03.12.2020

Pet razloga zbog kojih ne bi trebalo da propustite seriju Normalni ljudi

Serija Normalni ljudi, o kojoj trenutno priča čitav svet, od juče je dostupna na HBO GO streaming platformi, a svih 12 epizoda možete odmah pogledati. Priča prati nežan, ali komplikovan odnos glavnih junaka Merijen i Konela, od kraja školskih dana u malom gradu na zapadu Irske do završetka studija na koledžu Triniti u Dablinu. Radnju serije nije lako objasniti jer je višeslojna i suptilna, a inspirisana je bestseler romanom mlade autorke Sali Runi za koji su književni kritičari sigurni da će u bliskoj budućnost dobiti status klasika.
Bez preterivanja možemo reći da je ovo jedna od najboljih serija koje su objavljene ove godine, a u nastavku vam otkrivamo pet ključnih razloga zbog kojih bi trebalo da je pogledate.

NESVAKIDAŠNJA TINEJDŽERSKA LJUBAV
Na samom početku priče, Merijen i Konel su srednjoškolci koji se susreću sa svim problemima karakterističnim za taj uzrast. On je iz siromašne porodice, ali veoma popularan i dopadljiv momak, dok je ona ausajder i poslednja osoba s kojom u tim plitkim godinama želite da vas neko vidi. Simpatije između ovo dvoje naizgled nespojivih ličnosti nastaju kada Konel jednog dana dođe po majku koja kod Merijen i njene porodice radi kao spremačica. Njihov odnos brzo prerasta u nežnu ljubav koju kriju od drugih i koja se po mnogo čemu razlikuje od tipične tinejdžerske veze.
Šest meseci kasnije, ovo dvoje mladih ljudi naći će se na koledžu Triniti gde se njihovi životi i statusi u društvu drastično menjaju. U sredini u kojoj je okružen decom pripadnika društvene elite, sada Konel postaje autsajder, a Marijen upravo zahvaljujući stavovima zbog kojih je u srednjoj školi bila neprihvaćena, sada postaje itekako poželjno društvo.

REALAN PRIKAZ DRUŠTVENIH KLASA
Serija je mnogobrojne pohvale kritičara dobila i zbog verodostojnog prikaza društvenih klasa. Dok je Konelu važno da dobije stipendiju radi sirovog opstanka, Merijen istu želi kao potvrdu svoje izuzetnosti. S druge strane, glavni junak postaje svestan apdurda u elitnom društvu kada na jednoj književnoj večeri shvati da većina njegovih kolega nije tamo došla zbog knjige ili rasprave, već zato da bi ih drugi percipirali kao osobe koje čitaju i koje se bave intelektualnim temama, o kojima, realno, nemaju pojma niti ih interesuju.

STVARNA LJUBAVNA PRIČA
Dok se osećanja između glavnih junaka tokom serije inteziviraju, oni se fizički i društveno sve više udaljavaju. U ovoj priči nema standardnih klišea, poput grandioznih izjava ljubavi, već se Konel i Merijen međusobno cene i vole, ali su svesni da ne pripadaju istim svetovima. Oni će se jedno drugom vraćati svaki put kad im je teško i kad ih život na bilo koji način prodrma. Iako ćemo se mnogo puta tokom serije pitati zašto jednostavno nisu zajedno, vrlo brzo nas postavka svih drugih stvari oko njih podseća na kompleksan odgovor.

BEZ TABU TEMA
U ovoj priči otvorena je još jedna goruća tema u savremenom svetu o kojoj se nerado govori, a to je depresija. Nakon što Konel izgubi prijatelja iz srednje škole, počinje njegova borba s ovim stanjem, a mlada autorka Sali Runi jako mudro pokazuje njegove sitne odluke kojima pokušava da svoje mentalno zdravlje ne okarakteriše kao značajan problem iako se tiho raspada. Time je vrlo realno pokazala kako mentalno zdravlje osobe slabi polako i neprimetno. Na sličan način otvara i temu seksualnosti, gde je u prvi plan stavila Merijen i njene erotske navike koje signalizuju problematičan položaj i odnos muškarca i žene.

BRITKI HUMOR
Iako su u seriji otvorene mnoge kompleksne teme, prisutan je i britki humor bez kog nijedno delo u pop kulturi ne može da prođe. On se naročito ogleda u dijalozima između glavnih junaka koji su nežni i topli, ali i duhoviti, pa čak i ironični i cinični.

Još jedan od bonusa ove serija je izvrsna autorska ekipa. Dok su za scenario uz Sali Runi, bili zaduženi i Alis Birč i Mark Orau, režiju potpisuju Leni Ejbrahamson (nominovan za Oskara za film Soba iz 2015. godine) i Heti Mekdonald. Glavne uloge poverene su neafirmisanim glumcima Polu Meskalu i Dejzi Edgar-Džouns, a pridružuju im se Sara Grin i Ajslin Mekgakin.

Foto: Promo

Poslednje vesti
Ne propustite