06.09.2020

Pet novih knjiga koje su na vrhu naše liste želja za čitanje

Novi naslovi domaćih izdavača uvek nam izmame osmeh na lice, naročito kada je reč o uzbudljivim romanima savremenih autora koji su već postali svetski bestseleri. Između više desetina izdanja, koja su objavljena prethodnih meseci, izdvojili smo upravo knjige o kojima se najviše pričalo širom sveta, a u čijem su središtu moderne žene različitog uzrasta i socijalnog statusa. Od uzbdljive priče o odrastanju Đovane iz Napulja, koju je napisala nepoznata italijanska književnica pod pseudonimom Elena Ferante, preko staromodne romanse Cikiko iz Japana do Džesike Faris, koja je žrtva eksperimenta, pred vama su naslovi koje nećete ispuštati iz ruku.

LAŽLJIVI ŽIVOT ODRASLIH (Elena Ferante)

Novi roman najslavnije književnice XX veka još jedan je njen literarni trijumf i dokaz nenadmašnog umeća ove autorke da svoje čitaoce izvuče iz realnosti i smesti ih u svoj savršeno izgrađen književni svet. Radnja se odvija u Napulju, ranih 90-tih godina, a glavna junakinja je Đovana – jedinica u porodici situiranih srednjoškolskih profesora. Ona je devojčica koja ulazi u pubertet i koja se menja, a njeno lepo lice, barem kako misli njen otac, postaje ružno. Menja li se Đovana zaista? Pretvara li se u svoju tetku, ženu koju jedva poznaje, ali koju njeni roditelji očigledno preziru? Postoji li negde ogledalo u kojem može videti kakva je zaista? Đovana je u potrazi za odgovorima u bogatom i siromašnom Napulju, prelazeći nevidljive, ali teško propusne granice… Tako dezorijentisanu između visina i prizemnosti, rafiniranosti i vulgarnosti, nju će otkrivanje godinama skrivanih porodičnih tajni odvesti na put na kome će, po svaku cenu, otkriti svoje pravo lice.

PROFESOROVA TAŠNA (Hiromi Kavakami)

Ovo je savršeno konstruisana, duhovita i dirljiva priča o jednoj staromodnoj romansi u savremenom Japanu. Glavna junakinja je Cukiko – žena u poznim tridesetim, koja voli izlaske, dobru hranu i prekomerno uživanje u piću. U jednom od izlazaka naleteće na svog bivšeg profesora iz srednje škole, tri decenije starijeg od nje, visprenog i u dobroj formi, sa istom naklonošću ka dobroj hrani, pivu i sakeu. Neobičan tandem, serijom slučajnih a potom sve namernijih susreta, dok godišnja doba prolaze pored njih, razvija neobičan odnos koji pomalo trapavo ali istovremeno snažno naginje ka ljubavi. Roman Profesorova tašna najpre je doživeo veliki uspeh u Japanu, gde je osvojio prestižnu nagradu Tanizaki, a potom je postao svetski bestseler – preveden je na 15 jezika, a u SAD, Velikoj Britaniji i Francuskoj već ima kultni status.

13 PRAVILA MENTALNO JAKIH ŽENA (Ejmi Morin)

Ejmi Morin je terapeutkinja, socijalna radnica, predaje psihologiju na Norvestern univerzitetu i redovno piše za časopise Forbes i Psihology today. Oslanjajući se na naučne dokaze, studije slučaja o sopstvenim pacijentima, čak i na priče o slavnim ljudima, ona pokazuje kako mentalna snaga može da dođe sa svih strana, bez obzira na karijeru, brak ili porodični život. Ona prožima jednostavne vežbe i praktične savete sa svakodnevnim životom i tako pokazuje da je mentalna snaga dostižna – i neophodna – kako bismo postale jake žene.

ANONIMNA (Grir Hendrik i Sara Pekanen)

Anonimna je intrigantan roman koji govori o neobičnom istraživačkom projektu o etici i moralu za koji se Džesika Faris prijavljuje kako bi na lak način došla do novca. Ipak, onog trenutka kada kroči u sobu 214, bezličnu prostoriju u kojoj je čeka laptop sa porukom na ekranu, nešto joj govori da je možda pogrešila.
Polako, pitanja zagonetne doktorke Šilds postaju sve upornija, ličnija, opasnija. Kao da zna o čemu Džes razmišlja… i šta krije. A kada od nje zatraži da se iz sobe 214 preseli u stvarni svet, biće prekasno da se povuče iz igre. Jer je Džesika, sada već zatočenica suptilne mreže ljubomore, zavere i opsesije, savršen kandidat za ono što doktorka Šilds ima na umu. Barem dok ne otkrije da je istu sudbinu doživela i žena pre nje.

ŽIVI PESAK (Malin Pešon Đolito)

U elitnoj srednjoj školi, u najbogatijem stokholmskom predgrađu, dogodilo se masovno ubistvo. Maja Norberg je osamnaestogodišnja devojka kojoj se, devet meseci kasnije, sudi zbog učešća u masakru u kojem su, pored ostalih, živote izgubili i njen momak i najbolja drugarica. Kako je Maja, devojka iz ugledne porodice i dobra učenica, postala najomraženija tinejdžerka u celoj zemlji? Šta je to Maja uradila? I šta se događalo u mesecima koji su prethodili tragediji – u školi i roditeljskim domovima, na žurkama punim droge i seksa, u imigrantskim predgrađima i na luksuznim jahtama, od trenutka kada se Maja zaljubila u Sebastijana Fagermana, sina jednog od najmoćnijih ljudi u Švedskoj?
U romanu koji je većim delom uznemiravajuća hronika jednog društva, švedska autorka Malin Pešon Đolito nam predstavlja fascinantan književni lik Maje Norberg i stavlja nas pred dilemu: da li je Maja hladnokrvni ubica ili samo izgubljena devojka koja je i sama ostala bez onih koje je volela.

Naslovna fotografija: @chloeplumstead
Foto: Instagram, Promo

Poslednje vesti
Ne propustite