Leto 2020
26.05.2020

Nekoliko prirodnih načina da uspostavite hormonalni balans

Koliko je u svakodnevnom životu važan uravnotežen rad hormona obično nam postane jasno tek kada dođe do disbalansa. Još od davnina se zna da zdravlje organizma zavisi od nivoa i sinhronizovanog delovanja hormona, jer se u suprotnom javljaju teškoće, poremećaji i oboljenja. Praktičar ajurvede i stručnjak za holističku medicinu Kiera Nachman tvrdi da je najčešći uzrok poremećaja rada hormona stres, odnosno visok nivo adrenalina i kortizola. To može dovesti do visokog krvnog pritiska, depresije, anksioznosti, gojaznosti, niskog nivoa energije, promena u boji tena, ali i bolesti srca ili osteoporoze. Srećom, postoje prirodni načini za postizanje hormonalne ravnoteže, a Nachman otkriva svoje omiljene metode.

1 mist

@carla_ginola

RICINUSOVO ULJE: Namažite jednom nedeljno celo telo ricinusovim uljema nakon tuširanja. Po ajurvedi, to dovodi do opuštanja čitavog tela.

TOPLI OBROCI: Potrudite se da većina vaših obroka bude srednje temperature jer se hladne namirnice sporije vare.

MLEKO I KURKUMA: Kada ste pod stresom, napravite napitak od mleka, kurkume, kardamona i meda. Zagrejte šolju mleka i u nju rastopite 1/2 kašičice praha kurkume, 1/2 kašičice kardamon praška i kašičicu meda. Popite ovaj napitak sat vremena pre spavanja.

1h foodbymars

@foodbymars

PAŽLJIVO BIRAJTE JAJA I MESO PERNATIH ŽIVOTINJA: Većina pernatih životinja danas se uzgaja tako što se hrane koncentratima koji su puni hormona pa bi trebalo kupovati meso živine i jaja od proverenih proizvođača.

UNOSITE FITOESTROGEN: Hrana bogata fitoestrogenima pomaže da se u vašem organizmu održi optimalni nivo estrogena što je veoma bitno, pogotovo za žene. Zato što češće jedite semenke lana, grašak, pasulj, beli luk, masline i maslinovo ulje, repu i semenke suncokreta.

KORENASTO POVRĆE: Šargarepa i slatki krompir odlične su namirnice za postizanje hormonalnog balansa, a naročito su dobre za naš organizam tokom zime.

2h 15819

@gimmesomeoven

Naslovna fotografija: @talisa_sutton
Foto: Instagram

Poslednje vesti
Ne propustite