25.01.2020

Pet razloga zbog kojih ćete želeti da posetite Amsterdam ovog proleća

Amsterdam spada u najpoželjnije gradove Evrope, ne samo za turističke posete već i za život. Reč je o jednom od najlepših gradova na starom kontinentu koji osvaja šarmom, autentičnom arhitekturom, impresimvnom istorijom i odmerenom estetikom. Posebna energija koja se oseća na svakom koraku, prepoznatljive ulice, prostrane biciklističke staze i romantični kanali učiniće da se na prvi pogled zaljubite u prestonicu Holandije.

1a 24319

@gotta_love_amsterdam_

Amsterdam je eklektična zbirka tradicije i moderne, spojena u jedinstvenu celinu koju niko ne bi trebalo da propusti. Uz slasne zalogaje street fooda i prizore nestvarno lepih zgrada, najveći grad Holandije je mesto u koje ćete sigurno poželeti da se vratite.
Iako je mnogo razloga zbog kojih bismo satima lutali ulicama ove metropole, izdvojili smo 5 najzanimljivijih.

3a 24319

@gotta_love_amsterdam_

1. KANALI I ARHITEKTURA
Amsterdam je dobio ime po jednoj brani na reci Amstel iz 13. veka, a celokupan izgled grada definisan je kružnim vodenim kanalima budući da je izgrađen kao malo ribarsko mesto, čiju je jednu četvrtinu zauzimala voda. Nakon što je tokom zlatnog doba Holandije (16. i 17. veka) postao jedna od najvažnijih svetskih luka, izgrađen je prstenasti sistem kanala koji je od 2010. godine pod zaštitom UNESCOa.
Kada je reč o arhitekturi, na prvi pogled imaćete utisak da je u Amsterdamu vreme stalo u 17. veku, a posebnim ga čini to što je gotovo svaka građevina u užem centru grada u isto vreme kulturni spomenik i nečiji životni prostor. Kuće su uglavnom uske jer se ranije porez na imovinu naplaćivao u odnosu na širinu objekta pa su Holanđani gradili uske i visoke zgrade. Osim toga, mnoge fasade zgrada su blago nagnute prema napred, ali ne greškom nego arhitektonskim planom, što se naziva op vlucht.
Nezaobilazan deo grada su parkovi u kojima tokom proleća sve vrvi od života. Izbor je zaista veliki, a najpoznatiji je Vondelpark.

4a 24319

@gotta_love_amsterdam_

5s 24319

@gotta_love_amsterdam_

2. GRAD MUZEJA
Amsterdam je nesumnjivo grad muzeja, ima ih više od 50, pa poseta ovom gradu nije potpuna dok ne posetite barem nekoliko. Izbor je zaista neverovatan – od Rijksmuseuma koji poseduje neverovatnu zbirku u kojoj je i Rembrantovo remek-delo The Night Watch, preko Van Gogh muzeja do muzeja filma, štamparije, pozorišta i fotografije do najpoznatijeg muzeja moderne umetnosti Stedelijk. Među zanimljivim muzejima u holandskom nacionalnom stilu su Heineken Experience, muzej na vodi Houseboat Museum, a postoji i muzej najpoznatijeg fudbalskog kluba Ajaks. Amsterdam ne bi bio Amsterdam ni bez muzeja koji slave seks i erotiku, pa tako između ostalih, imaju i Torture museum u kome su izložene sprave za mučenje.
Ako putujete sa decom posetite NEMO čija je zgrada u obliku džinovskog broda, a Tropenmuseum (tropski muzej) takođe ima deo specijalizovan za najmlađe.

6a 24319

@gooosebumps_

3. BICIKLI
Amsterdam je u potpunosti prilagođen urbanom biciklizmu što mu daje poseban šarm. Istraživanje raznolikih gradskih krajolika biciklom, uvek je nagrada i omogućava turitima brzu navigaciju između mnogih ikonografskih četvrti, uključujući slikovite kanale, muzejsku četvrt i lepe stambene prostore.

2a 24319

@gotta_love_amsterdam_

4. SHOPPING
U Amsterdamu postoji nekoliko shopping zona u kojima je smešteno više od 10.000 prodavnica. Glavna trgovačka područja su Leidsestraat, Kalverstraat i Nieuwendijk. Leidsestraat je pešačka zona koja je svojevrstan odgovor Amsterdama na londonski Oxford Street. Kalverstraat nudi kombinaciju robnih kuća, modnih butika i luksuznih trgovačkih centara, a Nieuwendijk je stvoren za one koji žele kupovinu po pristupačnijim cenama. U slučaju da tražite luksuznu odeću, naći ćete je u ulici P.C. Hooftstraat.
Najveća i najbolja robna kuća u Amsterdamu je Bijenkorf, na adresi Dam 1 koja nudi odeću, obuću, asesoare, kozmetiku i kućne potrepštine. Odlični su i tržni centri Magna Plaza, Kalverstraat i Maison de Bonneterie.

8a 24319

@debijenkorf

5. PIVO I HRANA
Holandsko pivo cenjeno je širom sveta, a mnoga od tih ukusnih piva potiču upravo iz Amsterdama. U gradu ima mnogo odličnih pivnica među kojima su međunarodni giganti koji su odavno prerasli Amsterdam, poput Heinekena, do manjih, nezavisnih poput Brouwerij het IJ ili Gebrouwen door Vrouwena. Craft pive se proizvode u brojnim vetrenjačama pa ćete takve atrakcije pronaći po zemlji.

9a 24319

@rebeccataylorthompson

Holandska kuhinja je jednostavna i veoma ukusna, a krompiriće i kobasice možete kupiti na svakom koraku. Njihova najpoznatija nacionalna jela su Hutspot (krompir, šargarepa, luk i dimljena kobasica), Haring (usoljena riba), Boerenkoolstampot (kelj, krompir i dimljena kobasica), Erwtensoep (čorba od graška), Stroopwafels (vafl sa karamelom), Pannenkoeken (palačinke), Drop (slano-slatke bombone)… Holandija je poznata i po odličnim sirevima koje obavezno morate probati, naša preporuka su Edammer, Gouda, Old Amsterdam, Milner, Maasdammer, Maaslander.

10a 24319

@rianne.meijer

Naslovna fotografija: @tamara
Foto: Instagram

Poslednje vesti
Ne propustite