27.10.2020

Palačinke na tri načina za savršen početak dana

Ne postoji ništa lepše nego kad ustanemo rano i damo sebi dovoljno vremena da pripremimo doručak kod kuće, a ako nam uz to prvi obrok u danu budu palačinke, onda kasnije malo šta može da nam pokvari raspoloženje. Svima omiljeni dezert popularan je u celom svetu u različitim varijantama, a u svakoj se pravi od jaja, brašna i mleka, koji su nam uvek na dohvat ruke. Iako se danas često služe i u kombinaciji sa slanim nadevima, većina ih i dalje najviše voli u paru sa kremom, džemom, keksom, orasima, sezonskim voćem, medom ili javorovim sirupom.

@iamafoodblog

Mada nam su domaće palačinke uvek dobra ideja jer u nama bude uspomene na detinjstvo, ovog puta donosimo vam recepte za tri trenutno veoma popularne verzije – američke, holandske i japanske palačinke. Na vama je samo da izaberete omiljeni nadev.

AMERIČKE PALAČINKE

@halfbakedharvest

Sastojci:
3 jaja
115 gr glatkog brašna
1 kašika praška za pecivo
140 ml mleka
prstohvat soli
ulje

Priprema: Odvojite belanca od žumanaca. Umutite žumanca, brašno, prašak za pecivo i mleko, a potom u drugoj posudi umutite belanca, kojima ste dodali prstohvat soli, sve dok ne dobijete čvrst sneg. Sjedinite obe smese i dobili ste testo. Zagrejte ulje u tiganju i pecite palačinke sa obe strane sve dok ne porumene.

HOLANDSKE PALAČINKE

@saltandwind

Sastojci:
6 supenih kašika ulja
3 jaja
2/3 šolje mleka
2 supene kašike šećera
2/3 šolje oštrog brašna
1/2 kafene kašike ekstrakta vanile
1/2 kafene kašike soli

Priprema: Uključite rernu na 220 stepeni i u njoj stavite vatrostalnu posudu ili tepsiju od gvožđa, čiji je prečnik oko 25-30 cm. Umutite jaja na pola, pa dodajte mleko, šećer, brašno, ekstrakt vanile, so i 3 kašike ulja. Mutite dok ne dobijete glatko teksto. Izvadite vatrostalnu posudu ili tepsiju iz vruće rerne i podmažite je preostalim uljem sa svih strana, a potom izlijte testo vodeći računa da ga ravnomerno rasporedite po čitavoj površini. Vratite tepsiju u pećnicu i pecite oko 15 minuta, odnosno dok palačinka ne dobije zlatno-smeđu boju, a ivice ne postanu hrskave.

JAPANSKE PALAČINKE

@iamafoodblog

Sastojci:
3 jaja
4 supene kašike šećera u prahu
2 supene kašike ekstrakta vanile
1 kafena kašika praška za pecivo
6 supene kašike glatkog brašna
1/2 šoljice mlijeka
prstohvat soli
ulje

Priprema: Odvojite belanca od žumanaca, pa najpre mikserom umutite žumanca, ekstrakt vanile i kašiku šećera u prahu. Dodajte belanca i so, i nastavite da mutite dok ne dobijete penastu smesu, a potom joj postepeno dodajte šećer i brašno. Na zagrejanom tiganju stavite malo ulja ili putera, pa kašikom dodajte smesu, tako da formirate nekoliko palačinki. Pecite ih po dva minuta sa svake strane u poklopljenom tiganju.

Naslovna fotografija: @halfbakedharvest
Foto: Instagram

Poslednje vesti
Ne propustite