20.11.2019

Peptidi su ključna reč ako želite gušću kosu i deblju dlaku

Iako su jesen i zima mnogima omiljena godišnja doba zbog atmosfere koju donose, hladna sezona nije najbolji prijatelj naše kože i kose. Dok je koži potrebna intenzivna hidratacija zbog čega mnogi od nas odlaze na kozmetičke i dermatološke tretmane, sličan tretman trebalo bi priuštiti i kosi, koja često u ovom periodu godine opada više nego obično. Istina je da je sezonsko opadanje kose prirodan proces, ali ukoliko gubite duplo više dlaka od normalnog (150-200 dlaka dnevno), znak je da je situacija alarmantna i da bi trebalo da potražite stručnu pomoć.
Inače, opadanje kose je čest problem sa kojim se suočavaju i muškarci i žene, ali se sa dolaskom hladnijih dana intenzivira, pa ga više i primećujemo. Gubitak vlasi pojačava se i s godinama, a jedan od glavnih razloga za to je što prirodni peptidi smanjuju svoju funkciju zbog čega ne regulišu dobro funkciju folikula i ciklus rasta dlake. Već smo naučili lekciju da peptidi imaju ključnu ulogu u anti-age nezi, a najnovija istraživanja pokazala su da su podjednako bitni i za sprečavanje opadanja i pojačan rast nove kose, kao i da od njihovog prisustva zavisi i debljina dlake.

1pe 2011119

Dr Elena Arsova, triholog i menadžer Hair Clinic Beograd

Kako da svojoj kosi priuštimo potrebnu dozu peptida otkrila nam je Dr Elena Arsova, triholog i menadžer Hair Clinic Beograd. Ona tvrdi da je intenzivni tehnološki razvoj u estetskoj medicini i trihologiji doveo do pronalaska supstanci koje aktiviraju prirodne mehanizme naše kose.
– Jedno od poslednjih otkrića su biomimetrični peptidi, odnosno u laboratorijskim uslovima napravljeni sintetički peptidi koji imitiraju prirodne peptide. Naziv biomimetrični izveden je od dve reči: bio što znači život i mimetrično odnosno imitirajuće. U skladu sa tim, oni su baš kao i prirodni peptidi izgrađeni od aminokiselina, koje koža i kosa koriste da bi izgradile proteine poput keratina, kolagena i elastina. Keratin ustvari izgrađuje našu dlaku, a peptidi su kontrolni faktori koji regulišu funkciju folikula dlake.
Biomimetrični peptidi koriste se u tretmanima mezoterapije, koji su dostupni u Hair Clinic Beograd.
– Kad ove inteligentne molekule infiltriramo u skalp koristeći tehnike mezoterapije, oni deluju na više nivoa oštečenog i oslabljenog folikula, a pre svega pomažu da se folikul samostalno regeneriše i pritom nemaju propratne nus efekte.

ispadanje-kose-2

@constancearlnt

KAKO BIOMIMETIČNI PEPTIDI SPREČAVAJU OPADANJE KOSE?
– Biomimetični peptidi smanjuju gubitak kose preko stimulacije i produžavanja faze rasta dlake i posledičnog smanjivanja faze opadanja. Oni iniciraju fazu rasta, što se manifestuje pojavom novih dlaka i povećanjem broja novih anagenih dlaka, kao i broja folikularnih jedinica. Istovremeno se povećava i dijametar dlake što ukazuje na povećanje debljine dlake – tvrdi Dr Elena Arsova i dodaje:
– Biomimetični peptidi imaju tako moćno dejstvo, između ostalog, i zato što stimulišu bolju cirkulaciju krvi zbog čega se pojačava rast nove kose, a sprečava ulazak u fazu opadanja.
Istraživanja su pokazala da se nakon tretmana biomimetičnim peptidima vidi statistički signifikantno povećanje broja anagenih dlaka ( od 62.98 ± 11.26% na 82.09 ± 10.18% ) i statistički značajno sniženje broja dlaka u fazi opadanja (od 37.02 ± 11.26% to 17.64 ± 10.09%). Rezultati su vidljivi nakon 2 do 6 meseci od početka tretmana.

Naslovna fotografija: @constancearlnt
Foto: Instagram, Promo

Poslednje vesti
Ne propustite