27.10.2021

Pet razloga zbog kojih ne možete da smršate iako ste na dijeti

Nema osobe kojoj se bar jednom nije desilo da redukuje ishranu, pa čak i da se pridržava rigorozne dijete, ali da promene ne daju rezultate. Ukoliko se suočavate s ovim problemom, znajte da niste jedini i da vam je potrebna promena u pristupu koji će vas dovesti do željenog cilja. Umesto da se fokusirate na unos manjeg broja kalorija, trebalo bi da se potrudite da ubrzate svoj metabolizam i višak kalorija ćete lako potrošiti.
Sve ubrzaniji način života, neadekvatna ishrana i nedostatak fizičke atkivnosti kod velikog broja ljudi dovodi do usporavanja metabolističkih procesa u organizmu. Iako postoje genetski faktori koji mogu da utiču na rad vašeg metabolizma, prema Univerzitetu Merilend, postoje i svakodnevne aktivnosti koje će pozitivno uticati. Prof. Pamela Peeke, ugledna američka nutricionistkinja otkriva pet trikova kojima možemo da ubrzamo metabolizam. Ukoliko vaše dijete ne daju željene rezltate, proverite da li se uzrok krije u lošim navikama koje imate.

PRESKAČETE OBROKE
Preskakanje obroka može šokirati metabolizam zbog čega se javljaju neželjene posledice. Što se duže pravi pauza između obroka, u organizmu počinju da se dešavaju različiti procesi kojim telo nadoknađuje nedostatak hrane. Naime, ono počinje da čuva kalorije za crne dane. Kad nakon dugog vremena konačno nešto pojedete, telo će se sećati da je dugo bilo bez hrane pa će preventivno početi da skladišti više kalorija. Upravo to dovodi do usporavanja metabolizma. Najvažnije je ne preskakati doručak i početi dan zdravim i obilnim obrokom.

@newdarlings

NE KOZUMIRATE DOVOLJNO PROBIOTIKE
Verovatno ste čuli mnoge reklame za probiotike ili proizvode koji u sebi sadrže bakterije za podsticanje boljeg rada probavnog trakta. Uvođenje probiotika u ishranu je važno jer oni doprinose radu creva odnosno kroz njih unosite dobre bakterije koje ubrzavaju metabolizam i neutrališu dejstvo loših bakterija čije prisustvo u crevnoj flori zapravo dovodi do opstipacije.

NEREDOVAN SAN
Nedostatak sna ima veliki uticaj na probavne procese. Loše spavanje dovodi do usporavanja metabolizma, zbog čega se možete osetiti slabo i usporeno, a to će uticati i na vašu kilažu. Kada malo spavamo dolazi do poremećaja rada hormona kortizola koji počinje da podhranjuje višak masti u organizmu. Zato je jako bitno da spavate 7 do 8 sati svakog dana.

NE JEDETE HRANU BOGATU OMEGA 3 MASNIM KISELINAMA
Grupa namirnica koja sadrži omega 3 masne kiseline podstiče lučenje leptina – hormona koji ima najveći uticaj na metaboličke procese u organizmu, što dovodi do ubrzavanja probavnog sistema. Zbog toga je jako važno redovno konzumirati omega 3 masne kiseline čija je koncentracija najveća u ribama poput lososa i tune. Poslednja istraživanja su pokazala da ispijanje hladne vode pre i posle obedovanja ovih riba može da podstakne organizam da sagori čak 400 kalorija dnevno. Ukoliko niste ljubitelj tune ili lososa, možete omega 3 uzimati i u obliku tableta.

2md 1919

@halfbakedharvest

IZBEGAVATE VEŽBE SNAGE
Mišići imaju veliki uticaj na sagorevanje kalorija, jer tokom dana koriste mnogo više kalorija nego masti. Što bolju mišićnu masu imate, sagorevaćete više kalorija, čak i u stanju mirovanja. Najbrži način da se izgrade mišiću jesu vežbe snage, a to će doprineti i zdravlju vaših kostiju. Rezultate ćete osetiti veoma brzo, jer će se vežbanje odraziti na celokupno zdravlje i snagu koja će biti na višem nivou.

Tekst: INJournal magazin
Naslovna fotografija: @wethepeoplestyle
Foto: Instagram

Poslednje vesti
Ne propustite