrazumevaju. Jako vode računa i o osvetljenju ove prostorije, zatim o zavesama koje uvek mogu da se navuku kao bi se zamračila prostorija, a za dodatni osećaj topline često se odluče i za ugradnju kamina.

6ss 2317

@emiliemadelene

Naslovna fotografija: @oh.eight.oh.nine
Foto: Instagram

Poslednje vesti
Ne propustite