02.11.2015

Od banane do spanaća: I ove namirnice spadaju u superhranu

U superhranu ne spadaju samo egzotični sastojci i dodaci jelima koji se mogu pronaći u radnjama zdrave hrane po, ne uvek, pristupačnim cenama. Među namirnicama koje u sebi kriju pravo blago vitamina i nutrijenata su i one koje možemo nabaviti u supermarketima ili na pijaci.

#1 Spanać
Španać je veoma zdrava biljka puna vitamina B3, cinka i vlakana. Ima nizak nivo holesterola, pa je odličan ako ste na dijeti. Naučnici smatraju i da sprečava neke vrste raka, a odličan je i za kardiovaskularni sistem.

#2 Med
O prednostima meda već mnogo toga znamo, ali treba naglasiti da je pun vitamina B6, B1, B3 i aminokiselina. Spada u lako probavljive namirnica i prirodni je izvor životne snage. Kašičica meda sadrži više od sto različitih veoma hranljivih sastojaka.

#3 Maline
Maline su nutricionistima veoma zanimljive jer su bogate raznovrsnim antioksidansima. Smatra se da je antioksidativna aktivnost ovog voća za 50% veća od antioksidativne aktivnosti jagode, 10 puta veća od paradajza i 3 puta veća od kivija.

#4 Naranče
Ovo voće je bogato vitamima C i B, vlaknima i kalcijumom. Naranča srednje veličine je dovoljna kako bi zadovoljila dnevne potrebe za vitaminom C, koji je važan za imuno sistem. Takođe su odličan izvor vlakana, pa je zato zdravije jesti ih nego piti ceđene sokove.

#5 Banane
Banane su odličan izvor kalijuma, ali i vlakana. Sadrže i gotovo sve poznate vitamine i minerale koji su potrebni našem telu, a neka istraživanja pokazuju da umanjuju posledice pušenja.

Poslednje vesti
Ne propustite