23.12.2016

Odlazak France Sozzani

Jedno od najznačajnijih imena u modnoj industriji, urednica prestižnog Vogue Italia Franca Sozzani umrla je juče nakon jednogodišnje bolesti. Franca je preminula u svom stanu u Milanu dok je uz nju bio njen sin Francesco Carrozzini. Mada su njeni prijatelji znali da je u lošem zdravstvenom stanju, odlazak žene koja je skoro tri decenije bila na čelu jednog od najuticajnijih modnih magazina iznenadilo je čitavu javnost. Franca je početkom meseca tačnije 5. decembra dobila Swarovski Fashion Award na najznačajnijoj modnoj manifestaciji British Fashion Awards, a nagradu joj je uručio Tom Ford. Takođe, u septembru je blistala na Filmskom festivalu u Veneciji kada je premijerno prikazan dokumentarni film o njenom životu “Franca”.

Na dodeli British Fashion Awards-a

Na dodeli British Fashion Awards-a

Sozzani je rođena u italijanskom gradu Mantova, a odrasla je sa dve starije sestre – Mariom i Carlom. Ime Carle dobro je poznato jer je upravo ona osnivač 10 Corso Como – lusizne italijanske galerije i prodavnice u Milanu dok je Maria bila udata za nobelovca Josepha Brodskog sa kojim ima kćerku.

Carla i Franca Sozzani

Carla i Franca Sozzani

Franca je nakon završenih studija književnosti i filozofije otišla je u Indiju kako bi upoznala sebe. Po povratku u Italiju najpre je radila u izdanju Vogue Bambini, a na čelo magaina Vogue Italia došla je 1988. godine samo tri meseca nakon svoje koleginice iz Amerike i prijateljice Anne Wintour.
Imala je veliki uticaj u stvaranju kultnih super-modela tokom devedesetih godina, a među fotografima sa kojima je sarađivala ističu se Mario Testino, Paolo Roversi, Herb Ritts, Peter Lindbergh, Bruce Weber i Steven Meisel.
Sozzani je imala jedan brak neposredno po završetku studija, ali je zajednica potrajala svega tri meseca. Kasnije se nije udavala, ali je vanbračno rodila sina.

Franca sa sinom Francescmo Carrozzinijem

Franca sa sinom Francescmo Carrozzinijem

Foto: Instagram/francasozzani1

Poslednje vesti
Ne propustite