nas g 12517
12.05.2017

Otvorena nova galerija po najvišim svetskim standardima

Beograd se upisao na listu velikih metropola, kada je reč o savremenoj umetnosti, postavši bogatiji za galeriju kreiranu po najvišim svetskim standardima – Laufer-Eugster Belgrade. Novi umetnički prostor otvoren je izložbom “majstora geto fotografije” Vladimira Milivojevića Bugija (Boogie), međunarodno priznatog fotografa iz Beograda koji je do sada objavio 7 monografija, a o njegovom stvaralaštvu pisali su magazini Time, Playboy, New York Times, Rolling Stone… Postavka “Demons” u novoj galeriji ujedno je i prva samostalna izložba u njegovom rodnom gradu, kao i svetska premijera nove serije fotografija velikih formata.

1g 12517

Osnivači galerije Laufer-Eugster Belgrade, koja je smeštena u uzbudljiv industrijski prostor – stovarište u pojasu stare beogradske luke, u Dunavskoj BB, su dvojica Švajcaraca koji žive i rade u Beogradu – pisac i publicista David Laufer i proizvođač umetničkih radova sa bogatim internacionalnim iskustvom, Jan Eugster.

David Laufer i  Jan Eugster

David Laufer i Jan Eugster

- Posle dve uspešno realizovane izložbe u rezidevciji švajcarske ambasade u Beogradu i velikog interesovanja koje su pobudile u stručnoj i široj javnosti, odlučili smo da odemo korak dalje i napravimo prostor u kome će se kontinuirano dešavati izložbe. Na to nas je podstakla zajednička težnja da pomognemo definisanju i marketiranju regionalne scene savremene umetnosti – poručuju osnivači i dodaju:
- Beograd je središte regiona koji se brzo menja, a vreme u kome živimo je posebno stimulativano za mlade umetnike, koji se suočavaju sa neophodnošću da kroz svoj rad utiču na promene u društvu, bez obzira na to koje je njihovo sredstvo umetničkog izraza. Intenzitet političkih i društvenih tema u regionu podstiče formiranje zajedničkih tema i načina izraza. Zahvaljujući tehnologiji, umetnici su postali svesni evolucije svetske scene, a naša ideja je da njihovo stvaralaštvo predstavimo kako domaćoj, tako i međunarodnoj publici.

Lazar Sakan sa prijateljicom

Lazar Sakan sa prijateljicom

Maja Lalić sa prijateljicama

Nathalie Contemporary sa ekipom Logic Art Space-a

3g 125172g 12517

Foto: Promo

Poslednje vesti
Ne propustite