nas hm 5617
05.06.2017

Obrok salata od potočarke odlična je za početak leta

Došlo je doba godine kada našem organizmu najviše prija lagana hrana koja nas neće opteretiti, a opet će nam dati sve potrebne nutritijente. U letnjim danima posebno su popularne obrok salate koje su pune vitamina i minerala i drže sitost. Naša stalna saradnica Helena Malogorski pripremila vam je recept za salatu od potočarke. Ova od davnina poznata, a poslednjih godina pomalo zaboravljena biljka bogata je mnogim hranljivim sastojcima, pa su je zato stari Grci koristili u lečenju mnogih oboljena. Časopis British Journal of Nutrition nedavno je objavio istraživanje u kome dokazuje da je potočarka odlična u prevenciji i lečenju mnogih vrsta karcinoma jer sadži više gvožđa od spanaća i bogatija je vitaminom C od limuna i narandže.
Ukoliko do sada niste imali običaj da konzumirate ovu biljku, krajnje je vreme da promenite svoje navike. Uz ovaj odličan recept koji oduzima svega nekoliko minuta sigurni smo da ćete zavoleti potočarku. Ako se odlučite da ovu salatu jedete za večeru onda vam je sasvim dovoljna, a možete je konzumirati i kao ručak uz dodatak bezgluteinskog hleba i sira od badema.   

Sastojci:
2 pune šake biljke potočarke
Sos:
50g indijskih oraha
60ml vode
1 velika crvena paprika
2 kašike maslinovog ulja
1 kašika limunovog soka
malo soli

Priprema: Sve sastojke za sos staviti u blenderu i miksati do kremaste teksture, a potom preliti preko potočarke

Poslednje vesti
Ne propustite