28.10.2015

Nova premijera u Madlenianumu: Drama o Milošu i Vidi Crnjanski

U Operi i teataru “Madlenianum” 7. novembra nas očekuje premijera predstave “Miloš, Crnjanski”. Komad se bavi životom našeg velikog pisaca, a radnja počinje u Londonu gde je sa suprugom Vidom i nakon Drugog svetskog rata živeo u izbeglištvu.
Njegov “Roman o Londonu” zapravo je baza iz koje se plete čitava drama, jer su Slavenka Milovanović, Ivana Vujić i Miloš Latinović kao autori scenarija mudro iskoristili činjenicu da je ovo delo uglavnom autobiografska priča pisca. Sumorni momenti u kojima dvoje velikih intelektualaca, Miloš i Vida, diplomatski život menjaju za život u kojem jedva uspevaju da se prehrane svakako su potresni. Ali, još je potresnije njihovo izgnanstvo u slici političkih zbivanja. Domovina ih odbacuje, stranci ih ne prihvataju, osuđuje ih i bivša i nova jugoslovenska vlast jer ne žele ni jednoj ni drugoj da izraze svoje pripadanje. Bračni par Crnjanski pripada samo jedno drugome i iz te činjenice niče sva poetičnost i snaga dramskog teksta. U teškim vremenima, Miloša i Vidu je spasila njihova ljubav.
Iz pozicije ljudi u zrelim godinama koji su odbranili svoj brak i svoje dostojanstvo uprkos svim napadima, Miloš i Vida se sećaju svoje mladosti i književnih početaka Crnjanskog. Publika će videti, s jedne strane, romantične momente njihovog upoznavanja i njihovih putovanja, a sa druge strane će ih akteri podsetiti koliko je Crnjanski bio sam i neshvaćen od kritike i kolega kad su njegova dela u pitanju.
Drama se završava potresnim povratkom Miloša i Vide Crnjanski u njihovu voljenu zemlju, u Beograd, kroz mnogo otežavajućih okolnosti, skoro u ilegali. Miloš je došao da se u svojoj domovini oprosti od ovozemaljskog života.
Predstava “Miloš, Crnjanski” realizuje se u koprodukciji sa “Bitef teatrom”. Rediteljska palica je u rukama Ivane Vujić, a glavne junake tumače Danica Maksimović i Tihomir Stanić.

1p m 271015

Foto: Milan Đakov za Madlenianum

Poslednje vesti
Ne propustite