26.01.2021

Pet namirnica koje sprečavaju nadutost, a već ih imate u kuhinji

Sve veći broj ljudi u savremenom svetu suočava se s problemom nadimanja, čiju je uzrok uglavnom brz životni tempo praćen stresom i lošom ishranom. Verujemo da gotovo da nema osobe koja se bar jednom nakon ukusnog obroka ili dezerta nije suočila s ovim neprijatnim stanjem, koje je neretko praćeno i grčevima i bolovima. Nelagodan osećaj nekada se ne zadržava samo u predelu stomaka, već se otečenost može javiti i na prstima, u okoloočnoj regiji, a nekada zahvata i čitavo lice. Bez obzira na to s kojim se vrstom nadutosti suočavate, efektni nisu ni malo prijatni i često uzrokuju loše raspoloženje i letargiju. Međutim, kao i za većinu zdravstvenih tegoba i za ovu postoji niz prirodnih lekova. Mi smo vam ovog puta izdvojili namirnice, koje uglavnom već imate u kuhinji, a koje vas mogu potpuno osloboditi od nadutosti ili vam bar značajno umanjiti simptome.

ĐUMBIR

U više naučnih strudija dokazano je da koren ove biljke ima karminativna svojstva, odnosno da podstiče varenje i oslobođa od nadutosti i gasova, a samim tim uklanja i osećaj nelagodnosti. Upravo je zbog toga čaj od đumbira jedan od najefikasnijih lekova u ovakvim situacijama, a s obzirom na to da nema kotraefekte, možete ga konzumirati svakodnevno. Stavite oljušteni komad korena, veličine oko 5cm, u 250ml vreme vode i kuvajte na tihoj vatri 20-ak minuta. Nakon toga uklonite đumbir, a po želju možete dodati med i limun. Najbolje je da čaj konzumirate u jutarnjim časovima.

@helloglowblog

PROBIOTICI

Verujemo da ste mnogo puta do sada posegli za probioticima u tabletama kada ste se suočavali s nadutošću, međutim, ove dobre bakterije nalaze se i u mnogim namirnicama. Danas je najpopularniji probiotski jogurt, ali vam mogu pomoći i drugi mlečni proizvodi, kao što su kefir ili mladi sir. Probioticima je bogata i miso supa, zatim kiseli kupus, krastačići, paprika ili karfiol, odnosno sve vrste fermentisanog povrća. Na listi se nalaze i kombucha i ljute papričice, ali i mnoge druge namirnice.

JABUKOVO SIRĆE

Poslednjih godina jabukovo sirće postalo je veoma popularna namirnica za detoksikaciju, koju konzumiraju mnoge slavne ličnosti, a u narodu je od davnina poznato da leči nadutost. Ovo sirće bogato je enzimima koji podstiču rad probavnog sistema i samim tim sprečavaju nadimanje. Mnogi zbog toga započinju dan čašom tople vode u koju stave kašiku jabokovog sirćeta, a još bolje je da ovaj napitak popijete neposredno pre obroka.

SEME KOMORAČA

Ovo seme odavno se koristi za lečenje nadutosti jer sprečava pojavu upala, razmnožvanje loših bakterija i pomaže u uspotavljanju balansa mikrobioma creva. Pored toga, stimuliše rad kompletnog digestivnog trakta i olakšava varenje. Seme komorača najbolje je da konzumirate tako što ćete napraviti čaj. Oko 7-8 grama semenki stavite u litar vrele vode i kuvajte nekoliko minuta u poklopljenoj posudi. Kada se napitak prohladi konzumirajte po jednu šolju nakon svakog obroka.
Napomena: Ovaj čaj u velikim količinama može da izazove neurološke poremećaje, pa čak i blage halucinacije i zato ga konzumirajte prema uputstvu.

@thefirstmess

VODA S KRASTAVCEM

Zašto svakog dana ne biste sebi pripremili vodu koju poslednjih godina svi služe u spa centrima? Osim što će vas sam ritual ispijanja opustiti, ovaj napitak je prirodni diuretik – sadrži silicijum dioksid, koji uklanja nadimanje iz organizma. Ukoliko želite da unapredite ukus, dodajte listove sveže nane.

Naslovna fotografija:
Foto: Instagram

Poslednje vesti
Ne propustite