12.04.2017

Pet uspešnih žena otkriva svoje najveće poslovne greške

Nema osobe koja na početku karijere ne pravi greške. Neke od njih, kao što su loš odabir garderobe za prvi intervju sa poslodavcem ili neiskustvo prilikom pregovora o visini zarade, mogu vas dovesti samo do kratkoročnih neuspeha. Međutim, neozbiljan odnos prema poslu ili nefleksibilnost u radu su pogreške koje znatno mogu usporiti vaš napredak u poslu.
Ukoliko želite da savladate najvažnije lekcije za uspešnu karijeru, najbolje je da poslušate savete onih koju su ostvarili svoje snove. Od Jessice Albe preko Sophie Amoruso do Freide Pinto, pet uspešnih žena otkrilo je za američki portal MyDomaine najveće greške koje su pravile na početku karijere, a njihova glavna poruka je da se najveći neuspesi mogu pretvoriti u najveće uspehe.

1. FREIDA PINTO, glumica

@freidapinto

@freidapinto

Zvezda filma Milioner iz blata, Freida Pinto tvrdi da je njena najveća greška bila što se dugo bavila manekenstvom iako nije volela taj posao. Razlog je bio taj što se plašila promene.
– Trebalo mi je mnogo vremena da odem na prvi filmski kasting, ali kada sam pronašla hrabrost u sebi, put do uspeha bio je veom lak. Smatram da niko ne bi trebalo da se plaši promene zanimanja i da poslove koji nas ne ispunjavaju trebamo odmah da napustimo.
Freida je dodala i da planira da počne da se bavi produkcijom filmova te da trenutno usavršava sebe u toj oblasti.

2. AMANDA THOMAS, dizajner nakita i osnivač brenda Luv AJ

My Domaine

My Domaine

Nakit Amande Thomas obožavaju sve holivudske zvezde, a svoj brend osnovala je već sa 16 godina. Iako njena poslovna priča liči na bajku, dizajnerka otkriva da je pravila mnoge greške na početku. Jedna od njih bila je nevešto raspolaganje novcem što ju je umalo koštala bankrota.
– Na početku sam ulagala ogromne svote u pakovanje nakita, izgled web sajta i fotografije na kojima sam plasirala proizvode. Prodaja je išla odlično, a ja sam bila u minusu. Tek kada je moja situacija postala bezizlazna, naučila sam koliko je važno štedeti novac.

3. JANA WILLIAMS, osnivač kompanije Jana Williams Photography

Jana Williams Photography

Jana Williams Photography

Lifestyle fotograf Jana Williams tvrdi da je njena ključna greška na početku karijere bila što je pokušavala da radi na isti način kao njene uspešne kolege.
– Bila sam preplašena. Imala sam svoje uzore i pokušava sam da ličim na njih. Tek kada sam shvatila da bi trebalo da ponudim nešto originalno i kada sam počela da verujem u sebe, moj posao je krenuo uzlaznom putanjom.

4. SOPHIA AMORUSO, osnivač online stranice Nasty Gal

@sophiaamoruso

@sophiaamoruso

Mlada preduzetnica Sophia Amoruso čija je autobiografija #Girlboss prodata u više miliona primeraka, a Netflix trenutno snima seriju o njenom životu i uspehu, ipak je imala poteškoće na početku puta. Ona tvrdi da je njen najveći izazov bio što je zbog mladosti niko nije shvatao ozbiljno te su njene ideje uglavnom nailazile na odbijanje.
– Naučila sam da budem odlučna u pregovorima i da svojim nastupom nateram ljude da me slušaju čime sam im skretala pažnju sa mojih godina.

5. JESSICA ALBA – glumica i osnivač kompanije The Honest

My Domaine

My Domaine

Od holivudske glumice do suvlasnice kompanije čiji se profit računa u milijardama, Jessica Alba prešla je dugačak put. Ona otkriva da joj je trebalo mnogo vremena od početne ideje do početka rada The Honest kompanije, jer dugo nije mogla da pronađe sponzore. Ističe da je bila nevešta i preopširna kada je plasirala svoje ideje zbog čega je nailazila na odbijanja. Zato je danas savladala veštinu brzog prenošenja ideja, a čak je, pre dve godine, na Forbsovom samitu držala seminar na tu temu. Njen savet je da uvek unapred promislite koje su to ključne reči kojima možete pridobiti klijenta te upravo njih naglašavajte tokom pregovora.

Naslovan fotografija: My Domaine

Poslednje vesti
Ne propustite