05.03.2017

Pet najvećih grešaka u partnerskoj komunikaciji

Ne morate biti stručnjak da bi znali da je komunikacija između partnera osnov svake ljubavne veze (i svakog drugog odnosa). Međutim, da li oba partnera moraju da budu vešti komunikatori da bi imali kvalitetan odnos? Odgovor je i da, i ne. Tako kaže dr Deborah Sandella, psihoterapeut i autor svetskog bestselera “Recite zbogom patnji i bolu”.
– Ako je bar jedna osoba u vezi empatična, to povećava šanse za dugoročno kvalitetan odnos. Saosećanje je odraz emocionalne inteligencije odnosno sposobnosti da se bude u kontaktu sa vlastitim osećanjima, a samim tim i da se prepoznaju osećanja partnera. Komunikacija je osnov svakog odnosa i u neraskidivoj je vezi sa emocionalnom inteligencijom – kaže dr Sandella.
A šta se događa kada ni jedna od osoba u vezi nema razvijenu emocionalnu inteligenciju? Tada oboje postaju nestrpljivi, razočarani, krive drugu stranu za neuspeh, a njihov odnos se završava. Dobra vest je da ukoliko samo jedna osoba u vezi nauči dobro da komunicira, druga uglavnom polako počinje da sledi njen primer. Zato proverite da li ste uradili svoj deo posla? Dr Sandella je izdvojila 5 najčešćih grešaka koje svi prave prilikom partnerskih razgovora i to potpuno nesvesno. Uz to, daje praktične savete kako da promenite loše navike.

1. POSTAVLJATE POGREŠNA PITANJA
Jedna od osnovnih čari na početku veze jeste u tome što se partneri međusobno upoznaju i postavljaju jedno drugome zanimljiva pitanja ne bi li saznali što više o osobi pored sebe. To u jednom trenutku veze prestaje jer vam se učini da se već dovoljno dobro poznajete i da ne možete više ništa naučiti jedan o drugome. Tada, po pravilu, umesto zanimljivih pitanja, vaša komunikacija počinje da se svodi na postavljanje besmislenih pitanja o tome gde je partner bio, šta je radio, sa kim je proveo vreme kada niste bili zajedno i slično, što guši drugu stranu.
Savet: Ma koliko vam se činilo da dobro poznajete svog partnera, uvek možete da saznate nešto novo o njemu. Zato se potrudite da mu nekoliko puta nedeljno postavljate pitanja koja će vam otkriti nove strane njegove ličnosti.

2. PRIČATE POVIŠENIM TONOM
Naše telo automatski reaguje na povišen ton, čak i kada nam je sadržaj poruke sasvim prihvatljiv. Osećamo se napadnutim ili krivim i imamo potrebu da se branimo, ali i da uzvratimo napad. Zato svako vaše pitanje koje postavljate partneru konfrontirajućim tonom (Zašto nisi platio taj račun? Zašto me nisi nazvao sinoć?) dovodi do sukoba dok ćete na isto to pitanje postavljeno znatiženjim tonom dobiti suvisli odgovor. Međutim, kako u trenutku kada vam se neki postupak partnera ne dopada možete da zadržite mir?
Savet: Kada osetite nervozu zbog određenog postupka partnera, to je samo znak vaše nesigurnosti. U takvim situacijama potrebno je zagledati se duboko u sebe i shvatiti da nema razloga za brigu. To otkriće pomoći će vam da svako pitanje postavite mirnim tonom.

3. NE SLUŠATE PARTNERA
Kada vaš partner govori, morate ga dobro slušati. I obrnuto. Ukoliko imate određene primebde na ponašanje partnera probajte da saslušate razloge zbog kojih on to radi, ali i da razumete njegove postupke. Ovo je mnogo delotvornije od burne reakcije koja ničemu ne služi. Ako želite promenu, iznesite partneru vaš pogled na čitavu situaciju i potrudite se da zajednički dođete do rešenja. Nije važno da li ste u pravu, važno je da se osećate dobro.
Savet: Uvek se potrudite da se stavite u kožu svog partnera i da iz njegove perspektive sagledate određenu situaciju i postupke koje je napravio. Tek nakon što uspete da ga razumete, krenite u inicijativu za promenom.

4. NE VODITE KVALITETNE RAZGOVORE
Da li se nekada zapitate kakvi su vaši razgovori sa partnerom? Jeste li prestali da pričate o suštinski bitnim stvarima i da li je vaša komunikacija postala stvar rutine. Površni razgovori dovode do udaljavanja među partnerima, a često su i razlog nesporazuma, pa i prekida veze.
Savet: Za početak je dovoljno da tokom dana sve sms poruke koje razmenjujete zamenite telefonskim razgovorima. Poruke su uglavnom skraćenog sadržaja te mogu dovesti do toga da ih partner pogrešno protumači, a neretko ga i povredite, a da toga uopšte niste svesni. Uz to, partneru morate predočiti svaki njegov postupak koji vam se ne dopada, ali mirnim tonom i sa željom da ga razumete.

5. ČESTO KRITIKUJETE PARTNERA
Na početku veze, kada ste još u prvoj fazi upoznavanja, mnogo toga što saznate o partneru vas fascinira i stavljate fokus na dobre strane njegove ličnosti. Međutim, vremenom počinjete da uzimate zdravo za gotovo sve lepe stvari koje partner čini za vas dok mu istovremeno konstantno prigovarate zbog njegovih mana. Često kritikovanje partnera dovodi do toga da se on oseća frustrirano, a vi počinjete da ga opterećujete.
Savet: Pre nego što poželite da skrenete pažnju partneru na neku od njegovih mana, budite sigurni da ste ga pohvalili zbog svih vrlina koje poseduje.

Foto: The Place Beyond the Pines

Poslednje vesti
Ne propustite