17.09.2015

Pripremite se za jesen: Šest odličnih načina za detoksikaciju organizma

Prelazak iz tople u hladne dane idealno je vreme za detoksikaciju. Da bismo jesen dočekali spremno i na vreme se zaštitili od prehlada i virusa, ali i od pada energije, potrebno je da pomognemo našem organizmu da obavlja svoje prirodne procese. Jer, kako se menjaju godišnja doba, tako i naše telo oseća promene i prilagođava im se. Upravo zbog toga bi trebalo da pomognemo sami sebi i stvorimo navike koje će ojačati naš imunitet. Detoksikacija ne mora da bude intenzivna i da podrazumeva da provedemo nekoliko dana ispijajući samo sokove i čajeve, dovoljno je da samo u našu svakodnevnu rutinu unesemo izvesne promene.

#1 Hidratacija
Ispijanje vode tokom čitavog dana najvažnije je za detoksikaciju. Dnevno je potrebno popiti najmanje desetak čaša, ali ako konzumirate mnogo kafe ili ste pili alhokol onda količinu treba povećati. Učinkovitost vode u detoksikaciji je neverovatna, a zahvaljujući njoj možemo sprečiti pojavu kontantnog umora, ubrzati metabolizam i osloboditi se viška kilograma, poboljšati probavu, sprečiti glavobolje, a utiče i na kvalitet kože.

#2 Koristite tečni hlorofil
Nekoliko kapi tečnog hlorofila koje ćete jednom tokom dana popiti sa vodom mogu učiniti čuda za vaš organizam. Ovaj moćni antioksidans ojačava imunitet, vezuje teške metale i odličan je u borbi protiv kandide. Osim toga, pomaže i u kontrolisanju osećaja gladi.

#3 Počnite dan mlakom vodom sa limunom
Ovaj čarobni napitak odličan je za hidrataciju tela, čišćenje jestre i stvara odličnu bazu za unos drugih namirnica tokom dana.

#4 Završite dan kašikom kokosovom ulja
Kokosovo ulje ubrzava metabolizam i reguliše nadutost. Možete ga dodati bilo kom smoothie-u ili čaju. Mnogi ljudi imaju problem sa nadimanjem stomaka, a razlog tome uglavnom leži u prekomernoj konzumaciji šećera ili navici da dan završavamo čašom vina. Za održavanje crevne ravnoteže, kokosovo ulje nema zamenu.

#5 Pauza između obroka
Napravite pauzu između večere i doručka oko 12 sati. Ovo je važno jer u prvih šest do osam sati nakon večere, vaše je telo usmereno na probavu, dok su poslednja četiri sata rezervisana za prirodnu detoksikaciju i sagorevanje viška masnoće. Ako u tom periodu ponovo jedete, sprečićete ovaj prirodni proces.

#6 Spavajte u potpunom mraku
Mnogi nisu svesni važnosti zdravog sna za naše telo. A da bi se organitam u potpunosti odmorio potrebno je da spavamo u zamračenoj prostoriji bez televizije ili drugih uređaja. Zdrav san će regulisati rad vaših hormona, suzbiti vaš apetit, smanjiti stres, depresiju, podsteči kreativnost i poboljšati memorij.

Poslednje vesti
Ne propustite