nas dm 15519
17.05.2019

Diana Morić: 5 pitanja za vodeću fitness instruktorku

Kako se leto približava tako sve intenzivnije počinjemo da razmišljamo o svom izgledu, a da bi naša figura bila besprekorna potrebno je da redovno vežbamo. Mnogi su sebi obećali da će početi da treniraju čim se prolepša vreme, ali u najvećem broju slučajeva sve se završi na lepim željama ili se ode na nekoliko treninga, pa se odustane. Da vam se to ne bi desilo, počnite da vežbate pametno, a šta to zapravo znači pitali smo fitness instruktorku Dijanu Morić, čiji profil na Instagramu @diannafitness ima preko 600.000 pratilaca.
Koji je vaš glavni savet onima koji dugo nisu trenirali? Sa kakvim vežbama bi trebalo da počnu?
- Tačno je da s lepim vremenom dolaze i pozitivne misli i odluke, a jedna od najboljih je da živimo zdravo i da lepše izgledamo. Međutim, moj glavni savet je da bi tokom cele godine trebalo da živimo zdravo. Da redovno treniramo i pravilno se hranimo prevashodno zato što želimo da budemo zdravi, a samim tim čemo i izgledati bolje. Sve je to povezano jedno s drugim.
Koliko bi dugo trebalo da traju početni treninzi?
- Ukoliko dugo niste vežbali, početni treninzi trebalo bi da traju od 30 do 60 minuta – nikako duže, ali ni kraće, jer je to period u kome telo treba da zagrejemo i da mu pokažemo da ćemo ga izlagati vežbanju. To može da bude i polučasovni brzi hod ili treninzi koje ja radim kod kuće, a koje delim s mojim vernim pratiocima na Instagramu. Kao što čovek mora da diše, tako mora biti i fizički aktivan. Redovna rekreacija svima je neophodna.

1dm 15519

Da li tačno da propušten trening nikada ne može da se nadoknadi?
- Ukoliko nemate kontinuitet u bilo čemu ne možete imati ni uspeh. To važi za bilo koji segment života, pa tako i za vežbanje. Možete smanjiti intezitet treninga usled upale mišića, ali treninzi ne bi smeli da se preskaču. Svesna sam toga da mnogi odlučuju da redovno treniraju da bi lepo izgledali, ali smatram da je mnogo važnije biti aktivan zbog zdravlja. Ono bi trebalo da nam bude na prvom mestu.
Imate li efikasan recept kako da motivišemo sebe da nastavimo s vežbanjem i pre nego što počnu da se primećuju prvi rezultati?
- Svi koji prate moj Instagram profil znaju da tamo sve vrvi od motivacije. Svakog dana objavljujem novi video kojima sve motivišem da počnu da vežbaju.
Koliko je bitno da se, pored treniranja, i pravilmo hranimo?
- Sve je usko povezano i veoma je bitno. Ukoliko redovna fizička aktivnost nije praćena zdravom ishranom i obrnuto, neće biti uspeha. Uostalom, glavni preduslovi za zdrav život jesu pravilna ishrana i redovna fizička aktivnost.

2dm 15519

Foto: Promo

Poslednje vesti
Ne propustite