01.12.2015

Praznična euforija je počela: Medenjaci po receptu Jamiea Olivera

Američki gingerbread odnosno medenjaci poslednjih godina postali su sastavni deo i naše slavljeničke trpeze tokom Nove godine i Božića. Ove ukusne keksiće naročito vole deca, a odličan su način i da se okupi čitava porodica kako bi zajednički ukrasila omiljene praznične poslastice. Ako ste odlučili da ove godine obradujete svoje najbliže medenjacima, donosimo vam recept Jamiea Olivera.

Sastojci:

300 g glatkog brašna
1 kašičica sode bikarbone
2 kašičica rendanog svežeg đumbira
1/2 kašičice cimeta
1/2 kašičice muskantnog oraha
125g maslaca
100g smeđeg šećera
3 kašike zlatnog sirupa

Priprema zlatnog sirupa: U veliku šerpu staviti 100g šećera i 25ml vode. Kuvati na srednjoj vatri dok se šećer ne karameliše. Potom dodati 300ml ključale vode, 500g šećera i četvrtinu limuna. Kuvati na slabijoj vatri oko 45 minuta. Sipati u sterilisane tegle i ostaviti da stoji bar jedan dan pre upotrebe.

Priprema:

Zagrijte rernu na 180ºC.
U velikoj posudi pomešajte brašno, sodu i začine.
Rastopite maslac, šećer i zlatni sirup u šerbi i kuvajte na laganoj vatri mešajući dok se šećer ne otopi. Potom smesu dodati u suve sastojke. Mešajte dok ne dobijete kruto testo krut.
Na kuhinjskom radnom stolu postavite papir za pečenje i na njemu razvucite testo tako da njegova debljina bude 5mm. Modlama oblikovati testo, a potom keksiće naređajte u pleh koji ste prethodno obložili papirom za pečenje.
Medenjacima je potrebno oko 12 minuta pečenja, a znaćete da su gotovi kada dobiju zlatnu boju.
Ostavite ih da se ohlade nekoliko minuta, a potom ih možete ukrasiti po ukusu.

Foto: jamieoliver.com

Poslednje vesti
Ne propustite