06.03.2021

Nove knjige koje čitamo u susret Danu žena

Ušli smo u period godine kada se tradicionalno najviše govori o ženskim pravima, borbama i postignućima, pa su u skladu sa tim i domaće izdavačke kuće objavile niz novih naslova s potpisom ženskih autora. Mada se slažemo sa stavom da bi ova tema trebalo da bude aktuelna tokom čitave godine, činjenica je da o ravnopravnosti među polovima najviše govorimo u susret 8. martu. Bez obzira na to da li spadate u grupu žena koje će rado primati poklone u ponedeljak ili smatrate da je pažnja koju ćete dobiti tog dana licemerna, verujemo da je ovo odličan trenutak za čitanje savremenih ženskih pisaca. U nastavku smo vam pripremili listu nekih od najzanimljivijih naslova koje možete pronaći u domaćim knjižarama.

ULICA KATALIN – Magda Sabo

Dirljiv roman višestruko nagrađivane mađarske spisateljice konačno je preveden i na srpski jezik, a u izdavačkoj kući Štrik možete ga kupiti u pretprodaji. Radnja se odvija u periodu od 1930-ih do 1970-ih i prati živote tri porodica, koje žive u ulici Katalin u Budimpešti. Familije Elekes, Bíró i Held povezane su dobrosusedskim i prijateljskim odnosma, međutim, Drugi svetski rad i potonja dešavanja zauvek će promeniti njihove sudbine.
Ovo je dirljiva i složena porodična saga u kojoj je verno oslikano i raspoloženje u posleratnoj Mađarskoj.

MAZOHISTKINJA – Katja Perat

Na Božić 1874. godine, Leopold fon Zaher-Mazoh, koji će ostati upamćen kao najslavniji mazohista, napušta svoj dom u Bruku i odlazi u nepoznatom pravcu. Romaneskna pripovest pretpostavlja da se nije vratio sam, već u društvu male riđokose devojčice koju je sreo u lemberškim šumama. Mazohistkinja je priča Nadežde Mozer – žene u koju je devojčica stasala, fiktivne junakinje koja se obrela među istorijskim ličnostima svog doba (Frojd, Klimt, Rilke…). Reč je o pseudoautobiografskom romanu – o potrebi za ljubavlju i slobodom jedne žene, na pozadini nacionalnih, klasnih i rodnih napetosti u Austrougarskom carstvu koje još nije svesno da propada. Ovo je roman o psihoanalizi, preljubi i Austrougarskoj tren pre nego što će se raspasti.

LJUBAVNI ŽIVOT – Cruja Šalev

Jara je mlada, udata žena na postdiplomskim studijama, Arije je muškarac dvostruko stariji od nje, prijatelj njenih roditelja iz mladosti. Međutim, ono što započinje kao toliko puta ispričana priča o burnoj vezi mlade žene i starijeg muškarca brzo se pretvara u grozničav, uznemirujući kurs anatomije opsesije. Jara se od prvog trenutka prepušta neodoljivoj erotskoj privlačnosti kojom Arije zrači – njegova arogancija i proračunata uzdržanost jednako je uzbuđuju koliko i odbijaju. Ona zaboravlja na sebe, svoje potrebe i želje, a trenuci vrhunskog užitka stapaju se s poniženjem i samoomalovažavanjem.
Napisan jedinstvenim stilom, u kome se opažanja prepliću s mislima i snovima, što svemu daje poetski ritam, Ljubavni život omogućava čitaocima da zarone u kovitlac osećanja i impulsivan i svojeglav um pripovedačice. Zavodljiv i provokativan, roman istražuje kako telo i seksualnost, tako i psihološke aspekte ljubavi, požude i strasti.

MUČNA LJUBAV – Elena Ferante

Mučna ljubav je prvi roman Elene Ferante, ujedno i onaj koji joj je doneo slavu u Italiji i najavio dolazak jedne od najznačajnijih spisateljica našeg doba. Radnja počinje kada četrdesetogodišnja Delija kreće u uzbudljivu odiseju haotičnim i zagušljivim ulicama rodnog Napulja u potrazi za istinom o svojoj porodici, a pre svega majci, koja se utopila na dan njenog rođendana. Dok pokušava da rekonstruiše poslednje dane svoje majke, luta mračnim lavirintom kolebljivih sećanja gde susreće nasilne muškarce iz svoje i majčine prošlosti. Ovo je priča o kompleksnom odnosu majke i ćerke, koja pokušava da raspetlja čvor laži i snažnih emocija koje ih vezuju. U svom prvencu Ferante ispituje valjanost sećanja, istinu, krivicu i činjenicu da ne suštinski ne poznajemo one koje volimo.

BELEŽNICA NEIZGOVORENOG – Kler Puli

Savremena britanska spisateljica i autorka bloga Mummy was a Secret Drinker ovog puta polazi od premise da svi lažu o svojim životima te da bi se moglo dogoditi čudo kada bi počeli da govorimo istinu. Njen glavni junak Džulijan Džesop, usamljeni ekscentrični umetnik, zapisuje u svetlozelenu svesku istinu o svom životu i ostavlja je u Monikinom kafeu. Kad pronađe Džulijanovu svesku, Monika će u njoj ispisati svoju priču, ostaviće je u obližnjem vinskom baru, a zatim čvrsto odlučiti da pomogne Džulijanu da se više ne oseća tako usamljeno. Monika i Džilijan nisu ni svesni koliko će njihova iskrenost uticati na sve one koji kasnije pronađu tu zelenu svesku i kako će im promeniti život.

Tekst: INJournal magazin
Naslovna fotografija: @wishwishwish
Foto: Instagram, Promo

Poslednje vesti
Ne propustite