20.09.2021

Pogledajte kako sobne biljke mogu da transformišu svaku prostoriju u vašem domu

Zahvaljujući sveprisutnosti društvenih mreža, pre nekoliko godina pokret urbanih džungli postao je globalni fenomen što je mnoge podstaklo da spoznaju da imaju zelene prste i da se upuste u uzgoj biljaka u svom domu. Veliki broj njih zaljubio se u svoje zelene enterijere pa im je briga o sobnim biljakama postala omiljeni rituali kojeg se nipošto ne odriču. Osim što izgledaju lepo, biljke u svaki prostor unose posebnu dozu mira, čiste vazduh koji dišemo i oplemenjuju urbane enterijere. Mnoge vrste pritom zahtevaju minimalnu brigu, a radost koju osećamo kada shvatimo da je od sasvim malog semena izrasla čitava biljka zbilja je nemerljiva.

@littlenorthplants

Mada su ih naše mame i bake tradicionalno gajile u dnevnoj sobi i ponekad u kuhinji, savremeni ljubitelji zelenila pokazali su nam da mogu biti savršen dekor u bilo kojoj prostoriji u našem domu.

DNEVNA SOBA

Dnevna soba predstavlja centralno mesto u svakom životnom prostoru pa su u prostoriji u kojoj provodimo najviše vremena biljke apsolutno potrebne. One su ujedno i jedan od najekonomičnijih načina da oplemenimo prostor i učinimo ga toplijim i ušuškanijim mestom. Kada birate poziciju za svoje biljke imajte na umu da je važno da im obezbedite dovoljno svetlosti, a osim klasičnih opcija, kao što su adam ili sabljica, odličan izbor mogu biti i sve vrste puzavica ili paprati.

@littlenorthplants

@craigmilran

@kristina_at_home

@casa_781

KUHINJA

Sobne biljke u kuhinji takođe nisu ništa neočekivano. Dok su se ranije uglavnom gajile pored prozora, u lepo osvetljenim stanovima slobodno se možete prepustiti mašti i rasporediti ih po sopstvenom osećaju. Osim što lepo izgledaju, biljke u kuhinji uklanjaju ugljen-monoksid, koji se stvara kuvanjem na plinu, kao i ugljen-dioksid, smog, benzene i druge neželjene gasove koji dolaze spolja.

@cyrilcyberneted

@craigmilran

TRPEZARIJA

Verujemo da se svima dopada ideja da se svaki put kada obeduju kod kuće osećaju kao da su u botaničnoj bašti. To je jedan od razloga zbog kojih su vam potrebne biljke u trpezariji. Ljubitelji zelenila neretko umesto masovnih činija na stolu stavljaju saksiju sa cvećem, a dobra ideja je i polica na kojoj ćete poređati omiljene vrste.

@kristina_at_home

@craigmilran

@craigmilran

HODNIK

Bilo da je reč o hodniku na ulazu u stanu ili između prostorija, makar jedna saksija s biljkom oplemeniće ovaj prostor. U zavisnosti od toga da li je vaš hodnik osvetljen, izaberite odgovarajuću vrstu, a ukoliko želite praktične biljke, koje ne zahtevaju mnogo brige, opredelite se za sukulente.

@littlenorthplants

@kristina_at_home

@kristina_at_home

@craigmilran

SPAVAĆA SOBA

Biljke u spavaćoj sobi doprinose da se budimo dobre volje i bez stresa, pa ih zato osvedočeni ljubitelji zelenila stavljaju blizu kreveta. Za koju ćete se vrstu odlučiti zavisi od toga kolika je vaša soba i kako je osvetljena, ali zapamtite da čak i najmanja biljka može učiniti pravo čudo za izgled prostorije u kojoj započinje i završava se svaki vaš dan.

@root_houseplants

@craigmilran

@kristina_at_home

@kristina_at_home

KUPATILO

Možda vam sobne biljke u kupatilu do sada nisu zvučale kao dobra ideja, ali verujemo da ćete promeniti mišljenje kada pogledate ove fotografije. Mada mnogi smatraju da je uzgoj biljaka u ovoj prostoriji nemoguća misija, pre svega zbog visoke vlažnosti i manjka svetlosti, istina je da određenim vrstama upravo ovakvi uslovi prijaju. Neke od biljaka koje uspešno možete gajiti u kapatilu su tilandsija, aspidistra, filodendrom, paprat, peperomija, aglaonema…

@root_houseplants

@kristina_at_home

@craigmilran

Tekst: INJournal magazin
Naslovna fotografija: @claigmilran
Foto: Instagram

Poslednje vesti
Ne propustite